UPDATE #NOW

Τα πλαστικά τάπερ έχουν ημερομηνία λήξης - Για πόσο καιρό μπορείς να τα χρησιμοποιείς;


JTeam

16 Απριλίου 2023

Τα πλαστικά τάπερ έχουν ημερομηνία λήξης - Για πόσο καιρό μπορείς να τα χρησιμοποιείς;
Όλα τα ωραία, κάποτε τελειώνουν. Ακριβώς όπως και η διάρκεια ζωής του τάπερ της γιαγιάς σου

Όλοι έχουμε σπίτι μας αυτό το ντουλάπι. Ξέρεις, το ντουλάπι που ανοίγεις και είναι γεμάτο τάπερ που δεν έχεις ιδέα πώς βρέθηκαν στα χέρια σου, ούτε σε ποιον πρέπει να τα επιστρέψεις, αλλά είναι σωτήρια και πάντα χρήσιμα. Και τα χρησιμοποιείς για χρόνια, δεν τα λυπάσαι. Το θέμα είναι πως ίσως αναρωτιέσαι για πόσον καιρό μπορείς να τα χρησιμοποιείς - ειδικά αν είναι vintage (για να μην πούμε αρχαία και τα προσβάλλουμε, μέρες που είναι).

Τα κακά νέα είναι ότι ακόμη κι αυτά, έχουν ημερομηνία λήξης. Κι αυτό γιατί στην παραγωγή του πλαστικού χρησιμοποιούσαν για χρόνια μία χημική ουσία που είναι γνωστή ως ΒΡΑ, προκειμένου να τους δώσουν διάρκεια στον χρόνο. Δυστυχώς, η ουσία αυτή είναι επιβλαβής για τον οργανισμό μας. Μάλιστα, όπως αναφέρει το CNN, έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να προκαλέσει μία σειρά προβλημάτων, από επιθετική συμπεριφορά, μέχρι σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και καρδιαγγειακά προβλήματα. Κι επειδή το ΒΡΑ έπαψε να χρησιμοποιείται το 2010, χρειάζεται να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Για πόσον καιρό μπορούμε να χρησιμοποιούμε τα παλιά τάπερ, λοιπόν;

Σίγουρα δεν κινδυνεύουμε από την πρώτη μέρα που τα πήραμε, αλλά σίγουρα δεν κάνει να τα κρατάμε για μία δεκαετία. Δεν είναι ασφαλή. Όσο περισσότερο τα έχουμε, σε τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο βάζουμε την υγεία μας.

Οι ειδικοί συνιστούν την τριετή χρήση, στο μέγιστο. Προκειμένου να είμαστε απόλυτα σίγουροι, δεν έχουμε παρά να επιλέξουμε μία εναλλακτική, όπως τα γυάλινα ή τα μεταλλικά τάπερ. Όχι μόνο είναι ευκολότερα στο καθάρισμα και πιο καλαίσθητα, αλλά δε θα μας προκαλέσουν και προβλήματα υγείας.