UPDATE #NOW

Waiting Mode: Αυτός είναι ο λόγος που δεν κάνεις τίποτα παραγωγικό όλη μέρα


JTeam

19 Σεπτεμβρίου 2023

Waiting Mode: Αυτός είναι ο λόγος που δεν κάνεις τίποτα παραγωγικό όλη μέρα
Έχεις κανονίσει κάτι στις 5 το απόγευμα και νιώθεις ότι πρέπει να αδειάσεις όλο σου το πρόγραμμα; Δες παρακάτω τους λόγους

Για κάποιους ανθρώπους, 24 ώρες αρκούν για να κάνουν πολλά και ουσιαστικά πράγματα. Για άλλους, ένα ραντεβού στον οδοντίατρο στις 3 το απόγευμα σημαίνει πως δεν θα κάνουν τίποτα το πρωί, για να έχουν κενό το πρόγραμμα τους. Αν ταυτίζεσαι με το δεύτερο, ώρα να μάθεις πως αυτή η τάση σου να μένεις άπραγος μέχρι να έρθει η ώρα να φύγεις από το σπίτι/ να φτάσουν οι καλεσμένοι σου/ να ξεκινήσεις οποιαδήποτε δραστηριότητα οργάνωσες, έχει όνομα στα σόσιαλ. Λέγεται Waiting Mode, είναι viral στο TikTok και, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν είσαι μόνος σ’ αυτό.

@adhd.and.abby And somehow I will still manage to be late #adhd #executivedysfunction #adultadhd #adhdinwomen #neurodivergent #waitingmode #neurospicy #taskparalysis #undiagnosedadhd ♬ Mouse eating sound - حدوري🇮🇶

Πάρε ένα λεπτό και σκέψου αυτό το όχι και τόσο υποθετικό σενάριο.

Έστω ότι έχεις κανονίσει κάτι στη 1. Αντί να φροντίσεις να δουλέψεις, να φτιάξεις ένα φαγητό, να πας σούπερ μάρκετ ή οπουδήποτε αλλού, μέχρι εκείνη την ώρα, αισθάνεσαι ότι κάπου κόλλησες και απλώς περιμένεις. Δεν μπορείς να συγκεντρωθείς σε τίποτα άλλο - δεν πηγαίνεις ούτε μέχρι το περίπτερο για να πάρεις ένα σνακ, απλώς κοιτάς το ρολόι και βλέπεις τα λεπτά να περνάνε.

Κάθε φορά που συμβαίνει το παραπάνω, μπαίνεις σε Waiting Mode και είναι πολύ συνηθισμένο. Τις περισσότερες φορές, γίνεται πριν από κάτι σημαντικό, όπως συνέντευξη για δουλειά ή εξετάσεις. Συχνά, πηγάζει από άγχος και είναι ο υποσυνείδητος τρόπος σου να διατηρήσεις τον έλεγχο τόσο των συναισθημάτων σου, όσο και της εκάστοτε κατάστασης. Αποκτάς μία αίσθηση δύναμης κι αυτοπεποίθησης.

Άλλες φορές, απλώς είναι πρακτικό ζήτημα. Αποφασίζοντας να πεταχτείς μέχρι το αγαπημένο σου καφέ για να πάρεις τον φρένο σου κι ένα κρουασανάκια πριν το ραντεβού με κάποιον εν δυνάμει εργοδότη, ρισκάρεις να κολλήσεις στην κίνηση και να καθυστερήσεις. Εσύ το έχεις σκεφτεί, οπότε προτιμάς να περιμένεις σπίτι.

Αν, ωστόσο, η αναμονή γίνεται χωρίς λόγο, ίσως και να σχετίζεται με ΔΕΠΥ - αυτό, μπορεί να το επιβεβαιώσει μόνο κάποιος ειδικός.

@carnivaljedi

Help me understand why this happens. I either want to work to fix it or accept it. Tag someone, stitch a reply, or stitch your experience.

♬ original sound - carnivaljedi

Σε κάθε περίπτωση, το Waiting Mode είναι ψυχοφθόρο. Νιώθεις ότι δεν μπορείς να κάνεις άλλα πράγματα, κάτι που θα κρατήσει μισή ώρα σου τρώει όλη την ημέρα και το μόνο που θέλεις, είναι να ξεμπερδεύεις.

Προκειμένου να γίνει ευκολότερη όλη η κατάσταση, μπορείς να δοκιμάσεις το εξής: Αντί να επικεντρώνεσαι στο μέλλον, στρέψε την προσοχή σου στις πέντε αισθήσεις σου. Δες τον χώρο γύρω σου, αφουγκράσου τα συναισθήματα σου. Πάρε μία βαθιά ανάσα και νιώσε ένα με τον κόσμο γύρω σου. Με αυτόν τον τρόπο, θα αποφορτιστείς και - ποιος ξέρει; - ίσως και να απαντήσεις σε καναδυό emails όσο περιμένεις.