UPDATE #NOW

Λουκάς Σαμαράς: Έφυγε από τη ζωή, στα 87 του, ο πρωτοποριακός καλλιτέχνης


JTeam

8 Μαρτίου 2024

Λουκάς Σαμαράς: Έφυγε από τη ζωή, στα 87 του, ο πρωτοποριακός καλλιτέχνης
IG @pacegallery
Ο Λούκας Σαμαράς γεννήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 1936 στην Καστοριά

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 87 ετών, ο πρωτοποριακός καλλιτέχνης, γλύπτης και εικαστικός, Λουκάς Σαμαράς. Τον θανάτό του επιβεβαίωσε η «Pace Gallery», η οποία και εκπροσωπούσε τον καλλιτέχνη, για πέντε δεκαετίες.

Ο Ελληνοαμερικανός καλλιτέχνης έγινε γνωστός σε παγκόσμιο επίπεδο από τις αυτοπροσωπογραφίες του, τις «φωτογραφικές μεταμορφώσεις», όπως αποκαλούσε, που δημιουργήθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 1970. Αναδύθηκε στην καλλιτεχνική σκηνή της Νέας Υόρκης τη δεκαετία του 1950 και έγινε γνωστός για τη δημιουργία αυτοαναφορικών έργων σε πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφίες, εγκαταστάσεις, σχέδια, γλυπτά.

H ζωή και η καριέρα του

Ο Λούκας Σαμαράς γεννήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 1936 στην Καστοριά. Το 1948 μετανάστευσε μαζί με τη μητέρα του στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να βρουν τον πατέρα του, ο οποίος εγκατέλειψε την Ελλάδα το 1939, όταν ο Σαμαράς ήταν μόλις τριών ετών. Η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στο Νιου Τζέρσεϊ.

Σπούδασε, το 1959, ιστορία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και το 1961, παρακολούθησε μαθήματα στη σχολή δραματικής τέχνης της ηθοποιού Στέλλα Άντλερ. Έπειτα, ξεκίνησε να εκθέτει τα έργα του συλλογικά σε διάφορες γκαλερί. Πειραματιζόμενος με την polaroid, δημιούργησε την ενότητα έργων «Photo-Transformations», από το 1973 μέχρι το 1976. Μια από τις πρώτες αξιοσημείωτες εκθέσεις του, ήταν στην ιστορική Green Gallery στη Νέα Υόρκη το 1964, όπου αναδημιούργησε το υπνοδωμάτιο και το στούντιό του, αφού αναγκάστηκε να μετακομίσει από το πατρικό του σπίτι.

Η πρώτη αναδρομική του φιλοξενείται στο Μουσείο Γουίτνεϊ το 1982. Λίγο αργότερα, το 1986, βραβεύεται με το βραβείο Infinity Award for Art. Το 2005, η αναδρομική έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης «Περιπέτειες του Εγώ» αποτέλεσε τον ιδιότυπο νόστο του στην Ελλάδα, ενώ το 2009 ο καλλιτέχνης εκπροσώπησε τη χώρα μας στην 53η Μπιενάλε της Βενετίας με την πολυ-εγκατάσταση «Παράξενα».