UPDATE #NOW

6 πράγματα που πρέπει να κάνουν οι γονείς για να κρατήσουν ασφαλή τα παιδιά τους στο νερό


JTeam

21 Ιουλίου 2023

6 πράγματα που πρέπει να κάνουν οι γονείς για να κρατήσουν ασφαλή τα παιδιά τους στο νερό
Οι πνιγμοί στις κυριότερες αιτίες θανάτου μικρών παιδιών - Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί

Δυστυχώς το πρόβλημα με τα αυξημένα ποσοστά πνιγμών σε παιδιά, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο, με χιλιάδες παιδικές ψυχές να χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους σε θάλασσες και πισίνες.

Όσο καλά και να ξέρει να κολυμπάει ένα παιδί, ποτέ δεν πρέπει να το αφήνουμε χωρίς παρακολούθηση, ή να επιτρέπουμε τις βουτιές σε βάθος. Με σκοπό την αφύπνιση, αλλά και την καλύτερη αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών που αφορούν πνιγμούς παιδιών, η Washinghton Post, μοιράζεται μερικές από τις καλύτερες συμβουλές για τους γονείς.

  • Μην βασίζεστε σε ναυαγοσώστες

Πολλές φορές μπορεί να νιώσουμε ασφάλεια, γνωρίζοντας πως υπάρχει ένα ή περισσότερα άτομα, τα οποία φροντίζουν για την ασφάλεια των λουόμενων. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κίνδυνο, καθώς σε ένα περιβάλλον με κόσμο, πολλά παιδιά και ενήλικες, ένας πνιγμός είναι πάρα πολύ πιθανός. Ειδικά τα παιδιά, σε τέτοιες περιπτώσεις δεν μπορούν να φωνάξουν ή να ζητήσουν βοήθεια, με αποτέλεσμα να συμβαίνουν πνιγμοί, ακόμη και αν υπάρχει ναυαγοσώστης στον χώρο. Επομένως, η ύπαρξη ναυαγοσωστικής βοήθειας, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να σας καθησυχάζει.

  • Φροντίστε να μην μπει ποτέ το παιδί χωρίς σωσίβιο σε πισίνα ή θάλασσα

Είτε από βιασύνη, είτε επειδή το παιδί αρνείται να φορέσει τα σωσίβια του, οι γονείς το αφήνουν εκτεθειμένο στο νερό. Ακόμη και να γνωρίζει καλά κολύμπι, τα σωσίβια είναι άκρως απαραίτητα για την ασφάλεια του παιδιού σας, και αποτελούν πρωταρχικό βήμα. Σε καμία περίπτωση και για κανέναν λόγο, μη τα αφήνετε σε περιβάλλον με θάλασσα και νερό, χωρίς σωσίβια. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι δεν θα επιχειρήσουν να τα βγάλουν μόλις μπουν στο νερό.

  • Μην αφήσετε το παιδί σας να βουτήξει στο νερό, αν έχει φάει

Ο οργανισμός χρειάζεται περίπου τέσσερις ώρες για να διασπάσει ένα κανονικό γεύμα. Όχι μία, ούτε μιάμιση. Το καλοκαίρι όμως, παραβλέπουμε την συγκεκριμένη πληροφορία και πολλές φορές παραμελώντας τους κινδύνους, βουτάμε σε πισίνες και θάλασσες με γεμάτο στομάχι. Μια πρακτική, πολύ επικίνδυνη, αφού κατά την διαδικασία της πέψης όλο το οξυγόνο και η ενέργειά μας κατευθύνεται προς το στομάχι, ενώ παράλληλα απομακρύνεται το γαλακτικό οξύ που σωρεύεται στους μύες κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της πέψης αυξάνεται η θερμοκρασία του οργανισμού. Με το να μπούμε στη θάλασσα –και αφού έχουμε καθίσει έστω και λίγα λεπτά στον ήλιο- υπάρχει ένας πρώτος σοβαρός κίνδυνος για θερμικό σοκ από τη διαφορά θερμοκρασίας του σώματος που έρχεται σε επαφή με το νερό (όσο ζεστό κι αν είναι).

  • Γραφτείτε σε μαθήματα κολύμβησης

Σύμφωνα με επίσημες έρευνες, ένα παιδί το οποίο έχει συμμετέχει σε μαθήματα κολύμβησης από νεαρή ηλικία, έχει έως και 88% λιγότερες πιθανότητες, να χάσει τη ζωή του από πνιγμό, σε αντίθεση με κάποιο παιδί, που δεν έχει διδαχτεί μαθήματα σε κολυμβητήριο. Τόσο εσείς, όσο και το παιδί σας, θα μάθετε πως να διαχειριστείτε καλύτερα το νερό και την κολύμβηση, κάνοντας παράλληλα γυμναστική, αν επιλέξετε να ξεκινήσετε μαθήματα κολύμβησης.

  • Τοποθετείστε κάλυψη σε πισίνες ή συναγερμούς νερού

Πολλαπλά είναι και τα περιστατικά, όπου τα παιδιά βουτούν σε πισίνα την ώρα που οι γονείς λείπουν από το σπίτι ή τη στιγμή που κανείς δεν τα επιβλέπει. Είναι απαραίτητο, για τις ώρες που δεν βρίσκεστε στο σπίτι ή στη πισίνα του ξενοδοχείου σας, να μην αφήνετε μόνο του το παιδί. Επίσης, συστήνεται να καλύπτεται η πισίνα με τα ειδικά σκέπαστρα για τις ώρες που λείπετε ή να προσθέσετε συναγερμούς, έτσι ώστε να παραμένετε ενημερωμένοι όταν κάτι πέφτει στο νερό.

  • Δώστε στο παιδί σας να καταλάβει τη σοβαρότητα της κατάστασης

Χωρίς να το τρομάξετε, και δίχως υπερβολές, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δώσετε στο παιδί σας να καταλάβει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Τονίστε τι πρέπει να προσέξει, το γεγονός πως πρέπει να κρατήσει το σωσίβιο του σε κάθε περίπτωση, και να προσπαθήσει να φωνάξει αν νιώσει αδυναμία ή αν έχει πιει νερό.

Γιατί το καλύτερο παιχνίδι, είναι το ασφαλές παιχνίδι.