WELL BEING

5 μύθοι για την προπόνηση που πρέπει να αποφύγεις


JTeam

18 Σεπτεμβρίου 2022

5 μύθοι για την προπόνηση που πρέπει να αποφύγεις
Να πιαστεί κανείς ή να μην πιαστεί; Να γυμναστείς καλύτερα πρωί ή απόγευμα ;

Υπάρχουν κάποιες έντονες αντιλήψεις που κυκλοφορούν γύρω από την γυμναστική και την προπόνηση, ωστόσο είναι σημαντικό να γνωρίζεις τι αποτελεί αλήθεια και τι όχι. Θα ακούσεις πολλά από τα παρακάτω σε πολλές προπονήσεις ή συμβουλές γυμναστικής και μπορεί και εσύ η ίδια να τα πιστεύεις, όμως καλό θα ήταν να τα απομυθοποιήσεις και να προσέξεις περισσότερο στις προπονήσεις σου:

Jenny.Gr

Μύθος νούμερο 1 Αν δεν πιαστείς δεν έχεις κάνει καλή γυμναστική

Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Δεν είναι απαραίτητο να ζοριστείς τόσο ώστε να νιώθεις πιασμένη. Ούτε αν τελικά νιώσεις πιασμένη σημαίνει ότι έχεις κάνει καλή προπόνηση. Αντιθέτως μάλιστα είναι σημαντικό να κάνεις διατάσεις, προκειμένου να ζεστάνεις τους μύες σου πριν την προπόνηση και να αποφύγεις το πιάσιμο. Επίσης να θυμάσαι ότι είναι φυσιολογικό να υπάρχει ένας πόνος όταν προσπαθούμε να χτίσουμε και να τεντώσουμε τους μύες μας, αλλά είναι σημαντικό να ενημερώνουμε τον γυμναστή αν νιώσουμε οποιαδήποτε ενόχληση, γιατί μπορεί να μην είναι μυϊκό, αλλά να υπάρχει οίδημα, θλάση ή τραυματισμός. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι σημαντικές οι διατάσεις μετά από κάθε προπόνηση.

Μύθος νούμερο 2: Μυϊκή αύξηση ίσον παράλληλη απώλεια λίπους

Όπως το λίπος δεν μπορεί να μετατραπεί σε μυς, έτσι και οι μυς δεν θα μετατραπούν σε λίπος. Το να φτιάξεις μυς και το να χάσεις το λίπος του σώματος είναι δύο τελείως διαφορετικές διαδικασίες. Και όπως είναι προφανές είναι πολύ σπάνιο να το καταφέρει κάποιος ταυτόχρονα. Πρέπει να εστιάσεις πρώτα στον ένα στόχο, να τον πετύχεις και μετά να εστιάσεις στον άλλο. Αυτό συμβαίνει γιατί, προκείμενου να αποκτήσεις μύες πρέπει να καταναλώσεις περισσότερες θερμίδες από αυτές που καις και, προκειμένου να χάσεις λίπος, πρέπει να καις περισσότερες θερμίδες από αυτές που καταναλώσεις.

Μύθος νούμερο 3 : «Δεν ιδρώσατε αρκετά; Προσπαθήστε πιο σκληρά»

Η αλήθεια είναι ότι η ποσότητα του ιδρώτα, που αποβάλλετε όταν γυμνάζεστε, είναι ένα δείγμα της σκληρής προσπάθειας που έχετε κάνει αλλά και των θερμίδων που έχετε «κάψει». Με άλλα λόγια ο ιδρώτας είναι η αντίδραση του σώματός σας που προσπαθεί να δροσιστεί. Ωστόσο, πολύ σημαντικό ρόλο στην εφίδρωση παίζει και ο ίδιος ο οργανισμός του κάθε ανθρώπου. Άλλος για παράδειγμα μπορεί να ιδρώνει πολύ περισσότερο από ότι εσείς, αν και έχει γυμναστεί λιγότερο. Επομένως, ο ιδρώτας είναι δείγμα και όχι απόδειξη του μεγέθους της άσκησης του καθενός.

Μύθος νούμερο 4: Οι ασκήσεις που κρατάνε πολύ έχουν περισσότερα αποτελέσματα

Συχνά, όταν εντοπίζεις τα μέρη του σώματός που θέλεις να τα δεις κάπως πιο γυμνασμένα, είσαι κάπως πιο ανυπόμονος να δεις αποτελέσματα. Αυτό σε οδηγεί σε μια τάση να ασκηθείς υπερβολικά με την ελπίδα ότι θα δεις αποτελέσματα πιο γρήγορα από ό,τι αν έκανες μικρότερες ασκήσεις. Αυτό δε συμβαίνει. Εάν έχεις μόνο 20 ή 30 λεπτά για να ασκηθείς, μην το αφήσεις να εκτροχιάσει τους στόχους σου. Η ποιότητα της προσπάθειας είναι εξίσου σημαντική και μπορείς να αυξήσεις τον καρδιακό σου ρυθμό μέσα σε 20 λεπτά, ανάλογα με την προπόνηση.

Μύθος νούμερο 5: Η καλύτερη ώρα για γυμναστική είναι νωρίς το πρωί.

Η καλύτερη ώρα για γυμναστική είναι αυτή που σας επιτρέπει το πρόγραμμά σας να ασκείστε πιο συστηματικά. Ιδανικά, κάντε την άσκηση καθημερινή συνήθεια, ακόμα και αν είναι το βράδυ γιατί τότε μόνο μπορείτε. Αν εσείς προτιμάτε το πρωινό τρέξιμο, κάντε αυτό που σας ευχαριστεί! Αυτό που έχει φανεί όμως σχετικά με την πρωινή γυμναστική, είναι ότι μπορεί να επιταχύνει την απώλεια βάρους, καθώς ενεργοποιεί το σώμα να καίει περισσότερο λίπος κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.