UPDATE #NOW

Η Μαχσά Αμινί, «σύμβολο ελευθερίας», τιμήθηκε μετά θάνατον με το βραβείο Ζαχάρωφ


JTeam

12 Δεκεμβρίου 2023

Η Μαχσά Αμινί, «σύμβολο ελευθερίας», τιμήθηκε μετά θάνατον με το βραβείο Ζαχάρωφ
Το ιρανικό καθεστώς δεν επέτρεψε στην οικογένεια της Αμινί να παραστεί στην απονομή 

Το βραβείο Ζαχάρωφ, απένειμε μετά θάνατον στην Ιρανή Μαχσά Αμινί, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το συγκεκριμένο βραβείο απονεμήθηκε στην κουρδικής καταγωγής Ιρανή, η οποία και απεβίωσε στις 16 Σεπτεμβρίου 2022 σε ηλικία 22 ετών. Υπενθυμίζεται πως τρεις ημέρες πριν, είχε συλληφθεί από την ιρανική αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε τη μαντίλα της «σωστά» - δηλαδή με τον τρόπο που προβλέπει ο ενδυματολογικός κώδικας για τις γυναίκες στο Ιράν. Πλέον, έχει μετατραπεί σε «σύμβολο ελευθερίας» και αντίστασης εναντίον της υποχρέωσης των γυναικών να φορούν μαντίλα.

Η απονομή του βραβείου έγινε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, ωστόσο η οικογένεια της Αμινί δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, καθώς της επιβλήθηκε την τελευταία στιγμή απαγόρευση να εγκαταλείψει το ιρανικό έδαφος. Έτσι, το βραβείο το παρέλαβε ο δικηγόρος της μητέρας της, Μοζγκάν Εφτεχαρί, ο Σαλέχ Νικμπάχτ.

«Το όνομά της θα παραμείνει ένα σύμβολο ελευθερίας»

Κατά την παραλαβή του βραβείου, o δικηγόρος της οικογένειας, διάβασε το μήνυμα της μητέρας της Αμινί. «Θα ήθελα να μπορούσα να είμαι παρούσα στην αξιότιμη συνέλευσή σας για να εκπροσωπήσω όλες τις γυναίκες της χώρας μου και να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για την απονομή του βραβείου Ζαχάρωφ. Δυστυχώς μας αρνήθηκαν την ευκαιρία αυτή, σε παραβίαση όλων των νομικών και ανθρώπινων κριτηρίων».

Αναφερόμενη στην κόρη της, τόνισε πως «η ζωή της αφαιρέθηκε άδικα». «Είμαι πεπεισμένη ότι το όνομά της, δίπλα σε εκείνο της Ιωάννας της Λωραίνης, θα παραμείνει ένα σύμβολο ελευθερίας».

Η Ρομπέρτα Μέτσολα, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καταδίκασε την απόφαση του ιρανικού καθεστώτος να εμποδίσει τους συγγενείς της να βρεθούν στη Γαλλία. Η ίδια, ανέφερε πως «ο τρόπος με τον οποίο τους μεταχειρίσθηκαν είναι ένα νέο παράδειγμα του τι αντιμετωπίζει καθημερινά ο ιρανικός λαός». «Το θάρρος και την αποφασιστικότητα των γυναικών του Ιράν στη μάχη τους για τη δικαιοσύνη, την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν θα τα σταματήσει κανείς. Οι φωνές τους δεν μπορούν να φιμωθούν», πρόσθεσε.

Από την πλευρά τους, περισσότεροι από 100 ευρωβουλευτές υπέγραψαν ανοικτή επιστολή που καταγγέλλει την απόφαση των ιρανικών αρχών. Σύμφωνα με όσα τόνισαν, η επιστολή έχει στόχο να «φιμώσει» την οικογένεια της Μαχσά Αμινί «εμποδίζοντάς την να καταγγείλει τη σκανδαλώδη καταπίεση των δικαιωμάτων των γυναικών, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν».