UPDATE #NOW

«Συγκοινωνούντα δοχεία»: Η μεγάλη επιχείρηση της ΕΛΑΣ κατά της παιδικής πορνογραφίας


JTeam

2 Ιουλίου 2023

«Συγκοινωνούντα δοχεία»: Η μεγάλη επιχείρηση της ΕΛΑΣ κατά της παιδικής πορνογραφίας
Ταυτοποιήθηκαν 30 ανήλικα θύματα ηλικίας 13 έως 17 ετών, τα οποία είδαν προσωπικές τους στιγμές, αναρτημένες σε συγκεκριμένη πλατφόρμα του διαδικτύου

Βίντεο και γυμνές φωτογραφίες τους, είδαν 30 ανήλικα θύματα σε μια πλατφόρμα, η οποία διαρκώς ανανέωνε το περιεχόμενο της. Χάρη όμως στην επιχείρηση με την κωδική ονομασία «συγκοινωνούντα δοχεία», 32 άτομα τα οποία διακινούσαν παράνομα το υλικό, βρίσκονται πλέον αντιμέτωπα με την δικαιοσύνη.

Πιο αναλυτικά, κατόπιν σχετικής άδειας των ανακριτικών αρχών, αστυνομικοί προσποιήθηκαν τους πελάτες και έκαναν ανακριτική διείσδυση σε μια από τις πιο σκοτεινές πλατφόρμες, στην οποία διακινούνται ακόμα και παιδικά βίντεο πορνογραφίας. Οι αστυνομικοί κατάφεραν να ταυτοποιήσουν θύματα και να σχηματίσουν δικογραφία σε βάρος ατόμων που είχαν σχέση με τη συγκεκριμένη διαδικτυακή πλατφόρμα, στην οποία διακινούνται δισεκατομμύρια βίντεο παιδικής πορνογραφίας.

Επιχείρηση «συγκοινωνούντα δοχεία»: Έξι άτομα συνελήφθησαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας

Μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί 30 ανήλικα θύματα ηλικίας από 13 έως 17 ετών που είδαν βίντεο και φωτογραφίες τους να διακινούνται στη συγκεκριμένη πλατφόρμα. Παράλληλα, από τις εφόδους που έγιναν σε αρκετές πόλεις σε όλη την Ελλάδα κατασχέθηκαν δεκάδες κινητά τηλέφωνα, δεκάδες ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κάρτες μνήμης και τάμπλετ. Η έρευνα έγινε από τις 16 Ιουνίου μέχρι τις 26 Ιουνίου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Αίγιο, Κόρινθο, Καλαμάτα, Χαλκιδική, Δράμα, Κομοτηνή, Καστοριά, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Γρεβενά, Ηγουμενίτσα, Κέρκυρα, Καρδίτσα, Βόλο, Φάρσαλα, Αλιβέρι, Θήβα και Ρόδο.

Στην επίσημη ανακοίνωσή της η αστυνομία αναφέρει πως για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος 32 ατόμων (31 ημεδαποί και 1 αλλοδαπός), από τους οποίους οι 6 συνελήφθησαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, για πορνογραφία ανηλίκων και εκδικητική πορνογραφία, μέσω διαδικτύου.

Προηγήθηκε κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριακών στοιχείων, από την ενδελεχή διερεύνηση και πολύμηνη ανάλυση των οποίων προέκυψε ότι, χρήστες του διαδικτύου, διατηρούσαν πρόσβαση σε διακομιστές (servers) δημοφιλούς σελίδας κοινωνικής δικτύωσης και διακινούσαν μεγάλο όγκο εγχώριου και διεθνούς υλικού σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, καθώς και εκδικητικής πορνογραφίας ανηλίκων και ενηλίκων.

Η δράση των αστυνομικών στην επιχείρηση «συγκοινωνούντα δοχεία»

Ειδικότερα, ως προς τον τρόπο δράσης τους, η αστυνομία αναφέρει πως γνωστοποιούσαν το υλικό που κατείχαν και ζητούσαν επικοινωνία μέσω προσωπικών μηνυμάτων, προκειμένου να πωλήσουν ή να ανταλλάξουν τα επίμαχα αρχεία. Για να προσελκύσουν περισσότερα άτομα, δημοσίευαν απροκάλυπτα μέρος του υλικού ή ακόμη και τα ονοματεπώνυμα των ανηλίκων ή ενηλίκων θυμάτων για τα οποία διέθεταν σχετικό πορνογραφικό υλικό. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις γνωστοποιούσαν την πόλη διαμονής των θυμάτων ή αντιστοίχιζαν το υλικό που κατείχαν σε άλλα δημοφιλέστερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να είναι δυνατή και η μελλοντική, απευθείας επικοινωνία των παραληπτών με τα θύματα και να τα εκβιάσουν για τη λήψη χρηματικών ποσών ή για επιπλέον υλικό. Επίσης, εμπλούτιζαν και ανανέωναν τακτικά το συνολικό επίμαχο υλικό των θυμάτων, ώστε να είναι πρόσφορη η διαρκής αγοραπωλησία ή/και ανταλλαγή του σε όλους τους διακομιστές.

Διέθεταν το υλικό έναντι χρηματικών ποσών που κυμαίνονταν από 5 ευρώ έως 35 ευρώ. Στη συνέχεια, οι χρήστες είχαν τη δυνατότητα να αποκτούν πρόσβαση σε όλο το υλικό που ήταν αποθηκευμένο σε κάθε διακομιστή, πλήρη πρόσβαση σε κλειδωμένα κανάλια όπου βρισκόταν ομαδοποιημένο το ανωτέρω υλικό και κατηγοριοποιημένο βάσει προσωπικών στοιχείων θύματος ή ανά περιοχή κατοικίας του και δυνατότητα να «κατεβάσουν» όλο το επίμαχο υλικό μέσω υπερσυνδέσμων.

Τα στοιχεία τέθηκαν υπόψη της αρμόδιας εισαγγελίας και ακολούθησε έρευνα με τη χρήση ειδικών ανακριτικών τεχνικών σε κανάλια των διακομιστών και στο πορνογραφικό υλικό το οποίο είχε αποθηκευτεί τοπικά ή σε νεφοϋπολογιστικούς λογαριασμούς με σκοπό τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση των θυμάτων.

Περισσότερα για την επιχείρηση «συγκοινωνούντα δοχεία»