UPDATE #NOW

Φεστιβάλ Καννών 2024: Η Γκρέτα Γκέργουιγκ είναι η νέα πρόεδρος της κριτικής επιτροπής


JTeam

14 Δεκεμβρίου 2023

Φεστιβάλ Καννών 2024: Η Γκρέτα Γκέργουιγκ είναι η νέα πρόεδρος της κριτικής επιτροπής
Σε ηλικία 40 ετών, η Γκρέτα Γκέργουιγκ θα είναι η νεότερη πρόεδρος του Φεστιβάλ, μετά τη Σοφία Λόρεν, το 1966

Το 2023 ήταν μια χρονιά κατά την οποία η Γκρέτα Γκέργουιγκ «έσπασε» κάθε ρεκόρ με την ανεπανάληπτη επιτυχία της ταινίας «Barbie», αλλά τώρα θα «σπάσει» ακόμα ένα. Σε ηλικία 40 ετών θα είναι η νεότερη πρόεδρος του Φεστιβάλ των Καννών, μετά τη Σοφία Λόρεν, η οποία ήταν 31 ετών όταν έγινε πρόεδρος της κριτικής επιτροπής των Καννών το 1966. Ναι, η Γκρέτα Γκέργουιγκ θα προεδρεύσει της κριτικής επιτροπής του 77ου Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί από τις 14- 25 Μαΐου 2024.

Το Φεστιβάλ, ανακοινώνοντας την είδηση, περιέγραψε την Γκέργουιγκ ως «μια ηρωίδα της σύγχρονης εποχής μας» που τάραξε το «status quo». Από την πλευρά της, η ίδια σημείωσε ότι «είμαι έκπληκτη και ενθουσιασμένη που θα υπηρετήσω ως πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών. Ανυπομονώ να δω τι ταξίδια επιφυλάσσει σε όλους μας».

«Λατρεύω τις ταινίες, μου αρέσει να τις κάνω, μου αρέσει να πηγαίνω σε αυτές, μου αρέσει να μιλάω γι' αυτές. Ως σινεφίλ, οι Κάννες ήταν πάντα η κορυφή για το τι μπορεί να είναι η παγκόσμια γλώσσα του κινηματογράφου. Το να βρίσκομαι σε μια ευάλωτη θέση, σε ένα σκοτεινό θέατρο γεμάτο αγνώστους, παρακολουθώντας μια ολοκαίνουργια ταινία είναι το αγαπημένο μου μέρος», τόνισε.

«Πρόκειται για μια προφανή επιλογή, καθώς η Γκρέτα Γκέργουιγκ ενσαρκώνει τόσο τολμηρά την ανανέωση του παγκόσμιου κινηματογράφου, την οποία οι Κάννες κάθε χρόνο εκπροσωπούν» ανέφεραν στην κοινή τους δήλωση η πρόεδρος του Φεστιβάλ, Αϊρις Νόμπλοχ, και ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Τιερί Φρεμό.

«Πέρα από την Έβδομη Τέχνη, είναι επίσης η εκπρόσωπος μιας εποχής που καταρρίπτει τους φραγμούς, και ως εκ τούτου εξυψώνει τις αξίες της ευφυΐας και του ανθρωπισμού», πρόσθεσαν.