H Αμερική βιώνει μια νέα πανδημία στην ψυχική υγεία των νέων - H πρώτη στη σύγχρονη ιστορία
Έλενα Κρητικού
14 Ιουνίου 2023
Απομόνωση, φόβος και μια διαρκής αβεβαιότητα που έγινε συνώνυμο της ανθρώπινης ύπαρξης μες στην πανδημία. Η Αμερική σήμερα αντιμετωπίζει μια νέα κρίση, αυτή της ψυχικής υγείας που επιδεινώθηκε από τον εγκλεισμό των τελευταίων χρόνων.
Η κρίση επηρεάζει όλες τις γενιές αλλά είναι εξαιρετικά καταστροφική για τους νέους. Στην Αμερική μόνο, οι γονείς, και συγκεκριμένα το 40% αυτών, δηλώνουν ότι ανησυχούν (υπερβολικά) πολύ για τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης που παρουσιάζουν τα παιδιά τους. Κι έχουν δίκιο, σύμφωνα με τον Guardian.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης και Ασθενειών, σχεδόν 1 στους 3 εφήβους στην Αμερική έχει κακή ψυχική υγεία. 2 στους 5 εφήβους μάλιστα, νιώθουν διαρκώς λύση ή απόγνωση. Όπως παραθέτει το National Alliance on Mental Illness, η αυτοκτονία είναι η δεύτερη βασική αιτία θανάτου ανάμεσα στους νέους ηλικίας 15- 24 χρονών στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σχεδόν το 20% των μαθητών γυμνασίου σκέφτονται να βάλουν τέλος στη ζωή τους ενώ το 9% το έχει ήδη προσπαθήσει
Οι νέοι σήμερα αντιμετωπίζουν μια εντελώς πρωτόγνωρη πρόκληση που δεν έχει χρειαστεί να αντιμετωπίσει καμία άλλη γενιά στο κεφάλαιο της σύγχρονης ιστορίας. Η πανδημία του Covid- 19, η χειρότερη κρίση δημόσιας υγείας τα τελευταία τουλάχιστον 100 χρόνια, γέννησε στα παιδιά τον φόβο του θανάτου. Ότι τα ίδια ή τα αγαπημένα τους πρόσωπα θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να νοσηλευτούν ή και να χάσουν τη ζωή τους. Πρόκειται για μία καθόλου εύκολα διαχειρίσιμη ανησυχία όταν βρίσκεσαι σε μια τόσο μικρή ηλικία. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε τα στατιστικά:
Πάνω από 200.000 παιδιά έχασαν τον έναν ή και τους δύο γονείς τους μες στην πανδημία και εκατομμύρια από αυτά είδαν γνωστούς και συγγενείς τους να νοσηλεύονται
Όλα τα αρνητικά συναισθήματα δεν υποχώρησαν μετά το τέλος της πανδημίας, παρέμειναν μες στις ψυχές των παιδιών, προκαλώντας μια νέα κρίση, αυτή της ψυχικής υγείας που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως η νέα πανδημία. Τα διαδοχικά lockdowns διέκοψαν την κανονικότητα, με τη μορφή που τη γνωρίζαμε.
Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία, εκατομμύρια νέοι σταμάτησαν να πηγαίνουν στο σχολείο
Δεν επηρεάστηκε μόνο η εκπαίδευσή τους από αυτή την αλλαγή, αλλά και η κοινωνική τους ζωή. Οι φιλίες, τα ραντεβού, τα ομαδικά αθλήματα, όλα πήγαν πίσω. Κάπου εκεί, αυξήθηκε ο χρόνος μπροστά από την οθόνη και τα social ενώ άρχισε να θεωρείται φυσιολογικός ο εγκλεισμός μέσα σε ένα δωμάτιο λίγων τετραγωνικών όλη μέρα, κάθε μέρα.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, τα περισσότερα παιδιά αφιερώνουν πάνω από 5 ώρες τη μέρα στα social, ή παίζοντας βιντεοπαιχνίδια.
Το 32% των εφήβων είπε ότι ήταν online 7- 8 ώρες της ημέρας ενώ το 13% παραδέχτηκε ότι συνδέεται online 9 ή και περισσότερες ώρες μες στη μέρα
Τι επιπτώσεις έχουν αυτά τα στατιστικά; Σύμφωνα πάλι με έρευνα, τα έφηβα κορίτσια και συγκεκριμένα το 32% από αυτά, ομολόγησαν ότι το Instagram τα έκανε να αισθάνονται άσχημα για το σώμα και την εικόνα τους. Το 40% αυτών άρχισαν να θεωρούν ότι δεν είναι καθόλου «ελκυστικά» στο άλλο φύλο. Και αυτές τις πεποιθήσεις δεν τις γέννησε μόνο το Instagram αλλά και το Twitter, το Facebook, το Snapchat, το TikTok.
Αυτά είναι μόνο μερικά από τα νούμερα και τα στοιχεία που έφερε στην επιφάνεια η πανδημία που ζήσαμε και όπως φαίνεται, η επιρροή της θα είναι ορατή για πολύ καιρό ακόμα.