VIDEO

Betty Ong: Η αεροσυνοδός που πρώτη ενημέρωσε για την αεροπειρατεία της 11ης Σεπτεμβρίου


Στεφανία Παπαδημητρίου

11 Σεπτεμβρίου 2021

Betty Ong: Η αεροσυνοδός που πρώτη ενημέρωσε για την αεροπειρατεία της 11ης Σεπτεμβρίου
«Προσευχηθείτε για εμάς. Προσευχηθείτε για εμάς» ήταν τα τελευταία λόγια της. Η Betty Ong έσωσε χιλιάδες ζωές εκείνη την ημέρα.

Το πρωί της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, η Betty Ann Ong πετούσε από τη Βοστόνη στο Los Angeles για να συναντήσει την αδελφή της. Μπήκε στο αεροπλάνο και ελάχιστα λεπτά μετά την απογείωση, αεροπειρατές μπήκαν στο πιλοτήριο. Κι αντί να κινηθεί νοτιοδυτικά, το Boeing 767 γύρισε προς τη Νέα Υόρκη.  Έπειτα, θα πήγαινε τις διακοπές που τόσο περίμενε, στη Χαβάη. Δεν είχε ιδέα για αυτό που θα ακολουθούσε. Oύτε θα το πίστευε, εάν της το έλεγε κανείς.

Η Betty ήταν αεροσυνοδός για 14 χρόνια. Όταν ξέσπασε το χάος, εκείνη ακολούθησε το ένστικτό της. Από το πίσω μέρος του αεροπλάνου, πήρε τηλέφωνο στα κεντρικά της αεροπορικής εταιρείας κι είπε με σταθερή φωνή πως «Το πιλοτήριο δεν απαντά. Κάποιος μαχαιρώθηκε στην πρώτη θέση. Δεν ξέρω, νομίζω ότι γίνεται αεροπειρατεία».

Έγινε, έτσι, ο πρώτος άνθρωπος που ενημέρωσε για ό, τι θα συνέβαινε εκείνη την ημέρα. Στα 20 λεπτά που ακολούθησαν, έδωσε σημαντικές πληροφορίες για την ταυτότητα των δραστών και χάρη σ’ εκείνη δόθηκε εντολή να προσγειωθούν όλα τα αεροπλάνα που πετούσαν στη χώρα.

Κι η γραμμή κόπηκε. Το αεροσκάφος έπεσε πάνω στον βόρειο πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, παίρνοντας τη ζωή από 81 επιβάτες και 11 μέλη του πληρώματος. 

Τρία χρόνια μετά, το 2004, ανακηρύχθηκε εθνική ηρωίδα. Είχε κυκλοφορήσει μία τετράλεπτη ηχογράφηση από όσα είπε την ημέρα της τρομοκρατικής επίθεσης – «με το θάρρος, την αίσθηση καθήκοντος, την αυταπάρνηση και την αγάπη της», είχε σώσει αμέτρητες ζωές.

«Προσευχηθείτε για εμάς. Προσευχηθείτε για εμάς» ήταν τα τελευταία της λόγια. 

Δείτε ακόμη:

jenny.gr