UPDATE #NOW

Τέμπη: Ο σταθμάρχης είχε ειδοποιηθεί 17 λεπτά πριν τη σύγκρουση- Δεν δούλευε ούτε η ραδιοεπικοινωνία


JTeam

4 Μαρτίου 2023

Τέμπη: Ο σταθμάρχης είχε ειδοποιηθεί 17 λεπτά πριν τη σύγκρουση- Δεν δούλευε ούτε η ραδιοεπικοινωνία
Eurokinissi
Ο σταθμάρχης ενημερώθηκε 17 λεπτά πριν τη σύγκρουση

Μία νέα πληροφορία έρχεται στο φως, σύμφωνα με την οποία ο σταθμάρχης της Λάρισας ήταν ενήμερος για την επικείμενη σύγκρουση, 17 λεπτά πριν συμβεί, σύμφωνα με το κανάλι του Alpha.

Ο σταθμάρχης των Νέων Πόρων αντιλήφθηκε ότι τα δύο τρένα βρίσκονταν στην ίδια γραμμή και ειδοποίησε τον συνάδελφό του στη Λάρισα μέσω ασυρμάτου, στις 23:04, το βράδυ της Τρίτης. Η απάντηση φέρεται να ήταν «Οκ ελήφθη αυτό, καλώς». «Κατάλαβα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, αλλά δεν προλάβαινα να το σταματήσω», είπε στην προανάκριση. Θεώρησε ότι είχε ήδη γυρίσει το κλειδί, αλλά αυτό το νέο στοιχείο αλλάζει τα πράγματα.

Υπήρχε και προϊστάμενος στη Λάρισα

Σύμφωνα με τους ειδικούς, θα έπρεπε να υπάρξουν αντιδράσεις και επικοινωνία μεταξύ των μηχανοδηγών, του, σταθμάρχη και του προϊστάμενου, με τις αρχές να ερευνούν την ύπαρξη της φωνής του τελευταίου, σε κάποια επικοινωνία.

Δεν υπήρχε ραδιοεπικοινωνία

Όπως όλα δείχνουν, δεν λειτουργούσε τίποτα κανονικά στη Hellenic Train. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, υπήρχε σύγχρονο σύστημα ραδιοεπικοινωνίας, το GSMR, που θα αντικαθιστούσε το παλιό, VHF, και που τελικά χρησιμοποιούσαν ακόμα οι συρμοί και οι σταθμοί.

Αν και είχε εγκατασταθεί σε αρκετά τρένα, δεν λειτουργούσε, αν και υπάρχει έγγραφο, που χαρακτηρίστηκε ως εξαιρετικά επείγον, και εστάλη στις 18 Αυγούστου 2022 από τον Σπύρο Πατέρα, Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΣΕ που έχει παραιτηθεί, προς τη Hellenic Train. Η απάντησή της ήταν ότι το προσωπικό δεν είναι εκαιδευμένο, πράγμα που δεν ίσχυε, ενώ ο ΟΣΕ έδωσε deadline για την εφαρμογή του συστήματος, την 30η Νοεμβρίου 2022.

Μέχρι σήμερα, έχουν ταυτοποιηθεί 54 σοροί, ενώ αναμένεται και αποστολή νέων δειγμάτων, που θα εξεταστούν από τα εγκληματολογικά εργαστήρια. «Αναφορικά με τη διαδικασία ενημέρωσης των συγγενών των θυμάτων, η οποία συνεχίζεται, από τον επικεφαλής της ομάδας αναγνώρισης της Ελληνικής Αστυνομίας και τους ειδικούς ψυχολόγους, δίνεται ο απαραίτητος χρόνος στην οικογένεια κάθε θύματος καθώς δεν πρόκειται για μία τυπική διαδικασία αλλά απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας.