UPDATE #NOW

ΟΗΕ: Το φαινόμενο Ελ Νίνιο θα διαρκέσει μέχρι την άνοιξη του 2024


JTeam

8 Νοεμβρίου 2023

ΟΗΕ: Το φαινόμενο Ελ Νίνιο θα διαρκέσει μέχρι την άνοιξη του 2024
Pexels
Το φαινόμενο Ελ Νίνιο αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω τις θερμοκρασίες παγκοσμίως

Σε 90% ανέρχονται οι πιθανότητες της διάρκειας του κυκλικού μετεωρολογικού φαινομένου μέχρι τον Απρίλιο του 2024, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WHO) του ΟΗΕ.

Αυτό, αναμένεται να ωθήσει προς τα επάνω τις θερμοκρασίες, ενώ το φαινόμενο ίσως φτάσει στο απόγειό του αυτόν τον χειμώνα.

Ο ΟΗΕ εξήγησε ότι τον Σεπτέμβριο οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια του κεντροανατολικού ισημερινού Ειρηνικού παρουσίαζαν τα χαρακτηριστικά ενός μέτριας έντασης επεισοδίου Ελ Νίνιο». Ωστόσο, προσέθεσε ότι κάτω από την επιφάνεια του ανατολικού ισημερινού Ειρηνικού, οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλότερες από τις μέσες τιμές.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η σταδιακή αποδυνάμωση του φαινομένου δεν θα συμβεί πριν την άνοιξη του 2024 στο βόρειο ημισφαίριο.

«Πιθανόν ακόμα πιο θερμή η επόμενη χρονιά»

Στο μεταξύ, το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι «δεδομένων των υπερβολικά υψηλών θερμοκρασιών στην επιφάνεια των ωκεανών, είναι πιθανόν ότι το 2023 θα είναι η θερμότερη χρονιά που έχει ζήσει η ανθρωπότητα».

«Η επόμενη χρονιά είναι πιθανόν να είναι ακόμη θερμότερη. Αυτό οφείλεται ξεκάθαρα και χωρίς αμφιβολία στις αυξανόμενες συγκεντρώσεις αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου που παγιδεύει τη θερμότητα και προκαλούνται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας, ο καθηγητής Πέτερι Τάαλας.