UPDATE #NOW

Καρκίνος του μαστού: Νιγηριανή έφτιαξε σουτιέν που θα ανιχνεύει όγκους σε 30'


JTeam

9 Αυγούστου 2023

Καρκίνος του μαστού: Νιγηριανή έφτιαξε σουτιέν που θα ανιχνεύει όγκους σε 30'
pexels
Μια επιχειρηματίας από τη Νιγηρία με σκοπό να βελτιώσει το ποσοστό επιβίωσης των ασθενών, εφηύρε ένα σουτιέν που θα ανιχνεύει όγκους σε 30'

Στα αισιόδοξα νέα των ημερών, η επιχειρηματίας και καθηγήτρια ρομποτικής από τη Νιγηρία, Kemisola Bolarinwa, κατάφερε να εφεύρει ένα σουτιέν που θα μπορεί να ανιχνεύει τον καρκίνο του μαστού. Η εταιρεία Nextwear Technology που ίδρυσε με έδρα την πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Αμπούτζα, αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα σύμφωνα με τον Guardian, αυτό που θεωρείται ότι θα είναι η πρώτη δοκιμή μιας συσκευής που θα φοριέται σαν σουτιέν και θα λειτουργεί με μπαταρίες, ανιχνεύοντας τον καρκίνο του μαστού.

Το Smart Bra έχει στόχο να βελτιώσει το ποσοστό επιβίωσης των ασθενών, ενώ θα αποτελεί ένα εύκολο διαγνωστικό εργαλείο. Αφορμή για τη δημιουργία του στάθηκε ο θάνατος της θείας της Kemisola, η οποία έχασε τη ζωή της από έναν τέτοιο καρκίνο. Όπως της είπε ένας ογκολόγος αργότερα, η θεία της θα είχε επιβιώσει αν είχε διαγνωστεί έγκαιρα.

Jenny.Gr

«Όταν άρχισα να εξερευνώ τη φορέσιμη τεχνολογία το 2019, το πρώτο πράγμα που είχα στο μυαλό, ήταν να φτιάξω μια συσκευή που θα μπορούσε να ανιχνεύει τον καρκίνο του μαστού σε πρώιμο στάδιο», εξηγεί. Η πρότυπη συσκευή, η οποία χρησιμοποιεί υπερήχους για να εντοπίσει πιθανούς όγκους σε 30 λεπτά, θα τεθεί φέτος, υπό μια μεγάλη δοκιμή στη Νιγηρία. Αξίζει να σημειωθεί πως παρόμοια τεχνολογία αναπτύσσεται ήδη στην Ελβετία και το Μεξικό.

Oι γυναίκες θα μπορούν να φορούν τη συσκευή στο σπίτι και να λαμβάνουν τα αποτελέσματα της διάγνωσης σε app στο κινητό τους. Η συσκευή στη συνέχεια θα μπορεί να μεταφέρει τα αποτελέσματα στον γιατρό της συμμετέχουσας. Όπως εξηγεί η Bolarinwa, «στόχος είναι να μειωθεί ο αριθμός των γυναικών που πεθαίνουν από καρκίνο του μαστού κατά 80% μέχρι το 2030, χρησιμοποιώντας τη φορέσιμη αυτή συσκευή».

Ο πρόεδρος της Νιγηριανής Εταιρείας Καρκίνου Dr Adamu Alhassan Umar, ευελπιστεί το ελπιδοφόρο εγχείρημα να λάβει την προσοχή που του αξίζει προκειμένου να φανεί αποτελεσματικό στη μείωση του ποσοστού των θανάτων των γυναικών από καρκίνο του μαστού σε ετήσια βάση.