UPDATE #NOW

Twitter: Εγκατέλειψε τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης


JTeam

30 Μαΐου 2023

Twitter: Εγκατέλειψε τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης
Instagram
Παρόλα αυτά, ο Elon Musk υποχρεούται να συμμορφωθεί μέχρι τις 25 Αυγούστου

Ο Thierry Breton, Επίτροπος της Εσωτερικής Αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε τα γελοία νέα στην πλατφόρμα που αποσύρθηκε. «Το Twitter εγκαταλείπει τον εθελοντικό Κώδικα Πρακτικής κατά της παραπληροφόρησης. Ωστόσο, οι υποχρεώσεις παραμένουν. Μπορείτε να τρέξετε, αλλά όχι να κρυφτείτε. Από τις 25 Αυγούστου, θα γίνει και νομική υποχρέωση. Οι ομάδες μας θα είναι έτοιμες για επιβολή».

Μιλάμε για μία σημαντική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που υπεγράφη από δεκάδες τεχνολογικές εταιρίες, μικρές και μεγάλες, όπως το Facebook, το Instagram, το TikTok, η Google, η Microsoft και άλλες. Η ιδέα προτάθηκε τον περασμένο Ιούνιο και ο στόχος της συμφωνίας είναι να σταματήσουν τα έσοδα από την παραπληροφόρηση και τα fake news και να αυξηθεί η διαφάνεια μαζί με την παύση των ψεύτικων λογαριασμών.

Όσοι υπέγραψαν, μπορούν να κάνουν συνεργασίες με υπηρεσίες και εργαλεία που ελέγχουν τις ψευδείς ειδήσεις. Μιλάμε όμως για το Twitter του Elon Musk, ο οποίος έχει συμβάλει σημαντικά στη διασπορά ψευδών ειδήσεων. Η πλατφόρμα δούλευε κάποτε με μία ομάδα, αφοσιωμένη κατά της παραπληροφόρησης, με καμπάνιες που δούλευαν για αυτόν τον σκοπό. Οι περισσότεροι έχουν απολυθεί ή παραιτηθεί.

Μόλις τον προηγούμενο μήνα, το BBC βρήκε εκατοντάδες κινέζικους και λογαριασμούς στο Twitter, που θριάμβευαν σε προπαγάνδα. Σύμφωνα με τον κύριο Musk όμως, η παραπληροφόρηση στην πλατφόρμα του είναι λιγότερη από ποτέ. Ό,τι και να λέει όμως τώρα, είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και θα πρέπει να το κάνει σε λιγότερο από 3 μήνες. «Αν δεν πάρει τη συμφωνία στα σοβαρά, καλό είναι να υποβάλει παραίτηση», δήλωσε το πρακτορείο ειδήσεων AFP, μεταφέροντας τα ακριβή λόγια μέλους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.