VIDEO

«Οι ταμπέλες δεν προορίζονται για τους ανθρώπους»: Το video για την ψυχική υγεία που καθηλώνει


The Jennettes

10 Οκτωβρίου 2021

«Οι ταμπέλες δεν προορίζονται για τους ανθρώπους»: Το video για την ψυχική υγεία που καθηλώνει
H 10η Οκτώβρη είναι αφιερωμένη στην ψυχική υγεία και το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας είναι η «Η ψυχική υγεία σε έναν άνισο κόσμο». 

H 10η Οκτώβρη είναι αφιερωμένη στην ψυχική υγεία και το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας είναι η «Η ψυχική υγεία σε έναν άνισο κόσμο». 

Θα βρεθούν πολλοί γύρω σου που θα σου κουνήσουν το δάχτυλο όταν νιώσεις ότι γίνεσαι ευάλωτος μπροστά τους. Θα ενισχύσουν με κάθε ευκαιρία μύθους και στερεότυπα γύρω από τις ψυχικές νόσους, θα σε σχολιάσουν πίσω από την πλάτη σου και θα σε πουν «τρελό» αν μάθουν ότι επισκέπτεσαι ψυχολόγο. 

Δυστυχώς, οι προκαταλήψεις γύρω από την ψυχική μας υγεία, καλά κρατούν μέχρι σήμερα και δεν αφήνουν ανεπηρέαστο σχεδόν κανέναν από εμάς όταν βρεθεί στη θέση να ζητήσει βοήθεια τη στιγμή που συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί ο ίδιος τον εαυτό του και την εσωτερική κατάσταση που βιώνει. 

Τα άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα, το στίγμα και οι διακρίσεις που συχνά αντιμετωπίζουν, αποτελούν βασικές αιτίες για την άνιση πρόσβασή τους σε βασικούς τομείς, όπως της υγείας, της εκπαίδευσης, της εργασίας, και της κοινωνικής ζωής. Οι ανακρίβειες και τα στερεότυπα γύρω από τις ψυχικές διαταραχές, οδηγούν στον φαύλο κύκλο του κοινωνικού αποκλεισμού των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας, γεγονός που επιβαρύνει την κατάστασή τους, αποτρέπει την αποκατάσταση των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και ενισχύει τις ανισότητες.

Αντιθέτως, η κοινωνική αποδοχή, η πρόσβαση σε δωρεάν υπηρεσίες ψυχικής υγείας, οι ευκαιρίες για εκπαίδευση, επαγγελματική αποκατάσταση και συμμετοχή στην κοινωνική ζωή, αποτελούν προϋποθέσεις για την ισότιμη αντιμετώπιση των ανθρώπων με προβλήματα ψυχικής υγείας. Για αυτό, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, το έργο «Σβήνουμε το στίγμα. Στο λόγο μας» και η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος στέλνουν ένα πολύ σημαντικό μήνυμα:

«Οι ταμπέλες δεν προορίζονται για τους ανθρώπους.»

 

Το video δημιουργήθηκε στα πλαίσια μιας καμπάνιας του Προγράμματος για την Καταπολέμηση του Στίγματος Ψυχικής Υγείας Σβήνουμε το Στίγμα. Στο Λόγο μας. το οποίο υλοποιεί η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος με εταίρους το Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου – Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου (ΚΕΣΔ) και την Εταιρία Μέριμνας & Αποκατάστασης Ατόμων με Ψυχοκοινωνικά Προβλήματα. Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Active citizens fund, με διαχειριστές της επιχορήγησης για την Ελλάδα το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.

Δείτε ακόμη: Διάσημοι VS ψυχική διαταραχή: Ποιοι ήρθαν αντιμέτωποι