Abuse Is Not Love: Μία ταινία μικρού μήκους για τη συντροφική βία, που πρέπει να δεις
JTeam
25 Ιανουαρίου 2024
Η κακοποίηση δεν είναι αγάπη. Το λέμε συχνά και όλες λέμε ότι δεν θα μας συμβεί, καθώς θα έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά. Δεν θα συμβεί ούτε στις φίλες μας –το συζητάμε τόσο που δεν υπάρχει περίπτωση ούτε οι ίδιες να το αφήσουν να τους συμβεί, ούτε εμείς να μην τις προσέξουμε. Κι όμως, 1 στις 3 γυναίκες θα υποστεί βία από τον σύντροφό της τουλάχιστον μία φορά στη ζωή της.
Σήμερα, βγήκε στον αέρα το ελληνικό σάιτ του Abuse Is Not Love, ενός προγράμματος που δημιούργησε ο οίκος YSL Beauty πίσω στο 2020, με στόχο την πρόληψη και την καταπολέμηση της συντροφικής βίας, ενός κοινωνικού προβλήματος που μας αφορά όλους καθώς μόλις ένα μικρό ποσοστό των επιζωσών καταφέρνει να δικαιωθεί.
Με αφορμή τα εγκαίνια της ιστοσελίδας, το δημοφιλές brand συνεργάστηκε με τον Κωνσταντίνο Ρήγο. Το αποτέλεσμα είναι μία καθηλωτική ταινία μικρού μήκους, με ένα σημαντικό μήνυμα:
Δυο σώματα που αγγίζονται δεν τα ενώνει απαραίτητα αγάπη. Και δυο βλέμματα που συναντιούνται δεν έχουν πάντα μέσα τους στοργή. Πολλές φορές τα φαινόμενα απατούν και η βία μπορεί να βρίσκεται ανάμεσά μας, μεταμφιεσμένη σε αγάπη.
Σε ανθρώπους που χρειάζονται τη βοήθειά μας ή και σε εμάς τους ίδιους. Στο τέλος, αναφέρει τα 9 προειδοποιητικά σημάδια μίας κακοποιητικής σχέσης: την αδιαφορία, τον εκβιασμό, τον εξευτελισμό, τη χειραγώγηση, τη ζήλεια, τον έλεγχο, την παρεμβατικότητα, την απομόνωση και τον εκφοβισμό.
Από μικρά, τα παιδιά (και ειδικά τα κορίτσια) δημιουργούμε στο μυαλό μας μία προβληματική εικόνα της αγάπης. Το αγοράκι που σου τραβάει τα μαλλιά στο νηπιαγωγείο, το κάνει επειδή σε αγαπάει. Στο γυμνάσιο, το αγόρι που σε προσβάλλει διαρκώς, το κάνει επειδή σε γουστάρει. Ο άντρας που χτυπάει το χέρι του στο τραπέζι όταν τσακώνεστε, είναι κάπως σέξι και δεν σε προβληματίζει γιατί, εντάξει, σιγά μη σηκώσει χέρι πάνω σου.
Αυτό πρέπει να αλλάξει. Κι ο YSL Beauty δεσμεύεται να κάνει ό,τι μπορεί. «Εκπαιδεύουμε – Επιμορφώνουμε – Δημοσιεύουμε» είναι το τρίπτυχο της δράσης κι αξίζει να ακουστεί.
- Έχουν εκαπιδευτεί 2 εκατομμύρια άνθρωποι στα συχνά σημάδια της συντροφικής βίας μέσω της συνεργασίας του οίκου με μη κερδοσκοπικές οργανώσεις.
- Γίνεται διαρκής επομόρφωση σε εργαζομένους και συμβούλους ομορφιάς του οίκου YSL Beauty, ώστε να κατανοούν καλύτερα τις κακοποιητικές συμπεριφορές και τους διαθέσιμους πόρους.
- Ο ΥSL Beauty δημοσιεύει σημαντικές ακαδημαϊκές έρευνες για αυτό το θέμα, ώστε να αναπτυχθεί η ηγεσία της σκέψης σε ό,τι αφορά τους νέους και την πρόληψη.