UPDATE #NOW

AI, τέχνη και γάτες: Η ιδέα της Βιέννης για να πηγαίνει ο κόσμος στα μουσεία


JTeam

8 Μαΐου 2023

AI, τέχνη και γάτες: Η ιδέα της Βιέννης για να πηγαίνει ο κόσμος στα μουσεία
Μία καμπάνια για να δει ο κόσμος «την τέχνη πίσω από την AI τέχνη»

Τι γίνεται όταν εμβληματικά έργα τέχνης Αυστριακών καλλιτεχνών συναντούν το αγαπημένο ζώο του ίντερνετ (τη γάτα, προφανώς); Σίγουρα κάτι viral.

Το γραφείο Τουρισμού της Βιέννης χρησιμοποίησε Τεχνητή Νοημοσύνη για να τραβήξει την προσοχή μας, δημιούργησε τέλειες εικόνες, στις οποίες βλέπουμε γάτες να πρωταγωνιστούν σε διάσημους πίνακες και, έχοντας καταφέρει τον σκοπό του, μας λέει να επισκεφθούμε τη Βιέννη και να δούμε «την τέχνη πίσω από την AI τέχνη».

«Με τόση Τεχνητή Νοημοσύνη να εισβάλλει στη ζωή μας – κυρίως με προγράμματα όπως τα DALL-E και Midjourney που επιτρέπουν σε όλους να δημιουργούν “έργα τέχνης” – η Βιέννη θέλει να υπενθυμίσει στους επισκέπτες ποιος τα έκανε όλα εξ αρχής», είπε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής, Norbert Kettner.

Ζήτησαν και συγγνώμη από τους καλλιτέχνες, στους οποίους απευθύνθηκαν με το μικρό τους όνομα. «Συγγνώμη Gustav. Αλλά η τέχνη σου, έκανε την ΑΙ τέχνη να συμβεί», έγραψαν, κι από κάτω είδαμε το Φιλί του Klimt, αλλά με όμορφα γατιά. Το έχουν κάνει και με άλλους, βέβαια.

Αν η καμπάνια πετύχει, τα μουσεία της Βιέννης θα γεμίσουν επισκέπτες κι ο κόσμος θα μάθει περισσότερα για το βεννέζικο κίνημα Μοντερνισμού. Είναι μία τακτική μάρκετινγκ που σίγουρα κάνει ντόρο – υπάρχουν κι αντιδράσεις, ωστόσο. Πολιτιστικοί οργανισμοί, όπως το Μπαλέτο του Σαν Φρανσίσκο και το μουσείο Mauritshuis στην Ολλανδία, έχουν εκφράσει τις ενστάσεις τους. Εμάς, πάντως, μας αρέσει.

Δείτε μερικές εικόνες στη παρακάτω Gallery και αγαπήστε τις δικές σας γάτες λίγο παραπάνω – θα μπορούσαν να είναι αυτές στα ΑΙ.