UPDATE #NOW

Ουκρανές πρόσφυγες πλέκουν τα αρκουδάκια που έγιναν σύμβολο αντίστασης


Κλέλια Φατούρου

31 Ιουλίου 2023

Ουκρανές πρόσφυγες πλέκουν τα αρκουδάκια που έγιναν σύμβολο αντίστασης
Instagram/amoami.design
Εγκατέλειψαν τη χώρα τους αλλά βρήκαν έναν λόγο να συνεχίσουν

Το πλέξιμο έγινε η αιτία να ενωθούν αμέτρητες γυναίκες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους εξαιτίας του πολέμου. Ουκρανές που άφησαν πίσω συζύγους και γιους, οι οποίοι πολεμούν εκεί από τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός AMOAMI δημιούργησε το project «αρκουδάκι», δίνοντας ελπίδα, σκοπό αλλά και εισόδημα σε δεκάδες γυναίκες που πλέον ζουν στην Ισπανία, την Ελβετία και τη Γαλλία. «Αφήσαμε πίσω άντρες, γιους, φίλους και οικογένεια και βρισκόμαστε σε μία μόνιμη απόγνωση. Ακούμε συνέχεια ειδήσεις, με τον φόβο ότι βομβαρδίστηκε το σπίτι μας ή τραυματίστηκαν οι δικοί μας. Ή και χειρότερα» λέει η 90χρονη Ταμάρα Σαρούναντ, κάτοικος της Μαριούπολης που πλέον ζει στη Βαλένθια με την εγγονή της Γιούλια Μπούρλακα.

«Τουλάχιστον, όταν πλέκουμε, δεν σκεφτόμαστε. Συγκεντρωνόμαστε τόσο πολύ στις βελονιές που δεν κάνουμε αρνητικές σκέψεις». Η ονομασία του οργανισμού ΑΜΟΑΜΙ προέρχεται από τις λέξεις amore (αγάπη) και amigo (φίλος) που είναι παρόμοιες σε διάφορες γλώσσες. Τιμά επίσης την ιαπωνική τεχνική του amigurumi. Η ιδέα ανήκει στον Ισπανό Ραφαέλ Αλκαίντ, που ζει στο Παρίσι. Βλέποντας εκατοντάδες γυναίκες να φτάνουν στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης τον Μάρτιο του 2022, σκέφτηκε το ΑΜΟΑΜΙ, προκειμένου να τις στηρίξει με διάφορους τρόπους.

Η ιδέα ήταν απλή. Αρκουδάκια που θα πλέκονται βασισμένα σε ουκρανική τεχνική και θα πωλούνται με προσωποποιημένο μήνυμα από τη δημιουργό του, η οποία θα παίρνει τα μισά έσοδα, ενώ τα υπόλοιπα θα διευρύνουν το project. To AMOAMI έγινε γρήγορα γνωστό μέσα από τις ουκρανικές οικογένειες αλλά και οργανισμούς στην Ισπανία.

Αυτή τη στιγμή μετρά 60 μέλη και έχουν φτιαχτεί 1.600 αρκουδάκια που έχουν πουληθεί σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ αυτών, και ένα που γιόρτασε το Pride Month.