WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Τι είναι το «micro - cheating» και γιατί δημιουργεί προβλήματα σε χιλιάδες ζευγάρια


JTeam

4 Απριλίου 2023

Τι είναι το «micro - cheating» και γιατί δημιουργεί προβλήματα σε χιλιάδες ζευγάρια
Τα δεδομένα που προκύπτουν για νάρκισσους, και άλλες κατηγορίες προσωπικότητας

«Ό,τι ορίζεται ως η σεξουαλική πράξη με κάποιον άλλον, ενώ είσαι σε μονογαμική σχέση». Λογικά κάτι τέτοιο θα σου απαντούσε κανείς, αν του ζητούσες τον ορισμό της απιστίας. Ωστόσο κατά πόσο είναι, ένας σωστός και αντικειμενικός ορισμός κάτι τέτοιο;

Η έννοια, οι περιπτώσεις, αλλά και τα σημάδια του «micro cheating» όπως πλέον ονομάζεται το φαινόμενο, έρχεται να μας βάλει πιο «βαθιά στις έννοιες, αλλά και τις ενδείξεις της απιστίας», καθώς μπορούμε να συμφωνήσουμε, πως απιστία δεν αποτελεί μόνο η σεξουαλική πράξη με ένα άτομο, όσο βρίσκεσαι σε μια σχέση.

Το τι είναι απιστία, ορίζεται από το κάθε ζευγάρι. Καθώς κάθε σχέση έχει διαφορετικά σταθμά και μέτρα. Ωστόσο, υπάρχει και ο «γενικός κανόνας», ο οποίος έρχεται να επιβεβαιώσει πως το «micro cheating», είναι το φαινόμενο που προκαλεί προβλήματα και θέματα εμπιστοσύνης σε χιλιάδες ζευγάρια.

Jenny.Gr

«Μicro cheating» θα μπορούσαμε να ορίσουμε την καταπάτηση των προφορικών ή οι άρρηκτων κανόνων μίας σχέσης, ακόμα και αν δεν συμπεριλαμβάνεται οποιαδήποτε σεξουαλική πράξη. Είναι τα όρια που υπερβαίνονται, είτε πρόκειται για ερωτική επικοινωνία ή και συναισθηματική σχέση που είναι σε ένα ακατάλληλο πλαίσιο από αυτό που έχει οριστεί, με την προδοσία να αναδύεται στην επιφάνεια.

Προφανώς τα social media, έρχονται να κάνουν το φαινόμενο του «micro cheating» ακόμη πιο προσβάσιμο και εύκολο, ενώ κάπου εδώ να σημειωθεί πως σύμφωνα με έρευνες, οι νάρκισσοι, οι ψυχοπαθείς και οι κοινωνιοπαθείς, είναι πολύ πιο πιθανό να προβούν σε πράξεις απιστίας και απάτης.

Παραδείγματα «micro cheating»

Πριν ξεκινήσουμε την ατελείωτη λίστα, με πράξεις και καταστάσεις που θα μπορούσαν να ενοχλήσουν και να δημιουργήσουν θέματα εμπιστοσύνης σε έναν σύντροφο, ο οποίος επιθυμεί μια μονογαμική σχέση, οι κύριες εκφράσεις του «micro cheating» έχουν ως εξής:

  • Οποιαδήποτε οικεία, ερωτική και στενή επαφή με άλλο άτομο
  • Φαντασίωση σεξουαλικών πράξεων ή ερωτικών στιγμών με άλλο άτομο
  • Αναζήτηση προσοχής και επικοινωνίας με πρώην
  • Προσέγγιση ατόμων που σε ελκύουν, όσο βρίσκεσαι σε σταθερή σχέση
  • Αναζήτηση συναισθηματικής ή σεξουαλικής επαφής σε άλλα άτομα, όταν δεν «νιώθεις καλά»

Γιατί σύντροφοι προχωρούν σε «micro cheating» τακτικές

Και κάπου εδώ έρχεται η δικαίωση για όσους έχουν πληγωθεί από απάτη, αφού σύμφωνα με τους ειδικούς, οι λόγοι που οδηγούν ένα άτομο στην απιστία, είναι κυρίως λόγω ανασφάλειας, ή κακής σχέσης με τον εαυτό τους. Η απιστία ή το micro-cheating, δεν σημαίνουν αναγκαστικά ότι έχουν προκληθεί από το βάλτωμα της σχέσης τους, αν και αυτό μπορεί επίσης να συμβεί.

Οι παράγοντες μπορεί επίσης να είναι πολλοί, όπως ο ψυχολογικός τους τραυματισμός από μία προηγούμενη σχέση ή να είναι ναρκισσιστές ή κοινωνιοπαθείς. Όπως αναφέραμε, μελέτες δείχνουν ότι τόσο ο κοινωνιοπαθής όσο και ο ναρκισσιστής τείνουν να έχουν πιο επιεική στάση απέναντι στην απιστία από ό,τι κάποιος άλλος. Τείνουν να είναι πιο ανεκτικοί στο σεξ, να έχουν μεγαλύτερη επιθυμία για το περιστασιακό σεξ και να είναι πιο πρόθυμοι να κάνουν σεξ ή οποιαδήποτε «μικρή πράξη απιστίας» χωρίς συναισθηματική δέσμευση. Και αυτό γιατί αισθάνονται μεγάλη ανάγκη να καλύψουν το συναισθηματικό κενό τους, αλλά και να δείξουν την "υπεροχή" τους (και) σε αυτό το κομμάτι.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.