UPDATE #NOW

Είδαμε την «Barbie» και σου δίνουμε 7 λόγους για να μην χάσεις την καλύτερη ταινία του καλοκαιριού


Κλέλια Φατούρου

20 Ιουλίου 2023

Είδαμε την «Barbie» και σου δίνουμε 7 λόγους για να μην χάσεις την καλύτερη ταινία του καλοκαιριού
Η ταινία κάνει πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες σήμερα, 20 Ιουλίου με την Μάργκοτ Ρόμπι και τον Ράιαν Γκόσλινγκ

Δεν με θυμάμαι να παίζω με Μπάρμπι. Φαντάζομαι ότι κάτι φεμινιστικό θα έπαιζε με το μυαλό της μαμάς μου, η οποία μου είχε κάνει δώρο μία Σίντι, που είχε καστανά μαλλιά και φορούσε total denim. Θυμάμαι όμως τη λατρεία που είχα με το σπίτι της Μπάρμπι, κι ας βαριόμουν να παίξω μαζί του. Απλά το χάζευα. Όπως συνέβη με την ταινία της Γκρέτα Γκέργουιγκ με την Μάργκοτ Ρόμπι, που κάνει πρεμιέρα σήμερα στους κινηματογράφους.

Είδαμε χτες την ταινία στην επίσημη πρεμιέρα της Tanweer Productions, σε μία κατάμεστη αίθουσα γεμάτη ροζ χρώμα και γυναίκες όλων των ηλικιών, που είχαν έρθει να δουν επιτέλους την Μπάρμπι για την οποία συζητάμε εδώ κι έναν χρόνο. Τελικά αξίζει τον χαμό; Είναι ο Ράιαν Γκόσλινγκ ο απόλυτος Κεν; Χωράει ο φεμινισμός στον κόσμο της Μπάρμπι; Μήπως το παράκαναν με το ροζ; Ακολουθούν οι απαντήσεις για μία ταινία που ξέραμε ήδη ότι θα λατρέψουμε, ακόμα κι αν αδιαφορούσαμε πλήρως για την κούκλα.

**Μαζί με τις απαντήσεις, ακολουθούν και μερικά spoilers, οπότε συνεχίστε την ανάγνωση με δική σας ευθύνη**

Η Μάργκοτ Ρόμπι είναι ένα ποίημα

Τι να πεις τώρα για τη Μάργκοτ που, αν και αρχικά δεν ήθελε να υποδυθεί την Μπάρμπι, ήταν η μοναδική επιλογή, και όρος της Mattel για να προχωρήσει η ταινία; Δεν είναι μόνο η ομορφιά που σου κόβει την ανάσα, είναι το ότι είναι εξαιρετική ηθοποιός, και παραγωγός, και πάλεψε πολύ για αυτό το αποτέλεσμα, μαζί με την Γκέργουιγκ. Τα ρούχα της ανήκουν στη σχεδιάστρια Ζακλίν Ντουράν, που έχει κερδίσει Όσκαρ δύο φορές.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ. Τελεία.

Jenny.Gr

Τον έχεις δει σε άπειρες ταινίες, αλλά τώρα θα τον εκτιμήσεις πραγματικά. Μπορεί να πήρε πολύ καιρό μέχρι να πει το «ναι», εφόσον δεν υπήρχε εναλλακτική και ήταν η μόνη επιλογή για να υποδυθεί τον Κεν, αλλά άξιζε τον κόπο. Είναι εξαιρετικός κωμικός, χορεύει σαν τον Τζον Τραβόλτα, είναι σέξι και οποιοσδήποτε άλλος θα ήταν κατώτερος των περιστάσεων. Αν και πολλοί θα ήθελαν έναν Κεν στα 20something του, ο Γκόσλινγκ εκπροσωπεί μία γενιά ανδρών που μεγάλωσε στην απόλυτη πατριαρχία και προσπαθεί να βρει τον εαυτό του και τη θέση του στον κόσμο.

Το κλείσιμο του ματιού της Γκέργουιγκ στο κοινό

Το λατρεύω όταν μάς απευθύνει τον λόγο. Βοηθά και το ότι η Έλεν Μίρεν είναι η αφηγήτρια της ταινίας. Το σενάριό της, σε συνεργασία με τον σύζυγό της, Νόα Μπάουμπαχ, είναι παιχνιδιάρικο, σαρκαστικό, ποπ και βαθιά υπαρξιακό. Έχει αυτόν τον μαγικό τρόπο να σε κάνει να νιώθεις ταύτιση, να νοσταλγείς και να γελάς. Και το πετυχαίνει απόλυτα με την Μπάρμπι της. Αφού κατάφερε να πείσει τη Mattel να βγάλει μία ταινία στην οποία κοροϊδεύει την ανδροκρατούμενη εταιρία και την κυκλοφορία της «Στερεοτυπικής» Μπάρμπι, μπορεί να αλλάξει τον κόσμο.

Το cast αφρόκρεμα

Jenny.Gr

Εντάξει το περιμέναμε, αλλά δεν είχαμε ιδέα για το πέρασμα της Ρέα Πέρλμαν, που υποδύεται τη δημιουργό της κούκλας, Ρουθ Χάντλερ. Η μαμά της Ματίλντα του Ντάνι Ντεβίτο (και πρώην σύζυγος του ηθοποιού) φέρνει στην οθόνη όλα αυτή τη νοσταλγία που ίσως και να μην νιώσεις με την ίδια την Μπάρμπι. Η Κέιτ ΜακΚίνον είναι, όπως θα έπρεπε, η Περίεργη Μπάρμπι, που δείχνει το αποτέλεσμα όταν πέφτεις στα χέρια παιδιών που σου ξεριζώνουν τα μαλλιά. Η τρανς Χάρι Νεφ υποδύεται την Ιστορική Μπάρμπι, αφού ζήτησε από τις Ρόμπι και Γκέργουιγκ να παίξει και ο αγαπημένος μας Μάικλ Σέρα, που είναι, όπως πάντα, ο αμήχανος εαυτός του. Επίσης, παρελαύνει το μισό cast του "Sex education" και αυτό είναι ένας ακόμη λόγος για να δεις την ταινία.

Το απίστευτα συγκινητικό cameo

Jenny.Gr

Σε ενημερώνω γιατί εγώ δεν το ήξερα και τώρα συγκινούμαι και μόνο που το γράφω. Υπάρχει μία σύντομη σκηνή, με την Μπάρμπι στον Αληθινό Κόσμο, σε μία στάση λεωφορείου. Δίπλα της κάθεται μία ηλικιωμένη γυναίκα, που λύνει σταυρόλεξο ή κάτι τέτοιο. Κοιτάζονται για ώρα, με την Μπάρμπι να της λέει: «Είσαι πολύ όμορφη». «Το ξέρω», της απαντά η γυναίκα με τον πιο γλυκό τρόπο. Είναι η Μπάρμπαρα Χάντλερ, η κόρη της δημιουργού της κούκλας, Ρουθ Χάντλερ, που της έδωσε το όνομα της κόρης της.

Η musical στιγμή

Τα βαριέμαι απίστευτα τα musical αλλά η σκηνή με τους Κεν, που χορεύουν, τραγουδούν και μαλώνουν με ανύπαρκτα όπλα είναι αδιαμφισβήτητα η πιο επική στιγμή της ταινίας. Ξεκινά με το κομμάτι "Just Ken", οπότε πάρε μια γεύση.

Το αληθινό νόημα της Μπάρμπι

Υπάρχει μία στιγμή φεμινιστικού μανιφέστο, που χρειάζεται, ακόμα και αν κάποιος τη θεωρήσει μελό. Το αληθινό νόημα όμως δεν είναι ότι η Μπάρμπι έχει κυτταρίτιδα, αλλά ότι είναι οκ να μην θέλει να γίνει Πρόεδρος ή γιατρός. Είναι οκ να θέλει να είναι μόνο μαμά. Είναι οκ να μην θέλει να είναι τίποτα από όλα αυτά και απλώς να προσπαθεί να βγάλει τη μέρα όσο καλύτερα γίνεται. Είναι οκ να είσαι υπέροχη και μοναδική, αλλά να έχεις άγχος και κρίσεις πανικού. «Οι άνθρωποι φτάνουν στο τέλος κάποια στιγμή. Οι ιδέες ζουν για πάντα».