UPDATE #NOW

Η NASA αποκάλυψε πώς ήταν το σύμπαν πριν από 13 δισ. χρόνια με μια συγκλονιστική, ιστορική φωτογραφία


JTeam

12 Ιουλίου 2022

Η NASA αποκάλυψε πώς ήταν το σύμπαν πριν από 13 δισ. χρόνια με μια συγκλονιστική, ιστορική φωτογραφία
Αυτή είναι η πρώτη ιστορική λήψη από το πανίσχυρο τηλεσκόπιο James Webb και μας δείχνει το Σύμπαν πριν 13 δισ. χρόνια

Η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική για την αστρονομία καθώς η NASA έδωσε στη δημοσιότητα την πρώτη φωτογραφία από το πανίσχυρο τηλεσκόπιο James Webb, στην οποία αποτυπώνεται το Σύμπαν πριν από δισεκατομμύρια χρόνια. Μάλιστα πραγματοποιήθηκε μια ειδική τελετή για την αποκάλυψη της φωτογραφίας που έδωσε το παρών και ο Αμερικάνος πρόεδρος, Joe Biden.

Aξίζει να σημειώσουμε ότι αργότερα σήμερα, θα δοθούν στη δημοσιότητα άλλες 4 φωτογραφίες, παρουσιάζοντας έτσι τις δυνατότητες του James Webb.

Οσον αφορά την πρώτη φωτογραφία που είδε το φως της δημοσιότητας, πρόκειται ουσιαστικά για μια ματιά στα βάθη του Σύμπαντος σε υπέρυθρο φως. Το πανίσχυρο τηλεσκόπιο εστίασε σε ένα πολύ μικρό κομμάτι του ουρανού όπου βρίσκεται το σμήνος γαλαξιών SMACS 0723. Οπως εξήγησε ο διευθυντής της NASA, Bill Nelson, η συγκεκριμένη φωτογραφία δείχνει μόνο ένα μέρος του Σύμπαντος, η αναλογία του οποίου μοιάζει σε έναν κόκκο άμμου σε απόσταση όση το μήκος ενός χεριού. «Είναι η βαθύτερη φωτογραφία του Σύμπαντος που έχει τραβηχτεί ποτέ», ανέφερε.

Jenny.Gr
Πηγή: NASA

Η NASA δημοσίευσε την φωτογραφία στον επίσημο λογαριασμό της στο Instagram και έγραψε χαρακτηριστικά περιγράφοντας αυτή τη μοναδική λήψη:

«Το φόντο είναι μαύρο. Χιλιάδες γαλαξίες εμφανίζονται σε όλη την όψη. Τα σχήματα και τα χρώματά τους ποικίλλουν. Μερικά έχουν διάφορες αποχρώσεις του πορτοκαλί, άλλα είναι λευκά. Τα περισσότερα αστέρια φαίνονται μπλε και μερικές φορές είναι τόσο μεγάλα όσο πιο μακρινοί γαλαξίες που εμφανίζονται δίπλα τους. Ένα πολύ φωτεινό αστέρι βρίσκεται ακριβώς πάνω και αριστερά από το κέντρο. Αυτοί οι γαλαξίες αποτελούν μέρος του σμήνος γαλαξιών SMACS 0723 και παραμορφώνουν τους γαλαξίες που φαίνονται γύρω τους. Τα μακριά πορτοκαλί τόξα εμφανίζονται αριστερά και δεξιά προς το κέντρο».

Κάθε φωτεινό σημάδι από τα χιλιάδες στη φωτογραφία είναι ένας γαλαξίας σε πολύ μακρινή απόσταση. Είναι η πιο καθαρή αλλά και λεπτομερής φωτογραφία που έχουμε από το πρώιμο σύμπαν. Το τηλεσκόπιο χρειάστηκε μόνο μία ημέρα για να συλλέξει το φως, μια απόδειξη του πόσο ισχυρό είναι.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι το πιο εξελιγμένο παρατηρητήριο που εκτοξεύτηκε ποτέ. Πιο συγκεκριμένα, έφυγε από τη Γη τον περασμένο Δεκέμβριο. Στο τέλος Ιανουαρίου, έφτασε στον «ουράνιο χώρο στάθμευσής» του ένα εκατομμύριο μίλια μακριά από τον πλανήτη.

Η αποστολή του είναι να εξερευνήσει τις πρώτες ημέρες του σύμπαντος φτάνοντας πιο μακριά στο χρόνο και το διάστημα από ό,τι μπορεί το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble. Όπως το Hubble καθόρισε την αστρονομία τα τελευταία 30 χρόνια, η NASA πιστεύει ότι το Webb θα φέρει μια νέα εποχή για την αστρονομία και τον κόσμο μας.

Ο Λευκός Οίκος μαζί με τη NASA, αποκάλυψαν την πρώτη από μια σειρά φωτογραφιών από το τηλεσκόπιο από τότε που εκτοξεύτηκε από τη Γη πριν από περισσότερους από έξι μήνες.

«Σήμερα θα ρίξουμε μια ματιά στο πρώτο φως, που θα λάμψει μέσα αυτό το παράθυρο», δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος λίγο πριν τη δημοσιοποίηση της εικόνας. «Φως από άλλους κόσμους, σε τροχιά γύρω από αστέρια πολύ πέρα από το δικό μας. Το παλαιότερο τεκμηριωμένο φως στην ιστορία του σύμπαντος από πάνω από 13 δισεκατομμύρια επιτρέψτε μου να το ξαναπώ- πριν από 13 δισεκατομμύρια χρόνια»!

TAGS