UPDATE #NOW

H Σκοτεινή Ενέργεια μπορεί να προκαλέσει δεύτερο (και 3ο, και 4ο) Big Bang, σύμφωνα με έρευνα


JTeam

8 Μαρτίου 2023

H Σκοτεινή Ενέργεια μπορεί να προκαλέσει δεύτερο (και 3ο, και 4ο) Big Bang, σύμφωνα με έρευνα
Unsplash
Μήπως ο κόσμος δε θα τελειώσει ποτέ;

Πώς θα έρθει το τέλος του κόσμου, άραγε; Θα γίνει έκρηξη; Θα έχει θόρυβο; Δύο θεωρητικοί φυσικοί έκαναν έρευνα και πρότειναν μία τρίτη ιδέα: Ίσως ο κόσμος να μην τελειώσει ποτέ. Κι όταν λέμε κόσμος, εννοούμε το σύμπαν.

Σε έρευνα που ασχολείται με τη φύση της σκοτεινής ενέργειας, ενός είδους ενέργειας που εκτείνεται παντού στο σύμπαν και τείνει να επιταχύνει τη διαστολή του, βρήκαν ότι αυτή η διαστολή δεν είναι πάντα δεδομένοι. Μάλιστα, λένε πως η σκοτεινή ενέργεια ίσως «ανοιγοκλείνει» περιοδικά, άλλοτε διαστέλλοντας κι άλλοτε συστέλλοντας το σύμπαν, μέχρι να δημιουργηθούν οι ιδανικές συνθήκες για να πραγματοποιηθεί ένα νέο Big Bang. Έτσι, θα δημιουργηθεί ένα νέο σύμπαν.

Οι φυσικοί που ασχολήθηκαν με το αντικείμενο, μελέτησαν ένα συμπαντικό μοντέλο στο οποίο η σκοτεινή ενέργεια έπαιζε ρόλο από πάντα. Στο παρελθόν, οι ερευνητές δημιουργούσαν προσομοιώσεις στις οποίες αυτή ενεργοποιούταν ανά διαστήματα, όμως τώρα έχουμε κάτι πιο ρεαλιστικό. Οι επιστήμονες ήθελαν να δουν αν η σκοτεινή ενέργεια θα μπορούσε να αποδείξει ότι το Big Bang δεν έγινε μία και μοναδική φορά - αντ’αυτού, θα μπορούσαμε να ζούμε σε ένα σύμπαν στο οποίο πραγματοποιούνται τέτοιες «Μεγάλες Εκρήξεις» επ’ άπειρον.

Σε περίπτωση που ισχύει αυτό το σενάριο, η σκοτεινή ενέργεια μεγαλώνει το σύμπαν ως ένα σημείο και, στη συνέχεια, μεταμορφώνεται, με αποτέλεσμα το σύμπαν να συστέλλεται. Και πριν το σύμπαν φτάσει σε ένα σημείο άπειρης πυκνότητας, η σκοτεινή ενέργεια αλλάζει ξανά, ξεκινώντας μία νέα περίοδο ταχύτατης διόγκωσης κι ο κύκλος ξαναρχίζει.