UPDATE #NOW

Pride Month: 8 ΛΟΑΤΚΙ σειρές και ταινίες που δεν έχουν ακουστεί όσο θα έπρεπε


Κλέλια Φατούρου

18 Ιουνίου 2023

Pride Month: 8 ΛΟΑΤΚΙ σειρές και ταινίες που δεν έχουν ακουστεί όσο θα έπρεπε
Όλα αυτά που πρέπει να δούμε, και όχι μόνο λόγω Pride

Ο Ιούνιος είναι ο μήνας του Pride και τιμάται η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Αν και έχει εντελώς εορταστικό χαρακτήρα, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε τον λόγο για τον οποίο γίνεται. Ο Μήνας Υπερηφάνειας ξεκίνησε μετά τις εξεγέρσεις του Stonewall, μία σειρά από διαμαρτυρίες για την gay απελευθέρωση, το 1969. Η αστυνομία έκανε εφόδους σε gay bars, απειλώντας και ασκώντας βία σε πελάτες και προσωπικό.

Δεν ξεχνάμε ποτέ εκείνους που ξεκίνησαν την επανάσταση, σε μία τρομερά συντηρητική εποχή, και όλη την εξέλιξη, που να μεν αργεί, αλλά συμβαίνει. Με την ελπίδα ότι κάποτε θα μιλάμε για απόλυτη ισότητα ανάμεσα στους ανθρώπους, ρίχνουμε μια ματιά σε σειρές και ταινίες για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα που ίσως να μην έχουν φτάσει ακόμα στις οθόνες σας.

Close

Η συγκλονιστική γαλλική ταινία που κυκλοφόρησε το 2023 και ανήκει στην εταιρία Α24. Το ενδιαφέρον με το Close είναι ότι μπορεί να είναι ΛΟΑΤΚΙ, αλλά ο σκηνοθέτης το αφήνει ανοιχτό σε κάθε ερμηνεία. Μπορεί να μιλά για την τοξική αρρενωπότητα και πώς δεν επιτρέπεται στα αγόρια να αγκαλιάζονται ή να κρατιούνται από το χέρι, όπως τα κορίτσια. Πολύ δυνατές ερμηνείας και μαθήματα ζωής που μόνο τα παιδιά μπορούν να δώσουν με τόση αθωότητα.

The Feels

Μία τρομερή σειρά με πολύ μικρά επεισόδια, που έχουν τεράστιο αντίκτυπο. Αγάπη, φιλία και όλο το φάσμα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, για να μπορούν να ταυτιστούν όλοι μέσα από διάφορες στιγμές της καθημερινότητας. Η «καθημερινή δόση ανθρωπιάς», όπως έχει χαρακτηριστεί.

Easy

Μία σειρά που είχε 3 κύκλους στο Netflix και θα σε κάνει να ταυτιστείς, ανεξαρτήτως σεξουαλικότητας. Ιστορίες ζευγαριών, που είναι απόλυτα ρεαλιστικές, ωμές και εξερευνούν όλα όσα μάς απασχολούν. Και με εξαιρετικό cast.

Orlando

Μιλάμε για την εκδοχή του 1992, με πρωταγωνίστρια την Tilda Swinton, που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της Virginia Woolf. Η ιστορία ενός ανθρώπου που γεννήθηκε άντρας που γεννήθηκε στην εποχή της ελισαβετιανή εποχή. Έχοντας ζήσει από θαύμα για αιώνες, ξυπνά και έχει μεταμορφωθεί σε γυναίκα.

The Way He Looks

Η βραζιλιάνικη ταινία του 2014 είναι ένα λογοπαίγνιο, αφού ο Leonardo είναι τυφλός και προσπαθεί να βρει την ανεξαρτησία του. Ο Gabriel μπαίνει στη ζωή του και βλέπουμε έναν εφηβικό έρωτα με συναισθηματικό αλλά καθόλου μελοδραματικό τρόπο.

Butterfly

Ίσως η πρώτη φορά που βλέπουμε την απεικόνιση του ταξιδιού ενός trans παιδιού σε σειρά. Αποτελείται από 3 επεισόδια και δείχνει πώς οι χωρισμένοι γονείς του Max δυσκολεύονται να αποδεχθούν ότι το παιδί τους νιώθει ότι βρίσκεται στο λάθος σώμα.

Boys

Η ολλανδική ταινία του 2014 που περιγράφει την ανακάλυψη του εαυτού στην εφηβεία και στο πώς είναι να έχεις συναισθήματα για άτομο του ίδιου φύλου.

We Are Lady Parts

Η σειρά της πλατφόρμας Peacock για μία μουσουλμανική punk rock μπάντας στο Ηνωμένο Βασίλειο που σου δείχνει πώς είναι να είσαι νέος, queer και να πιστεύεις σε μία θρησκεία.