UPDATE #NOW

Μαθήματα Χημείας: Το φεμινιστικό βιβλίο που πρέπει να διαβάσεις, λίγο πριν γίνει σειρά από την Apple TV+


Κλέλια Φατούρου

7 Απριλίου 2023

Μαθήματα Χημείας: Το φεμινιστικό βιβλίο που πρέπει να διαβάσεις, λίγο πριν γίνει σειρά από την Apple TV+
Το best seller ετοιμάζεται να γίνει και σειρά, με πρωταγωνίστρια την Brie Larson

«Η χημικός Ελίζαμπεθ Ζοτ απέχει πολύ από τη μέση γυναίκα. Μάλιστα, η Ελίζαμπεθ Ζοτ θα ήταν η πρώτη που θα επεσήμαινε ότι δεν υπάρχει μέση γυναίκα. Βρισκόμαστε όμως στις αρχές της δεκαετίας του '60, και η ανδροκρατούμενη ομάδα της στο Ινστιτούτο Ερευνών Χέιστινγκς στο οποίο εργάζεται, έχει μια εντελώς αντιεπιστημονική άποψη για την ισότητα. Με εξαίρεση το μεγάλο αστέρι της επιστημονικής κοινότητας, τον Κάλβιν Έβανς, υποψήφιο για το βραβείο Νόμπελ. Ο Έβανς είναι μοναχικός, ιδιοφυής, συμπονετικός, αλλά και άγαρμπος. Και την ερωτεύεται, μα για τι άλλο, για το μυαλό της. Πραγματική Χημεία!».

Η σύντομη περιγραφή δεν χωρά όλα αυτά που συμβαίνουν σε 600 σελίδες. Η Bonnie Garmus έγραψε το πρώτο της μυθιστόρημα, που κυκλοφορεί από το Μεταίχμιο, και το αποτέλεσμα είναι ότι δεν θες να το αφήσεις από τα χέρια σου. Ο τίτλος και η δεκαετία κατά την οποία διαδραματίζεται η ιστορία, σε κάνει να πιστεύεις ότι θα διαβάσεις για έναν μεγάλο έρωτα, που καταλήγει σε γάμο. Όχι, δεν είναι καθόλου αυτή η περίπτωση.

Jenny.Gr

Η Garmus έγραψε ένα από τα πιο φεμινιστικά βιβλία των τελευταίων ετών, κάνοντας focus στη θέση της γυναίκας τότε και τι περίμενε η κοινωνία από εκείνη. Να κάνει παιδιά, να μην εργάζεται και να μένει στο σπίτι για να μαγειρεύει και να εκπληρώνει τα οικιακά (και συζυγικά) της καθήκοντα. Όχι όμως η Ελίζαμπεθ. Με σπουδές στη Χημεία και ένα διδακτορικό που διακόπτεται εξαιτίας ενός βιασμού, δεν είναι καθόλου έτοιμη να εγκαταλείψει, επειδή η ανδροκρατούμενη κοινωνία τη μισεί.

Ερωτεύεται έναν καταξιωμένο συνάδελφό της, ζουν έναν κανονικό έρωτα, δεν παντρεύονται και καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για τη δεκαετία του '50. Δεν θα ήθελα να σας κάνω spoilers γιατί πρόκειται για μία πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία, αλλά το ζητούμενο εδώ δεν είναι τόσο ο έρωτας ή ένας άντρας, αλλά η στάση μίας γυναίκας απέναντι σε μία πατριαρχική κοινωνία που δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι μία γυναίκα είναι το ίδιο πράγμα με έναν άντρα και προκειμένου να το αποδείξει, περνά δια πυρός και σιδήρου.

Και για να μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας, είναι μία ιστορία που αντανακλά απόλυτα το σήμερα, όπου υποτίθεται ότι έχουμε εξελιχθεί, οι γυναίκες έχουν ίσες ευκαιρίες και οι κοινωνικές νόρμες θεωρούνται απαρχαιωμένες.

Πώς αντιμετωπίζεται μία γυναίκα που συνειδητά επιλέγει να μην παντρευτεί; Πώς αντιμετωπίζεται μία γυναίκα που απαιτεί τον σεβασμό στη δουλειά της, ειδικά όταν αποδεδειγμένα είναι πολύ καλύτερη από τους άντρες συναδέλφους της; Και φυσικά, πώς αντιμετωπίζεται μία γυναίκα που είναι όλα αυτά και συναντά ως εμπόδια τις γυναίκες που έχουν ενδοβάλει την πατριαρχία και και θέλουν να είναι αρεστές και αποδεκτές από τους άντρες;

Πάντα θα υπάρχουν οι άνθρωποι που κάνουν τη διαφορά στη δική της εποχή, ακόμα και αν το τίμημα που πληρώνουν είναι μεγάλο. Πάντα υπάρχουν οι γονείς που αρνούνται να δεχτούν τα στερεότυπα με τα οποία ποτίζουν τον εγκέφαλο των παιδιών στα σχολεία. Πάντα θα υπάρχουν οι άνθρωποι που σέβονται τα ζώα και τα αντιμετωπίζουν ως ισότιμά τους. Αυτό το βιβλίο είναι η απόδειξη, και πολύ σύντομα, θα τη δούμε σε σειρά από την Apple TV+.

Jenny.Gr

Ήταν δεδομένο ότι ένα τέτοιο βιβλίο έπρεπε να γίνει ταινία ή σειρά και η Brie Larson ανέλαβε την παραγωγή αλλά και τον ρόλο της Ελίζαμπεθ Ζοτ. Η σειρά θα κάνει πρεμιέρα κάποια στιγμή μέσα στο 2023 μέσα από την Apple TV+, ενώ τα γυρίσματα ξεκίνησαν το προηγούμενο καλοκαίρι. Ελπίζουμε να είναι αντάξιο του βιβλίου.