WELL BEING

Εξέταση PSA: Τι είναι και γιατί πρέπει να την κάνουν όλοι οι άνδρες


JTeam

2 Σεπτεμβρίου 2022

Εξέταση PSA: Τι είναι και γιατί πρέπει να την κάνουν όλοι οι άνδρες
Η εξέταση PSA πρέπει να γίνεται μία φορά τον χρόνο.

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία και μερικές εξετάσεις καλό είναι να γίνονται έστω μία φορά στη ζωή μας, ακόμη και αν δεν υπάρχει κάποιο προειδοποιητικό σημάδι. Αν δεν έχετε βάλει ήδη σε προτεραιότητα την παρακάτω εξέταση, παρακάτω θα καταλάβετε γιατί είναι σημαντικό να τη βάλετε στη λίστα με τις πιο απαραίτητες.

Ανάμεσα σε αυτές είναι η εξέταση PSA ή αλλιώς προστατικό αντιγόνο. Αποτελεί μία εξέταση αίματος, η οποία συνιστάται σε όλους τους άνδρες που έχουν ξεπεράσει το πεντηκοστό έτος της ηλικίας τους και πρέπει να γίνεται μία φορά τον χρόνο. Το PSA είναι μία πρωτεΐνη, τα επίπεδα της οποίας αυξάνονται στους άνδρες με καρκίνο του προστάτη. Επηρεάζονται ωστόσο, και από άλλα νοσήματα και καταστάσεις. Μπορεί να αυξηθούν μετά από διέγερση του προστάτη (π.χ. λόγω εκσπερμάτισης, δακτυλικής εξέτασης του προστάτη, κατακράτησης ούρων κ.λπ.), σε περίπτωση προστατίτιδας ή και καλοήθους υπερτροφίας προστάτη. Είναι πιθανό επίσης, κάποιες έντονες ασκήσεις, όπως η ποδηλασία να επηρεάσουν το αποτέλεσμα.

Υπάρχουν πάντα συμπτώματα;

Ο καρκίνος του προστάτη συχνά δεν προκαλεί κανένα σύμπτωμα στα αρχικά στάδιά του, όταν μπορεί να είναι και πλήρως ιάσιμος. Είναι σημαντικό όμως, άντρες με οικογενειακό ιστορικό να πραγματοποιούν την εξέταση νωρίτερα, δηλαδή γύρω στα 40 χρόνια ακόμη και αν δεν έχουν καμία ενόχληση.

Η εξέταση γίνεται με δείγμα αίματος και είναι απαραίτητη για τον προληπτικό έλεγχο του προστάτη, αφού μπορεί να αποτελέσει ένδειξη κάποιας πάθησης, πριν αυτή εκδηλώσει συμπτώματα. Ο προληπτικός έλεγχος είναι απαραίτητος, όπως σε κάθε περίπτωση, καθώς μπορούν να διαγνωστούν πρώιμα και να αντιμετωπιστούν έγκαιρα μια σειρά από καλοήθεις παθήσεις του προστάτη, όπως η υπερπλασία, αλλά και ο καρκίνος του προστάτη.

Κάθε πότε πρέπει να επαναλαμβάνεται;

Μετά την πρώτη μέτρηση που πιστοποιεί πως έχετε μπει στον σωστό δρόμο της πρόληψης, η επόμενη μέτρηση του PSA και το κάθε πότε πρέπει να επαναλαμβάνεται, καθορίζεται σε κάθε άνδρα ξεχωριστά με βάση ορισμένα κριτήρια.

Τα κριτήρια αυτά είναι το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη, η ηλικία του άνδρα, τα ευρήματα στην δακτυλική εξέταση προστάτη και ο όγκος του προστατικού αδένα. Μάλιστα η δακτυλική εξέταση του προστάτη πρέπει να γίνεται σε συνδυασμό με το PSA, ώστε να αξιολογεί ο γιατρός τον κίνδυνο ύπαρξης κάποιας ύποπτης βλάβης.

Οι φυσιολογικές τιμές του PSA είναι σχετικές, καθώς εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες όπως είναι η ηλικία. Σε περίπτωση που ο γιατρός θεωρήσει ότι οι τιμές του προστάτη είναι αυξημένες, θα ζητηθεί βιοψία για να διερευνηθούν περαιτέρω αυτές οι τιμές.

Η σημασία του ετήσιου ελέγχου μετά τα 50

Όπως έχει αποδειχθεί, ο ετήσιος έλεγχος σε άντρες άνω των 50 ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες θανάτου, αφού αυτή η μορφή καρκίνου αν διαγνωστεί έγκαιρα, μπορεί να αντιμετωπιστεί οριστικά, χειρουργικά.

Υπολογίζεται ότι κάθε άνδρας έχει μία στις επτά πιθανότητες να εκδηλώσει καρκίνο του προστάτη κάποια στιγμή στη ζωή του και μία στις 41 πιθανότητες να χάσει τελικά τη ζωή του από αυτόν. Ο καρκίνος του προστάτη είναι ταυτοχρόνως και ένας καρκίνος που συνήθως μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς. Έτσι, τουλάχιστον το 83% των ασθενών ξεπερνούν το ορόσημο της 5ετούς επιβίωσης που σηματοδοτεί την ίαση.

Εάν δεν έχετε κάνει ποτέ την εξέταση PSA, κλείστε άμεσα το πρώτο σας ραντεβού καθώς η πρόληψη είναι η καλύτερη ίαση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.