UPDATE #NOW

Η σύζυγος του Navalny παρέλαβε το Όσκαρ Ντοκιμαντέρ για την απόπειρα δολοφονίας του: «Είναι στη φυλακή γιατί είπε την αλήθεια»


Κλέλια Φατούρου

13 Μαρτίου 2023

Η σύζυγος του Navalny παρέλαβε το Όσκαρ Ντοκιμαντέρ για την απόπειρα δολοφονίας του: «Είναι στη φυλακή γιατί είπε την αλήθεια»
Twitter/Георгий Албуров
Ο Alexei Navalny, Πρόεδρος της Ρωσικής αντιπολίτευσης, παραμένει σε κελί

Το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ κέρδισε το "Navalny", από τη CNN Films. Η ιστορία του Προέδρου της Αντιπολίτευσης της Ρωσίας, Alexei Navalny, που δηλητηριάστηκε από την κυβέρνηση και τώρα βρίσκεται στη φυλακή. «Ο άντρας μου είναι στη φυλακή επειδή είπε την αλήθεια. Ο άντρας μου είναι στη φυλακή επειδή υπερασπίστηκε τη δημοκρατία. Alexei, ονειρεύομαι τη μέρα που εσύ και η χώρα μας θα είστε ελεύθεροι. Να είσαι δυνατός», είπε η Yulia Navalnaya, όταν ανέλαβε με την ομάδα του ντοκιμαντέρ στη σκηνή των βραβείων.

Ο Alexei ταξίδευε από τη Σιβηρία στη Μόσχα τον Αύγουστο του 2020 όταν αρρώστησε πολύ βαριά. Οι Ρώσοι γιατροί που τον ανέλαβαν υποστήριξε ότι πάσχει από κάποια διαταραχή του μεταβολισμού. Όταν όμως η Yulia ξεκίνησε εκστρατεία προκειμένου να μεταφερθεί ο άντρας της στη Γερμανία, για περαιτέρω θεραπεία, εκεί έμαθε ότι ο Πρόεδρος της Αντιπολίτευσης είχε δηλητηριαστεί με τη θανατηφόρα χημική ουσία Novichok.

Ο Christo Grosev, ο ερευνητικός δημοσιογράφος που βοήθησε στην αποκάλυψη του σχεδίου από το Κρεμλίνο, συμμετέχει στο ντοκιμαντέρ. «Ευχαριστούμε την Ακαδημία. Νιώθουμε ταπεινοί μπροστά σε όλους αυτούς τους απίστευτους δημιουργούς ντοκιμαντέρ. Χρωστάμε τόσα πολλά στον Βούλγαρο σπασίκλα με το laptop, τον Christo Grosev. Ρίσκαρες τα πάντα για να μάς πεις αυτή την ιστορία και είναι οι ερευνητικοί δημοσιογράφοι, όπως εσύ και η Maria Pevchikh (συνεργάτιδα του Navlany)», είπε στη σκηνή των Όσκαρ ο σκηνοθέτης Daniel Roher.

Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ, ο Alexei ανάρρωσε στη Γερμανία, επέστρεψε στη Μόσχα τον Ιανουάριο του 2021, όπου και συνελήφθη. Καταδικάστηκε επειδή υποτίθεται ότι παραβίασε τους κανονισμούς της φυλακής σε προηγούμενη καταδίκη και τελικά πρέπει να εκτίσει 9 επιπλέον χρόνια στη φυλακή για υποτιθέμενη απάτη.

«Υπάρχει ένας άνθρωπος που δεν μπορούσε να είναι μαζί μας απόψε. Ο Alexei Navalny, ο αρχηγός της Ρωσικής αντιπολίτευσης, παραμένει σε απομόνωση εξαιτίας του άδικου πολέμου του Vladimir Putin στην Ουκρανία, όπως είναι τα δικά του λόγια. Θα ήθελα να αφιερώσω το Όσκαρ σε εκείνου και όλους τους πολιτικούς κρατούμενους του κόσμου. Alexei, ο κόσμος δεν έχει ξεχάσει το ζωτικό μήνυμά σου σε όλους μας. Δεν πρέπει να φοβόμαστε να πηγαίνουμε κόντρα σε δικτάτορες».