UPDATE #NOW

Αμαξοφοβία: Τι είναι και πώς μπορείς να την αντιμετωπίσεις


JTeam

12 Μαΐου 2023

Αμαξοφοβία: Τι είναι και πώς μπορείς να την αντιμετωπίσεις
pexels
Συχνά συνδέεται με τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος, οι οποίες περιλάμβαναν κάποιο όχημα

Μήπως κάθε φορά που πιάνεις το τιμόνι στα χέρια σου, σε κατακλύζουν αρνητικά συναισθήματα μαζί με ταχυπαλμία, άγχος, νευρικότητα; Μήπως σφίγγεσαι, ξεροκαταπίνεις και προσπαθείς να κρατήσεις την ψυχραιμία σου όσο υπερισχύει μέσα σου πανικός;

Αυτοί οι φόβοι είναι συνηθισμένοι τους πρώτους μήνες μετά το δίπλωμα που θεωρείσαι ακόμη αρχάριος. Αν συνεχίζεις να κυριεύεσαι από τα παραπάνω μετά από τουλάχιστον έξι μήνες συστηματικής οδήγησης, τότε μιλάμε για διαταραχή, η οποία τις περισσότερες φορές είναι γνωστή ως αμαξοφοβία.

Αμαξοφοβία, όπως φανερώνουν και τα συνθετικά του όρου (αμάξι + φοβία), είναι ο φόβος που προκαλεί το αυτοκίνητο στο άτομο, είτε όταν το οδηγεί είτε όταν απλώς επιβαίνει σε αυτό.

Η αμαξοφοβία είναι μια αγχώδης διαταραχή, όπου όσοι πάσχουν από αυτήν δεν φοβούνται το ίδιο το αυτοκίνητο, αλλά μάλλον ότι θα χάσουν τον έλεγχο όταν βρίσκονται σε αυτό. Πολλές φορές, η εν λόγω φοβία συνυπάρχει με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή

Μπορεί να μην το παθαίνεις σε κάθε διαδρομή. Μπορεί να εμφανίζεται σε ένα άγνωστο μέρος, στο κέντρο της πόλης, σε ένα μέρος με κυκλοφοριακή συμφόρηση ή κάθε φορά που οδηγείς νύχτα αλλά όπως και να έχει, όλη αυτή η απόγνωση που νιώθεις εκείνη τη στιγμή, μπορεί να σε βάλει σε κίνδυνο. Αν πάσχεις μάλιστα από κλειστοφοβία, αγοραφοβία ή βιώνεις συχνές κρίσεις πανικού, τότε έχεις αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσεις και φόβο στο τιμόνι.

Στα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνονται ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός (ταχυπαλμία), ο πόνος στο στήθος, η εφίδρωση και η ζάλη. Τα συμπτώματα αυτά, δεν εμφανίζονται αποκλειστικά κατά την οδήγηση. Κάποιες φορές, η φοβία μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και όταν το άτομο απλώς φαντάζεται ότι επιβαίνει στο αυτοκίνητο ή σε οποιοδήποτε όχημα.

Jenny.Gr
pexels

Μπορεί ωστόσο να έχεις βιώσει μια τραυματική εμπειρία, όπως ένα ατύχημα, το οποίο σου έχει προκαλέσει αυτή τη φοβία και σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για κάτι πολύ διαφορετικό, για το οποίο θες σίγουρα τη σωστή υποστήριξη.

Η αμαξοφοβία, συχνά συνδέεται με τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος, οι οποίες περιλάμβαναν κάποιο όχημα

Το σημαντικό σε κάθε περίπτωση είναι να μην πιέζεις τον εαυτό σου να το νικήσει κάθε φορά που το παθαίνεις γιατί θα αυτό θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, και να μάθεις να διαχειρίζεσαι σωστά τα συναισθήματά σου ώστε να μη δρουν ορισμένα από αυτά ως δυσλειτουργικά πάνω σου. Ο αυτοέλεγχος είναι το κλειδί για να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις αυτό που πραγματικά σε φοβίζει, όπως και οι μέθοδοι χαλάρωσης και αποσυμπίεσης που έχεις δει ότι λειτουργούν στην περίπτωσή σου.

Κάνε την αρχή λοιπόν σταδιακά χωρίς να πιέζεις τον εαυτό σου. Δώσε χρόνο και χώρο σε αυτό που σου συμβαίνει και μην σε εξωθείς στα άκρα ενώ αν δεις ότι συνεχίζεται για καιρό, καλό είναι να ζητήσεις βοήθεια.