UPDATE #NOW

Shower Boys: Η βραβευμένη ταινία που σόκαρε ανεξήγητα τους γονείς και έκανε παιδιά να ξερνούν (;)


Κλέλια Φατούρου

26 Μαΐου 2023

Shower Boys: Η βραβευμένη ταινία που σόκαρε ανεξήγητα τους γονείς και έκανε παιδιά να ξερνούν (;)
Μία ταινία που ενόχλησε ενώ θα μπορούσε να ανοίξει το μυαλό όλων των οικογενειών

Μία δασκάλα σε σχολείο του δήμου Ζωγράφου έδειξε μία ταινία 9 λεπτών σε παιδιά ηλικίας 10 ετών. Η ταινία αυτή έχει τον τίτλο "Shower Boys" και κυκλοφόρησε το 2021, αποσπώντας αμέτρητα βραβεία. Σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη, η ταινία πραγματεύεται το εξής. «Είσαι άντρας ή ποντίκι;», ρωτά ο προπονητής. Ο Viggo απαντά με αμφιβολία, αλλά όλη η ομάδα φωνάζει ΑΝΤΡΑΣ! Μετά την προπόνηση, ο Viggo πηγαίνει στο σπίτι του φίλου του Noel, που έχει σάουνα. Τα αγόρια ξεκινούν ένα παιχνίδι ανταγωνισμού για το ποιος είναι πιο άντρας. Κάπου εκεί υπάρχει και ένα φιλί στο στόμα.

Ακολούθησε εξώδικο από την οικογένεια ενός εκ των μαθητών, ο οποίος επέστρεψε στο σπίτι του και έκανε εμετούς μετά από αυτό που είδε. Οι εκπαιδευτικοί γονείς του τον ρώτησαν τι ταινία είδαν και το παιδί μίλησε για το σοκαριστικό περιεχόμενο. Το φιλί στο ντους μεταξύ δύο αγοριών 12 χρονών.

«Το διακύβευμα εδώ είναι η προστασία της παιδικής ανηλικότητας, είτε ήταν ετεροφυλοφιλικό είτε ήταν ομοφυλοφιλικό το περιεχόμενο η αντίδραση των γονέων θα ήταν η ίδια και ζητούμε δια του εξωδίκου να μας απαντήσει το Υπουργείο», ήταν η απάντηση του δικηγόρου, και οι δικές μου απορίες είναι οι εξής. Πρώτον, γιατί να κάνει εμετό ένα παιδί που είδε ένα φιλί δύο αγοριών; Είναι το φιλί τόσο αηδιαστικό; Κάνει εμετό και όταν βλέπει τους γονείς του να φιλιούνται ή όταν, ενδεχομένως, έχει φιλήσει αθώα μία συμμαθήτριά του που του άρεσε;

Δεύτερον, πόσες σκηνές μπορώ να θυμηθώ από την παιδική μου ηλικία και έπειτα, με αθώα φιλιά παιδιών σε ντους, αυλές, πάνω από μία βρύση (ναι, στις Μεγάλες Προσδοκίες) που δεν υμνήθηκαν για τη γλυκύτητα και το πέρασμα στην εφηβεία; Τι διαφορετικό υπήρχε σε αυτά; Ήταν ένα αγόρι και ένα κορίτσι, αλλά σύμφωνα με τον δικηγόρο, δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Άρα τα παιδιά, έχουν πρόβλημα με τα φιλιά γενικότερα. Άρα ίσως πρέπει κάποιος να τους μιλήσει για την έκφραση αγάπης και για το πώς γίνονται τα παιδιά. Θέλω να πω, είναι 10 χρονών, θα έπρεπε να ξέρουν. Και η ταινία έχει κριθεί κατάλληλη για παιδιά άνω των 11.

Η απάντηση του σκηνοθέτη

«Μάς ήρθε η πληροφορία ότι η ταινία μικρού μήκους μας «Αγόρια στο Ντους» έλαβε εκτεταμένη προσοχή από τα ελληνικά Μέσα. Αυτό οφείλεται σε μία περίπτωση γονέα που κατήγγειλε μία δασκάλα, επειδή έδειξε την ταινία σε μαθητές της. Οι ισχυρισμοί ότι πρόκειται για μία ερωτική ταινία με σεξουαλικές περιπτύξεις παιδιών είναι παράλογη και δεν καταλαβαίνουμε από πού προκύπτει αυτή η ερμηνεία. Συστήνουμε σε αυτούς που διαδίδουν ψέματα, να δουν την ταινία.

Τα Αγόρια στο Ντους διηγείται την ιστορία μίας ανδρικής φιλίας και για το πώς δύο παιδιά καλούνται να μπουν σε κανόνες αρρενωπότητας. Είναι μία ταινία που έχουν δει χιλιάδες παιδιά από το 2021 και το 2022 βραβεύτηκε ως Καλύτερη ευρωπαϊκή ταινία μικρού μήκους για παιδιά. Χρησιμοποιείται καθημερινά σε εκπαιδευτικές πλατφόρμες και στηρίζουμε απόλυτα την απόφαση της δασκάλας να τη δείξει. Οι ταινίες θα έπρεπε να είναι θέμα συζήτησης, αλλά είναι τραγικό όταν ακούγονται ανυπόστατα πράγματα. Ελπίζουμε ότι το ελληνικό κοινό θα το δει με περισσότερο κριτική ματιά και θα δει την ταινία ώστε να αποφασίσει».

Η σελίδα Orlando LGBT που παλεύει για τα δικαιώματα της κοινότητας παγκοσμίως λέει το μόνο πράγμα που θα έπρεπε να ακουστεί αυτές τις στιγμές. Ότι όλοι μιλούν για αυτούς τους μαθητές που σοκαρίστηκαν, λες και είναι βέβαιοι ότι όλοι είναι straight και δεν είδαν τον εαυτός τους σε αυτή την ταινία. Μιλήσα για την ανάγκη της αποδοχής και για το ότι τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν και να συζητούν για τη διαφορετικότητα, ώστε να καταπολεμούνται οι διακρίσεις. Όταν βάζουμε στην ίδια πρόταση την έφραση σεξουαλικότητας με το «ψυχικό τραύμα», μπορούμε να καταλάβουμε σε τι κοινωνία ζούμε, τι παιδιά μεγαλώνουμε και πώς μαθαίνουν να ενδοβάλουν από νωρίς την ομοφοβία και τον ρατσισμό, ακόμα και αν ίσως ανήκουν στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.

Παιδιά της κοινότητας που ίσως κάνουν εμετό γιατί έχουν εκπαιδευτεί να μισούν την ομοφυλοφιλία, άρα ίσως και να μισούν τον εαυτό τους. Παιδιά που δεν εκτίθενται σε εικόνες που θα έπρεπε να κανονικοποιούνται σε κάθε ηλικία. Παιδιά που δεν παίρνουν απάντηση όταν ρωτούν απλά πράγματα για το φύλο και την ταυτότητα. Παιδιά που νιώθουν τόση ντροπή όταν πάει να καταρριφθεί η τοξική αρρενωπότητα, που τρέχουν να το πουν στους γονείς τους, επειδή ξέρουν ότι ο άντρας είναι άντρας. Και όχι ποντίκι.