UPDATE #NOW

H ισότητα των δύο φύλων παραμένει ένα μακρινό όνειρο: 120 εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο είναι αποκλεισμένες από την εκπαίδευση


JTeam

17 Σεπτεμβρίου 2024

Women
© Freepik
Σύμφωνα με την έκθεση Gender Snapshot του οργανισμού UN Women, με τους σημερινούς ρυθμούς η ισότητα των φύλων είναι απλώς μια φιλοδοξία, και όχι πραγματικότητα

Ένα κορίτσι που γεννιέται σήμερα θα πρέπει να περιμένει μέχρι να κλείσει τα 97 για να ζήσει σε μια ισότιμη κοινωνία, σύμφωνα με τα στοιχεία από τον Δείκτη Ισότητας των Φύλων SDG, που δημοσιεύτηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου. Και τα στοιχεία επιδεινώνονται συνεχώς. Σύμφωνα με την έκθεση Gender Snapshot του οργανισμού UN Women, με τους σημερινούς ρυθμούς η ισότητα των δύο φύλων παραμένει ένα μακρινό όνειρο.

Στην έκθεση, σημειώνεται πως θα χρειαστούν ακόμη 137 χρόνια για να βγουν όλες οι γυναίκες και τα κορίτσια από τη φτώχεια. Παράλληλα, περίπου 1 στα 4 κορίτσια θα εξακολουθεί να παντρεύεται όταν είναι ακόμη παιδί, μέχρι το 2092. Η έκθεση, που αξιολογεί την πρόοδο της ισότητας των φύλων, σύμφωνα με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, διαπίστωσε ότι 47,8 εκατομμύρια περισσότερες γυναίκες αντιμετωπίζουν μέτρια ή σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια, συγκριτικά με τους άντρες. Μάλιστα, η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να εξαναγκάσει 158 εκατομμύρια περισσότερες γυναίκες και κορίτσια να ζουν υπό συνθήκες φτώχειας από ό,τι οι άντρες.

Οι γυναίκες, σε πολλές χώρες, είναι ακόμα και σήμερα αποκλεισμένες από την εκπαίδευση. Με νούμερα, 119,3 εκατομμύρια κορίτσια παραμένουν εκτός σχολείου. Από τις 120 χώρες όπου υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα, οι περισσότερες από τις μισές έχουν τουλάχιστον έναν περιορισμό που εμποδίζει τις γυναίκες να κάνουν τις ίδιες δουλειές με τους άνδρες και οι μισές δεν βασίζουν τον νομικό ορισμό του βιασμού στην έλλειψη ελεύθερης συναίνεσης.

Jenny.Gr
Unsplash

«Η σημερινή έκθεση αποκαλύπτει την αδιαμφισβήτητη αλήθεια: Η πρόοδος είναι εφικτή, αλλά δεν είναι αρκετά γρήγορη», δήλωσε η Σίμα Μπάχους, Εκτελεστική Διευθύντρια της UN Women. «Πρέπει να συνεχίσουμε να προωθούμε την ισότητα των φύλων για να εκπληρώσουμε τη δέσμευση που ανέλαβαν οι παγκόσμιοι ηγέτες στην Τέταρτη Παγκόσμια Διάσκεψη για τις Γυναίκες που πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο πριν από σχεδόν 30 χρόνια και στην Ατζέντα 2030. Ας ενωθούμε για να συνεχίσουμε να καταρρίπτουμε τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και τα κορίτσια και να σφυρηλατήσουμε ένα μέλλον όπου η ισότητα των φύλων δεν θα είναι απλώς μια φιλοδοξία αλλά μια πραγματικότητα».

Εκτός από τις ανισότητες που βιώνουν το 2024 οι γυναίκες σε κάθε άκρη του κόσμου, η έκθεση υπογραμμίζει και το εκπληκτικό κόστος της ανισότητας των φύλων. Για παράδειγμα, το ετήσιο παγκόσμιο κόστος των χωρών που αποτυγχάνουν να εκπαιδεύσουν επαρκώς τους νέους πληθυσμούς τους υπερβαίνει τα 10 τρισεκατομμύρια δολάρια. Οι χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος μπορούν να χάσουν άλλα 500 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα πέντε χρόνια από τη μη κάλυψη του ψηφιακού χάσματος μεταξύ των φύλων.

Διαβάζεις ολόκληρη την έκθεση εδώ.