UPDATE #NOW

Ο Πρόεδρος της Ισπανικής Ομοσπονδίας φιλά με πάθος αθλήτρια και γίνεται viral για την ξεκάθαρη παρενόχληση


Κλέλια Φατούρου

22 Αυγούστου 2023

Ο Πρόεδρος της Ισπανικής Ομοσπονδίας φιλά με πάθος αθλήτρια και γίνεται viral για την ξεκάθαρη παρενόχληση
Αν και αρχικά το θεώρησε ηλίθιο, τελικά ζήτησε συγγνώμη

Ήταν μία στιγμή θριάμβου για τη γυναικεία ισπανική ομάδα ποδοσφαίρου. Με νίκη 1-0 κατά της Αγγλίας, είχαν κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο. Μία στιγμή που ξεχάσαμε αμέσως, όταν ο Λούις Ρουμπιάλες, Πρόεδρος της Ισπανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου άρπαξε την αθλήτρια Τζένι Χερμόσο, την αγκάλιασε, έπιασε το πρόσωπό της με τα χέρια του και τη φίλησε με πάθος στο στόμα.

«Δεν μου άρεσε. Αλλά τι να έκανα;», δήλωνε λίγο μετά live η Χερμόσο. Το βίντεο έκανε προφανώς τον γύρο του κόσμου και κανείς δεν κατάλαβε την κίνηση του 45χρονου Ρουμπιάλες. «Δεν γίνεται να κανονικοποιούμε κάτι τέτοιο. Είναι μία μορφή σεξουαλικής βίας που εμείς οι γυναίκες βιώνουμε σε καθημερινή βάση και που μέχρι τώρα ήταν αόρατη». Αυτά ήταν τα λόγια της Υπουργού Ισότητας, Ιρένε Μοντέρο.

«Είναι εισβολή στον ιδιωτικό χώρο. Χωρίς συναίνεση. Τι κρίμα που μία τόσο όμορφη ημέρα καταστράφηκε από την τοξική αρρενωπότητα», συμφώνησε η αθλητικογράφος της El País, Νάντια Τροντσόνι. Ο Υπουργός Αθλητισμού ζήτησε εξηγήσεις και μία συγγνώμη από τον Ρουμπιάλες, ενώ στα social media, τον καλούν να παραιτηθεί.

Η ίδια η Χερμόσο, ωστόσο, τον υπερασπίστηκε, αναφέροντας ότι «ήταν μία τρυφερή πράξη, που οφείλεται στην υπέροχη σχέση που έχουν και ότι έτσι της έδειξε την ευγνωμοσύνη του». Ο δε Ρουμπιάλες αποκαλεί ηλίθιους όσους τον κατηγόρησαν και προτιμά να τους αγνοήσει. Λίγο μετά, άλλαξε γνώμη και πόσταρε ένα βίντεο στο οποίο ζητά συγγνώμη. «Το είδαμε σαν κάτι φυσικό και φυσιολογικό, αλλά υπήρξαν άνθρωποι που πληγώθηκαν και πρέπει να ζητήσω συγγνώμη. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, σωστά;». Δεν κατονόμασε τη Χερμόσο, αλλά αναφέρθηκε σε εκείνη ως «μία αθλήτρια με την οποία διατηρεί μία καταπληκτική σχέση».

Υπάρχουν βέβαια βαθύτερα προβλήματα στο ισπανικό ποδόσφαιρο, που δεν έχουν μείνει κρυφά. Πέρυσι, 15 αθλήτριες αρνήθηκαν να αγωνιστούν, εξαιτίας της τακτικής και της διαχείρισης του προπονητή Χόρχε Βίλδα, ενώ ήταν κοινό μυστικό ότι η ομοσπονδία, δηλαδή ο Ρουμπιάλες, δεν πίστευε και πολύ στο γυναικείο ποδόσφαιρο. «Δεν μιλάμε για δύο ανθρώπους με κοινούς όρους. Δεν είναι στο ίδιο επίπεδο ιεραρχίας», έγραψε η δημοσιογράφος Άνα Ρεκένα, ενώ ο παρουσιαστής Χοσέ Λουίς Σάστρε είπε το αυτονόητο. «Έχουμε δει εκατοντάδες εορτασμούς μεταξύ του Ρουμπιάλες και ανδρών παικτών. Ποτέ δεν άρπαξε κάποιον από το κεφάλι για να τον φιλήσει».