UPDATE #NOW

Τέσσερις στους δέκα ανθρώπους που σκοτώνονται σε εμπόλεμες περιοχές είναι γυναίκες – Έκθεση του ΟΗΕ


JTeam

24 Οκτωβρίου 2024

Έκθεση ΟΗΕ
Unsplash/mostafa meraji
Στη Γάζα, μέχρι το τέλος του 2023, περισσότερες από 180 γυναίκες γεννούσαν χωρίς ιατρική φροντίδα

Περίπου τέσσερις στους δέκα άμαχους ανθρώπους που σκοτώνονται σε εμπόλεμες περιοχές είναι γυναίκες. Οι γυναίκες που χάνουν τη ζωή τους σε συγκρούσεις σε όλον τον κόσμο έφτασε σε διπλάσιο αριθμό την περασμένη χρονιά (σε σχέση με το 2022), με τον ΟΗΕ να υπογραμμίζει ότι οι γυναίκες «συνεχίζουν να πληρώνουν το τίμημα των πολέμων των αντρών».

Έκθεση του ΟΗΕ, κατέγραψε τουλάχιστον 33.443 θανάτους αμάχων σε ένοπλες συγκρούσεις το 2023. Περισσότεροι από 13.377 από αυτούς, ή τέσσερις στους δέκα αμάχους που σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις, ήταν γυναίκες. Τρεις στους δέκα, ήταν παιδιά. Οι γυναίκες, στο μεταξύ, φαίνεται πως υποφέρουν όλο και περισσότερο από την περιορισμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, αφού κάθε μέρα, 500 κορίτσια σε χώρες που πλήττονται από συγκρούσεις πεθαίνουν από επιπλοκές που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Στη Γάζα, μέχρι το τέλος του 2023, περισσότερες από 180 γυναίκες γεννούσαν χωρίς ιατρική φροντίδα.

«Ο κόσμος έχει βυθιστεί σε τρομακτική κλιμακούμενη αλληλουχία συρράξεων, αστάθειας και βίας. Το 2023, καταγράφηκαν πάνω από 170 ένοπλες συρράξεις, και περίπου 612 εκατομμύρια κορίτσια ζουν σε απόσταση μικρότερη από 50 χιλιόμετρα από αυτές τις συρράξεις, δηλαδή είναι 150% πάνω από ό,τι πριν από μόλις δέκα χρόνια», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Σχολιάζοντας την έκθεση, οι Γυναίκες των Ηνωμένων Εθνών, ανέφεραν ότι η «κατάφωρη παραβίαση» των διεθνών νόμων που αποσκοπούσαν στην προστασία των γυναικών και των παιδιών κατά τη διάρκεια του πολέμου οδηγούσε στο να μην μπορούν να οι γυναίκες να έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη σε ζώνες εμπόλεμων συρράξεων. Στο Σουδάν, για παράδειγμα, όπου υπήρξαν εκτεταμένες αναφορές για σεξουαλική βία, ο ΟΗΕ είπε ότι τα περισσότερα θύματα δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη τις πρώτες 72 ώρες μετά τον βιασμό.

Η συγκεκριμένη έκθεση, έρχεται 24 χρόνια μετά την έγκριση του ψηφίσματος 1325 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου όλα τα μέρη καλούνταν να διασφαλίσουν την ασφάλεια των γυναικών και των κοριτσιών. Η αλλαγή, ακόμα δεν έχει έρθει.