UPDATE #NOW

Chad, red pill, black pill: Το FBI συνδέει την αργκό του διαδικτύου με τον φασισμό και τους incels


JTeam

12 Απριλίου 2023

Chad, red pill, black pill: Το FBI συνδέει την αργκό του διαδικτύου με τον φασισμό και τους incels
Έρευνα του FBI συνδέει συγκεκριμένους όρους με επικίνδυνες ιδεολογίες

Η ιντερνετική αργκό έχει γίνει μέρος του καθημερινού μας λεξιλογίου, ας είμαστε ειλικρινείς. Πόσες φορές έχουμε σχολιάσει τα κουρέματα Karen ή έχουμε αποκαλέσει Chad το f*ckboy που ταλαιπωρεί τη φίλη μας; Ή, πόσο συχνά προσθέτουμε την κατάληξη –core σε τυχαίες λέξεις, απλώς για να πούμε ότι είναι μία νέα αισθητική; Προσωπικό μου αγαπημένο, το Ρόζμαριcore, εμπνευσμένο από την ολότρελη γάτα μου. Άλλοι προτιμούν τα Miamicore, Corecore, Junkiecore και ό,τι άλλο υπάρχει το TikTok, αλλά μας ταιριάζει. Από τα εγχώρια social media έχουμε κλέψει το «στιγμή», χρησιμοποιώντας το ακριβώς σαν το “core” – κι ευχαριστούμε το antrasstigmh και το manastigmh, για αυτό.

Έχουμε κακά νέα για τους άντρες που ταυτίζονται με το παραπάνω. Κι αυτό γιατί το FBI λέει ότι μπορεί να είναι incels. Έπειτα από έρευνα που πραγματοποίησε, κατέληξε πως η έντονη χρήση τις slang του διαδικτύου είναι δείγμα «βίαιου εξτρεμισμού» που συνδέεται με το κίνημα των incels και εγκλήματα μίσους. Συγκεκριμένα, η μελέτη περιλαμβάνει μία λίστα με όρους όπως “red pill” και “black pill”, φράσεις που χρησιμοποιούν σχεδόν αποκλειστικά οι διεθνείς incels, όπως “it’s over” και “just be first”, αλλά κι εκφράσεις με την κατάληξη –cel. Για εκείνους, πάλι, ο Chad δεν είναι f*ckboy αλλά στόχος ζωής.

Πάμε να δούμε ένα παράδειγμα: Το red pill βρίσκεται και σε μία λίστα με λέξεις που συνδέονται με «φυλετικό ή εθνικό εξτρεμισμό». Μάλιστα, το να πάρεις το «κόκκινο χάπι» σημαίνει πως υιοθετείς ρατσιστικές, αντισημιτικές ή φασιστικές απόψεις.

Αν, δηλαδή, ζεις στις ΗΠΑ, μπορεί η χρήση της ιντερνετικής αργκό να σε βάλει στη «μαύρη λίστα» του FBI; Όχι απαραίτητα. Αλλά αν ένα έφηβο αγόρι διαβάζει το Mein Kampf, βλέπει φανατικά TikToks του Andrew Tate και παρεμφερών creators και διαβάζει διαρκώς τις ιστορίες διάσημων incels, μάλλον θα χρειαστεί να παρέμβουν οι Αρχές και να του μιλήσουν.

Κάποιοι, βέβαια, λένε πως οι όροι που το FBI κρίνει επικίνδυνους, μπορεί να λέγονται σε σατιρικό πλαίσιο. Σ’ αυτήν την περίπτωση, τα άτομα που τους χρησιμοποιούν θα θεωρηθούν πρόσωπα ενδιαφέροντος;

Κανείς δεν ξέρει. Ίσως, σ’ έναν κόσμο που αλλάζει, η χρήση συγκεκριμένης γλώσσας καλό είναι να αποφεύγεται. Ίσως, πάλι, τίποτα από όλα αυτά να μην έχει σημασία – ήδη, το ChatGPT δίνει οδηγίες για το τέλος του κόσμου.

TAGS