UPDATE #NOW

Γνωρίζαμε για τους νεκρούς στο Μάτι: Τι δήλωσε ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής στο δικαστήριο


JTeam

11 Ιανουαρίου 2024

Γνωρίζαμε για τους νεκρούς στο Μάτι: Τι δήλωσε ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής στο δικαστήριο
Τι ανέφερε ο πρώην αρχηγός Πυροσβεστικής για την τραγωδία στο Μάτι

Για ένα συμβάν «σαρωτικό» που «η Πυροσβεστική υπηρεσία δεν είχε γνωρίσει άλλο τέτοιο με τόσο τραγικές συνέπειες» μίλησε ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Σωτήρης Τερζούδης, ενώπιον του Δικαστηρίου που εκδικάζεται η υπόθεση για την τραγωδία στο Μάτι το 2018.

Συνεχίζοντας σήμερα την απολογία του μετά από 1,5 μήνα διακοπής της δίκης λόγω της αποχής των δικηγόρων, παραδέχτηκε μάλιστα ότι γνώριζαν για την ύπαρξη νεκρών την ώρα που δίνονταν η συνέντευξη παρουσία του τότε Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Εισαγγελέας: Για νεκρούς ποτέ μάθατε;

Κατηγορούμενος: 19.54.19 ανακοινώθηκε ο πρώτος νεκρός.

Εισαγγελέας: Στη συνέντευξη Τύπου που δώσατε εκείνο το βράδυ ξέρατε για νεκρούς;

Κατηγορούμενος: Ναι ξέραμε για κάποιους νεκρούς.

Ο κατηγορούμενος αναφερόμενος μεταξύ άλλων, στο ότι δεν επιχείρησαν τα εναέρια μέσα εκείνη την ημέρα είπε πως αυτό δεν έγινε γιατί το αεροδρόμιο ήταν κλειστό και ο στόλος το 2018 ήταν γερασμένος. «Τα πράγματα δεν είναι απλά στη διαχείριση των εναέριων μέσων. Οι συνθήκες ήταν μεταβαλλόμενες και οριακές. Όλα ήταν σχετικά και μεταλλάσσονταν γρήγορα».

Αλλά και η εκκένωση της περιοχής, υποστήριξε πως δεν θα μπορούσε να γίνει. «Δεν υπήρχε χρόνος. Γίνεται μεγάλη συζήτηση και διεθνώς για αυτό. Αν δεν υπάρχει χρόνος τι γίνεται... Μετά από μια τραγωδία σαν αυτή απαιτείται αλλαγή .Το 2007 υπήρξε μια άλλη ανείπωτη τραγωδία στη Ηλεία.

Τότε ήρθε η Πολιτεία και προσέθεσε τη δράση της οργανωμένης απομάκρυνσης των πολιτών. Μέχρι τότε δεν υπήρχε. Έπρεπε να γίνει η Ηλεία... Το 2018 γίνεται το Μάτι. Άλλη ανείπωτη τραγωδία. Και έρχεται η Πολιτεία και νομοθετεί αυτό που δεν έκανε το 2007.Υιοθετησε τη δράση αρχικά ,αλλά δεν υιοθέτησε το πώς θα γίνεται η οργανωμένη απομάκρυνση.

Και υποχρέωσε μετά τους δήμους και τις περιφέρειες να συντάξουν σχέδια οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης… Αρνήθηκε επίσης ότι υπήρχαν επίγεια μέσα και δεν διατέθηκαν ενώ για τα πυροσβεστικά πλοιάρια, υποστήριξε ότι: «Αυτά έχουν υδάτινη χωρική αρμοδιότητα. Καταρχάς δεν είναι στελεχωμένα και τα τρία .Να πάει που;

Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα αυτό…Στις οκτώ παρά τέταρτο πήρα τηλέφωνο τον αρχηγό του Λιμενικού σώματος και του ζήτησα αν θέλει συνδρομή και μου είπε πως όχι γιατί ούτε τα δικά τους μέσα μπορούν να προσεγγίσουν. Έψαχναν για βάρκες γιατί ούτε τα μεγαλύτερα καΐκια μπορούσαν να προσεγγίσουν…».

Εισαγγελέας; Μετά το χρόνο που πέρασε, επιχειρησιακά λάθη έχετε εντοπίσει;

Κατηγορούμενος: Η αποτίμηση απαιτεί να ξέρεις επακριβώς τι έγινε στο πεδίο. Δεν μπορώ να πω ότι δεν υπάρχουν επιχειρησιακά λάθη. Τα εναέρια διαθέσιμα κινητοποιήθηκαν. Αυτή η πυρκαγιά με αυτές τις συνθήκες που υπήρχαν δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί. Μόνο αν υπήρχαν τα δεδομένα για να μπορέσεις να φύγει ο κόσμος. Και εμένα με βασανίζει και με ξαναβασανίζει όλο αυτό. Με έχει σημαδέψει. Η ζωή μου έχει αλλάξει.

πηγή: reader.gr