UPDATE #NOW

Νέα μελέτη ανακάλυψε γονίδιο που συνδέεται άμεσα με τις αγχώδεις διαταραχές - Ευκαιρίες για νέες θεραπείες


JTeam

30 Απριλίου 2023

Νέα μελέτη ανακάλυψε γονίδιο που συνδέεται άμεσα με τις αγχώδεις διαταραχές - Ευκαιρίες για νέες θεραπείες
Ποιος είναι ο ρόλος του γονιδίου που φαίνεται να αυξάνει τις πιθανότητες για στρες και αγχώδεις διαταραχές

Το στρες, το άγχος και οι αγχώδεις διαταραχές είναι από τα θέματα που απασχολούν πιο έντονα από ποτέ, κυρίως νέους ανθρώπους και όχι μόνο..

Νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο του Bristol σε συνεργασία με το Exeter, έκανε μια αναλυτική γονιδιακή μελέτη, σχετικά με το στρες στον ανθρώπινο οργανισμό. Σε αυτή τη μελέτη εντόπισαν ένα γονίδιο που φαίνεται πως είναι υπεύθυνο για το άγχος. Όπως αναφέρεται, αυτά τα νέα δεδομένα θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν στην ανάπτυξη νέων θεραπευτικών αγωγών.

Η εμφάνιση των αγχωδών διαταραχών αποδίδεται συχνά σε μια σύνθετη αλληλεπίδραση μεταξύ γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων, με το τραύμα να αποτελεί σημαντικό παράγοντα. Αλλάζοντας το γονίδιο, οι ερευνητές κατάφεραν να μειώσουν τα επίπεδα άγχους σε ζωικά μοντέλα, γεγονός που υποδηλώνει μια πιθανή συσχέτιση μεταξύ του εν λόγω γονιδίου και της ανάπτυξης άγχους.

To πείραμα που εντόπισε το γονίδιο

Οι ερευνητές εστίασαν στα microRNAs (miRNAs), τα οποία είναι ένα σύμπλεγμα μικροσκοπικών μορίων που συνδέονται με το αγγελιοφόρο RNA (mRNA), εμποδίζοντάς το να παράγει πρωτεΐνες.

Ορισμένα miRNAs έχει αποδειχθεί ότι ρυθμίζουν πρωτεΐνες που εμπλέκονται στη λειτουργία της αμυγδαλής, μιας δομής του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τα συναισθήματα και συνδέεται με τις αγχώδεις διαταραχές. Έτσι, οι ερευνητές θέλοντας να συλλέξουν περαιτέρω πληροφορίες. Προκάλεσαν στρες σε ποντίκια και ύστερα συνέλεξαν δείγματα από τις αμυγδαλές τους προς ανάλυση.

Σύμφωνα με το IFL Science, οι ερευνητές αφού συνέλεξαν δεδομένα και τα συνέκριναν, διαπίστωσαν ότι το miR483-5p, ένα είδος μορίου miRNA, ήταν αυξημένο μετά την εισαγωγή του στρεσογόνου παράγοντα, το οποίο με τη σειρά του κατέστειλε ένα γονίδιο που ονομάζεται Pgap2.

Αυτό το γονίδιο πιστεύεται ότι παίζει ρόλο στην ανάπτυξη συμπεριφορών που σχετίζονται με το άγχος και το miR483-5p δρα ως ρυθμιστής αυτού του γονιδίου, διαχειριζόμενο την απόκριση της αμυγδαλής στο στρες. Ως αποτέλεσμα, η ομάδα υποψιάζεται ότι αυτή η οδός μπορεί να έχει άμεσο ρόλο στην εκδήλωση των συμπτωμάτων άγχους.

Η νέα μελέτη φέρνει ευκαιρίες για νέες θεραπευτικές επιλογές για το στρες

«Τα miRNAs είναι στρατηγικά τοποθετημένα για τον έλεγχο σύνθετων νευροψυχιατρικών καταστάσεων όπως το άγχος. Όμως οι μοριακοί και κυτταρικοί μηχανισμοί που χρησιμοποιούν για να ρυθμίζουν την ανθεκτικότητα και την ευαισθησία στο στρες ήταν μέχρι τώρα, σε μεγάλο βαθμό, άγνωστοι. Το μονοπάτι miR483-5p/Pgap2 που εντοπίσαμε σε αυτή τη μελέτη, η ενεργοποίηση του οποίου ασκεί αγχολυτικά μειωτικά αποτελέσματα, προσφέρει τεράστιες δυνατότητες για την ανάπτυξη θεραπειών κατά του άγχους για σύνθετες ψυχιατρικές καταστάσεις στον άνθρωπο», ανέφερε σε δήλωσή της η δρ. Βαλεντίνα Μοσιένκο, μία εκ των επικεφαλής συγγραφέων της μελέτης.

Οι ανακαλύψεις που έκανε η ομάδα θα μπορούσαν ενδεχομένως να δημιουργήσουν ευκαιρίες για νέες θεραπευτικές επιλογές για τα άτομα που βιώνουν άγχος. Αν και τα φάρμακα κατά του άγχους είναι προσβάσιμα, η αποτελεσματικότητά τους είναι περιορισμένη, με λιγότερο από το 50% των ασθενών να επιτυγχάνουν πλήρη ανάκαμψη μετά τη χορήγησή τους.

Η κατανόηση των εγκεφαλικών κυκλωμάτων που οδηγούν σε αγχώδεις διαταραχές αποτελεί προτεραιότητα για την καταπολέμηση της πάθησης. Η ομάδα ελπίζει ότι το «μονοπάτι» miR483-5p/Pgap2 που εντόπισε σε αυτή τη μελέτη θα μπορούσε να αποτελέσει μια νέα επιλογή για την ανάπτυξη θεραπειών κατά του άγχους για σύνθετες ψυχιατρικές καταστάσεις στον άνθρωπο.

Με πληροφορίες από Interestingengineering

-->