WELL BEING

Αιμοδοσία: 5 μύθοι που πρέπει να σταματήσουμε (επιτέλους) να πιστεύουμε


JTeam

3 Φεβρουαρίου 2022

Αιμοδοσία: 5 μύθοι που πρέπει να σταματήσουμε (επιτέλους) να πιστεύουμε
Pexels
Πολλά έχουν ειπωθεί κατά καιρούς για την αιμοδοσία, με τα περισσότερα από αυτά να είναι συνήθως αναληθή. Ας ξεκαθαρίσουμε μια και καλή κάποια βασικά πράγματα για μία από τις μεγαλύτερες προσφορές που μπορούμε να κάνουμε στους συνανθρώπους μας.

Υπάρχει μια έντονη παραφιλολογία κατά καιρούς γύρω από το να δίνει κανείς αίμα. Eπειδή η προσφορά αίματος είναι προσφορά ζωής, καλό είναι να απορρίψουμε μια για πάντα τις ανυπόστατες θέσεις που μας κρατούν μακριά από το να βοηθάμε κάθε άνθρωπο που βρίσκεται σε ανάγκη.

Είναι σίγουρο πως κάποια στιγμή στη ζωή σου έχεις ακούσει έστω έναν από τους παρακάτω μύθους που υποστηρίζουν ότι δεν μπορείς να δώσεις αίμα αν:

1. Έχεις τατουάζ

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα τατουάζ τους, τους κρατούν μακριά από το να γίνουν αιμοδότες. Όμως, κάτι τέτοιο δεν ισχύει στ' αλήθεια και φυσικά αυτό εξαρτάται από τους κανονισμούς κάθε χώρας. Στην Ελλάδα, δεν πρέπει να δώσεις αίμα μόνο τους πρώτους έξι μήνες αφού έχεις κάνει τατουάζ.

2. Έχεις κάνει εμβόλιο κατά της Covid-19

Στην ουσία, ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν χρειάζεται καν να περιμένεις. Όπως καταλήγουν οι ειδικοί, το εμβόλιο δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην αιμοδοσία, εφόσον πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), απειλή για έναν άνθρωπο που κάνει μετάγγιση θα μπορούσε να προκύψει αν ο αιμοδότης είχε κάνει εμβόλιο με ζώντες μικροοργανισμούς. Για να αποφευχθεί αυτό, η αιμοληψία θα έπρεπε να γίνει τουλάχιστον 4 εβδομάδες μετά το εμβόλιο. Αν το εμβόλιο περιέχει αδρανοποιημένο ή μη ζώντα μικροοργανισμό, αιμοληψία μπορεί να γίνει αμέσως, αρκεί ο αιμοδότης να αισθάνεται καλά. Αν έχει ήπιες αντιδράσεις στο εμβόλιο, μπορεί να δώσει αίμα όταν περάσουν 7 ημέρες από την υποχώρησή τους.

Τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna δεν περιέχουν ζώντες μικροοργανισμούς. Επομένως ακόμα και από την επόμενη ημέρα, μπορεί κάποιος να δώσει αίμα. Τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson, ναι μεν περιέχουν ιό (αδενοϊό), αλλά αυτός δεν έχει αναπαραγωγική ικανότητα. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί στο αίμα του ανθρώπου που εμβολιάζεται. Επομένως, ο αιμοδότης δεν μπορεί να γίνει επικίνδυνος.

3. Έχεις υπερβεί ένα ηλικιακό όριο

Θεωρητικά αίμα μπορείς να δωρίσεις αν είσαι μεταξύ 18 και 65 ετών. Ωστόσο, μπορείς σε ειδικές περιπτώσεις και εφόσον ο γιατρός το επιτρέπει, να δώσεις αίμα εάν είσαι 17 ετών ή πάνω από 65. Καλό είναι να απευθυνθείς πρώτα στους ειδικούς πριν εγκαταλείψεις την προσπάθεια.

4. Αν είσαι ομοφυλόφιλος

Δεν ήταν μύθος αλλά έπαψε να αποτελεί διάκριση καθώς στις 10 Ιανουαρίου 2022, για πρώτη φορά, ο σεξουαλικός προσανατολισμός αποσυνδέθηκε από τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι υποψήφιοι αιμοδότες. Μέχρι τώρα, το έντυπο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, περιελάμβανε την πρόβλεψη ότι δεν μπορεί να γίνει εθελοντής αιμοδότης, όποιος είχε συνάψει έστω και μία ομοφυλοφιλική σχέση από το 1977.

5. Αν έχεις περάσει Covid

Αν πέρασες πρόσφατα Covid ή έχεις ακόμη συμπτώματα, τότε δεν πρέπει να δώσεις ακόμη αίμα. Πρέπει πρώτα να αναρρώσεις πλήρως και φυσικά να απομονωθείς. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι αν πέρασες κορωνοϊό, δεν μπορείς να δώσεις αίμα στο μέλλον.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.