UPDATE #NOW

Η Γαλλία απαγόρευσε την αμπάγια στις μαθήτριες εξοργίζοντας τη μουσουλμανική κοινότητα


Κλέλια Φατούρου

28 Αυγούστου 2023

Η Γαλλία απαγόρευσε την αμπάγια στις μαθήτριες εξοργίζοντας τη μουσουλμανική κοινότητα
pexels/rdne stock project
Η μουσουλμανική κοινότητα υποστηρίζει ότι δεν είναι θρησκευτικό ρούχο

Οι μαθήτριες στη Γαλλία δεν θα μπορούν να φορούν αμπάγια πλέον στα δημόσια σχολεία της Γαλλίας. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό μακρύ φόρεμα που καλύπτει όλο το σώμα. Ο Υπουργός Παιδείας της Γαλλίας το ανακοίνωσε και ο νέος νόμος θα τεθεί σε ισχύ από τις 4 Σεπτεμβρίου, με την εκκίνηση της σχολικής χρονιάς.

Η Γαλλία είναι γνωστή για την αυστηρότητά της σε θέματα θρησκείας και οτιδήποτε αφορά το κράτος, όπως τα δημόσια σχολεία και τα κτίρια που της ανήκουν. Η μαντήλα απαγορεύτηκε το 2004. «Όταν μπαίνεις σε μία τάξη, δεν θα πρέπει να αναγνωρίζεις τη θρησκεία του μαθητή, μόνο και μόνο από την εμφάνισή του. Αποφάσισα ότι η αμπάγια δεν μπορεί να φορεθεί πλέον στα σχολεία», ανέφερε ο Υπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ, μετά από μήνες συζητήσεων.

Με την αύξηση του συγκεκριμένου ρούχου στα σχολεία, είχαν δημιουργηθεί δύο πολιτικά στρατόπεδα. Η Δεξιά που ζητούσε την απαγόρευση και η Αριστερά που ανησυχεί για την κατάργηση ενός δικαιώματος των Μουσουλμάνων γυναικών και κοριτσιών. Σύμφωνα πάντως με τη μουσουλμανική κοινότητα, η αμπάγια δεν είναι θρησκευτικό ρούχο.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, η αμπάγια είναι σύμβολο του μουσουλμανισμού και απλώς τεστάρει την ανοχή των Γάλλων πολιτών. «Το σχολείο είναι ένα ιερό μέρος». Το 2010, η Γαλλία αποφάσισε ότι οι μαντήλες που καλύπτουν και το πρόσωπο πρέπει να απαγορευτούν. Απόφαση που προκάλεσε την οργή της κοινότητας των Μουσουλμάνων, που μετρά 5 εκατομμύρια ανθρώπους.

Είναι βέβαια γεγονός ότι η Γαλλία δεν συμφωνεί γενικά με τα θρησκευτικά σύμβολα ή οτιδήποτε παραπέμπει σε αυτά. Απαγόρευσε τον χριστιανικό σταυρό στα σχολεία και δεν θέλει η θρησκεία να μπαίνει εμπόδιο στη μόρφωση. Αυτό που πυροδότησε όμως την απαγόρευση της αμπάγια ήταν ο αποκεφαλισμός του δασκάλου Σαμουέλ Πατύ το 2020, επειδή έδειξε στους μαθητές καρικατούρες του Προφήτη Μοχάμεντ. Αν και η θρησκεία δεν πρέπει να εμπλέκεται στη μόρφωση, η απαγόρευση ενός ρούχου είναι καταπάτηση του δικαιώματος του να φοράς αυτό που σε εκφράζει, ανεξαρτήτως background.