WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Γιατί βλέπουμε όνειρα με πρώην μας; Η επιστημονική εξήγηση πίσω από την άβολη αλήθεια


JTeam

11 Ιουλίου 2022

Γιατί βλέπουμε όνειρα με πρώην μας; Η επιστημονική εξήγηση πίσω από την άβολη αλήθεια
pexels
Αν ονειρεύεσαι συχνά ότι επιστρέφεις στον πρώην σου, ήρθε η ώρα να σε καθησυχάσουμε καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο

Μόλις έκανες μια σχέση που σε ικανοποιεί πλήρως και υπάρχει εξαιρετική αλληλοσυμπλήρωση. Κι ενώ όλα κυλούν ομαλά, νιώθεις ότι το υποσυνείδητό σου θέλει να σου μεταφέρει κάποια εντελώς διαφορετικά μηνύματα. Αν βλέπεις συχνά τον πρώην σύντροφό σου στον ύπνο σου και νιώθεις πολύ άβολα με αυτό, δεν υπάρχει λόγος να πανικοβάλλεσαι σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Οι πολλαπλές ερμηνείες

Αν κάνεις αναζήτηση στη Google, θα νιώσεις λίγο παραπάνω άβολα με τα αποτελέσματα για το γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η νέα σου σχέση θυμίζει αρκετά την παλιά, ναι, εκείνη που ονειρεύεσαι κάθε βράδυ οπότε το υποσυνείδητο θέλει να σου δείξει ότι βρίσκεσαι ξανά στον λάθος δρόμο.

Επίσης, πολλοί πιστεύουν ότι αυτό δείχνει πως επαναλαμβάνεις ακριβώς την ίδια συμπεριφορά στην τωρινή σου σχέση και το όνειρο λειτουργεί σαν προειδοποιητικό σημάδι. Από την άλλη, υποστηρίζεται ότι το όνειρο με έναν πρώην είναι μια καλή μεταφορά για να σου δείξει ότι έχεις αφήσει οριστικά πίσω σου το παρελθόν και είσαι σε θέση να αφοσιωθείς στη νέα σου σχέση.

Η επιστημονική εξήγηση

Οι ερμηνείες που συμβαίνει αυτό είναι πολυάριθμες αλλά σύμφωνα με την ψυχολόγο, Dr Kalanit Ben-Ari, το να βλέπουμε στον ύπνο μας έναν πρώην σύντροφό μας, σημαίνει πολλά περισσότερα από όσα υποθέτουμε. «Τα όνειρα τείνουν να μας καθοδηγούν πέρα από το συνειδητό. Είναι πολύ προσωπική υπόθεση και αν θυμόμαστε περισσότερες λεπτομέρειες από το όνειρο, τότε σίγουρα μπορούμε να βρούμε πιο εύκολα τους απαραίτητους συμβολισμούς».

Τα όνειρα που βλέπουμε με μια προηγούμενη σχέση μας, δεν έχουν να κάνουν τόσο με το πρόσωπο που πρωταγωνιστεί όσο με το τι αντιπροσωπεύει. Το άτομο που ονειρευόμαστε, συμβολίζει δικά μας συναισθήματα που έχουν διάρκεια ή θέλει να πει κάτι βαθύτερο για εμάς και τις σχέσεις μας, όπως είναι διαμορφωμένες στο σήμερα.

Όπως και να έχει, σύμφωνα με την Ben- Ari, δεν χρειάζεται να νιώθουμε σε καμία περίπτωση ενοχές. Αν το όνειρο επιστρέφει και επαναλαμβάνεται, σίγουρα θέλει κάτι να σου πει γι' αυτό καλό είναι να ψάξεις πιο βαθιά μέσα σου για να βρεις την απάντηση.

Το σημαντικό είναι να εγκαταλείψουμε τον φόβο που ακολουθεί συνήθως τέτοια όνειρα και να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να κατανοήσει κάθε κρυμμένο συμβολισμό.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.