UPDATE #NOW

Ιατρική κακοποίηση: Όσα πρέπει να ξέρεις για την άγνωστη μορφή ενδοοικογενειακής βίας


JTeam

6 Απριλίου 2023

Ιατρική κακοποίηση: Όσα πρέπει να ξέρεις για την άγνωστη μορφή ενδοοικογενειακής βίας
pexels
Η συγκεκριμένη βία τις περισσότερες φορές δεν έχει ορατά σημάδια

Η ενδοοικογενειακή βία έχει διάφορες μορφές, κι όσο περισσότερες ανακαλύπτουμε, τόσο πιο σύνθετη γίνεται ως όρος. Την έχουμε συνδέσει περισσότερο με την οικονομική εκμετάλλευση, τον εξαναγκασμό, τη λεκτική βία, όπως και με τη συναισθηματική κακοποίηση και την κοινωνική απομόνωση. Ωστόσο, λαμβάνει κι άλλες άγνωστες μορφές όσο οι θύτες χρησιμοποιούν άλλους τρόπους για να ελέγξουν και να χειραγωγήσουν τα θύματά τους.

Μια μορφή κακοποίησης που δεν έχει εξεταστεί αρκετά, είναι η ιατρική κακοποίηση, η οποία ασκείται από άτομα που δεν επιτρέπουν στα θύματά τους να κλείνουν ιατρικά ραντεβού. Τι σημαίνει αυτό; Ότι προκαλεί κοινωνική αποξένωση στα θύματα και ουσιαστικά τους απαγορεύει να μιλούν ανοιχτά με ειδικούς για θέματα που τους απασχολούν. Oι θύτες είναι πολύ πιθανό να βλάπτουν σωματικά τα θύματα, σταματώντας τα από το να αναζητήσουν σχετική θεραπεία.

Αυτού του είδους η κακοποίηση μπορεί να λάβει κι άλλες, πιο ύπουλες μορφές, όπως o εξαναγκασμός των θυμάτων σε συνεχείς εγκυμοσύνες, η άρνηση της πρόσβασης στα αντισυλληπτικά, οι σεξουαλικές επαφές αμέσως μετά τη γέννα, ο εξαναγκασμός σε εκτρώσεις, η απουσία προγεννητικών εξετάσεων αλλά και της μητρικής υγείας.

Η ιατρική κακοποίηση μπορεί να αποβεί καταστροφική μακροπρόθεσμα για την υγεία των θυμάτων καθώς αυτά τα άτομα δεν λαμβάνουν σχεδόν καμία φροντίδα παρά μόνο έλεγχο πίσω από οποιαδήποτε απόφαση τα αφορά με αποτέλεσμα να κάνουν καταστροφικές σκέψεις γύρω από το πώς θα συνεχίσουν τη ζωή τους.

Είναι σημαντικό τα θύματα να μην αυτό-ενοχοποιούνται, γιατί δεν φέρουν καμία ευθύνη για τη νοσηρή και εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση που βιώνουν στην οικογένειά τους. Η επιστημονική κοινότητα πρέπει να περνά συνεχώς ένα πολύ δυνατό μήνυμα κατά της βίας και ταυτόχρονα ένα μήνυμα ουσιαστικής υποστήριξης των θυμάτων. Τα θύματα πρέπει να αναζητούν άμεσα την αναγκαία βοήθεια από τους εξειδικευμένους φορείς ή ακόμα και να απευθυνθούν σε έναν δικηγόρο με την αντίστοιχη εξειδίκευση που θα τους συμβουλεύσει.