WELL BEING

Πόσος καιρός χρειάζεται για να γίνεις και πάλι fit;


JTeam

3 Φεβρουαρίου 2023

Πόσος καιρός χρειάζεται για να γίνεις και πάλι fit;
Μετά από 2 εβδομάδες χωρίς γυμναστική, η καρδιοαναπνευστική σου αντοχή μειώνεται, ενώ μετά από 8 εβδομάδες οι μύες αποδυναμώνονται

Το να αποκτήσεις αντοχή και μυϊκή δύναμη, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Χρειάζεται πειθαρχία, συστηματικότητα και προσήλωση, μέχρι η προπόνηση να γίνει μέρος της καθημερινότητας σου και να την απολαμβάνεις.

Τι συμβαίνει όμως, όταν για τον οποιοδήποτε λόγο δεν μπορείς να γυμναστείς και αφήνεις τις προπονήσεις σου στην άκρη;
Αλλά κυρίως, πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να αποκτήσει και πάλι το σώμα σου τη φυσική κατάσταση που είχες, όταν επιστρέψεις στις προπονήσεις;

Σε αυτό το ερώτημα απαντά ένα αναλυτικό άρθρο των New York Times με επικεφαλείς ειδικούς από το Πανεπιστήμιο του Τέξας.
Τα διαλείμματα από τη γυμναστική είναι απαραίτητα για να ανανεωθείς και να ξεκουραστείς όταν το χρειάζεσαι. Τι γίνεται όμως όταν το διάστημα της ξεκούρασης ξεπερνά τις 2 εβδομάδες ή και παραπάνω;

Jenny.Gr


«Το σώμα σου προσαρμόζεται στην πίεση που το βάζεις», αναφέρει ο Dr. Kevin Stone, ειδικός ορθοπεδικός. «Οι μύες σου (όσο διάστημα γυμνάζεσαι) προσαρμόζονται στη τεστοστερόνη, την αδρεναλίνη, τις ενδορφίνες και σε όλες αυτές τις υπέροχες διαδικασίες που συμβαίνουν στον οργανισμό όταν γυμναζόμαστε. Όταν αυτό όμως, το στερούμε από τον οργανισμό μας, τότε οι μύες μας ξεκινούν να αποδυναμώνονται», εξηγεί αρχικά ο Dr. Kevin.

Αντίστοιχα και με την καρδιοαναπνευστική διαδικασία. Τα διαστήματα που γυμναζόμαστε, το αίμα μεταφέρει περισσότερο οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες με πιο ουσιαστικό τρόπο. Αυτό παύει να ισχύει όταν σταματάμε τις προπονήσεις. Μόνο λίγες μέρες αδράνειας αρκούν για να μειωθεί το πλάσμα στο αίμα, ενώ μετά από 12 ημέρες αδράνειας, η συνολική ποσότητα αίματος που παραγάγει ο οργανισμός μας μειώνεται. Έτσι όταν θα επιστρέψουμε και πάλι στο γυμναστήριο, θα νιώσουμε λιγότερη αντοχή και περισσότερη αδυναμία.

Jenny.Gr

«Στις 3 εβδομάδες αδράνειας, είναι που σημειώνονται και οι περισσότερες αλλαγές. Και αυτό γιατί η ενέργεια που παράγεται από τα μιτοχόνδρια στα κύτταρα, έχει πέσει σε σημαντικά επίπεδα απ' ότι όταν γυμναζόμασταν εντατικά», σημειώνει ο καθηγητής Dr. Coyle.
Όλα αυτά βέβαια, όπως επίσης και ο χρόνος που θα χρειαστεί για να επανέλθουμε σε μια καλή φυσική κατάσταση, επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες όπως η ηλικία, τα γονίδια, ο γενικότερος τρόπος ζωής και φυσικά η διατροφή.

Τι μπορείς να κάνεις για να μη χάσεις τη καλή φυσική σου κατάσταση εύκολα

Σύμφωνα με τους ειδικούς ο κατάλληλος τρόπος για να μη χάσεις τη αντοχή και δύναμη, είναι να έχεις έστω και μικρές προπονήσεις. Για τις ημέρες που δεν θα επιλέξεις το γυμναστήριο δοκίμασε έστω ένα 15λεπτο πρόγραμμα γυμναστικής στο σπίτι, ή βγες για περπάτημα, επέλεξε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ, και προσπάθησε να κινηθείς όσο περισσότερο γίνεται.

Πόσος καιρός θα χρειαστείς για να επανέλθεις σε καλή φυσική κατάσταση

Το να έχεις διαστήματα χωρίς γυμναστική δεν θα πρέπει να σε αγχώνει, αλλά καλό θα ήταν να μη ξεπερνούν τις 2 εβδομάδες. Φυσικά οι μύες σου «έχουν στη μνήμη τους» το πως είναι σε διαστήματα όπου προπονείσαι και επομένως είναι πιο εύκολο να επανέλθουν σε αυτή την κατάσταση, ακόμη και αν έχουν περάσει μήνες χωρίς γυμναστική. Ωστόσο και πάλι θα χρειαστεί προσπάθεια και συστηματική άσκηση.

Άλλη έρευνα έχει δείξει πως λιγότερες από 8 εβδομάδες γυμναστικής, είναι αρκετές για να σου προσφέρουν και πάλι αντοχή και ευεξία, αν έχεις μείνει στην αδράνεια για περίπου 12 εβδομάδες.

Είναι σημαντικό να μην ζορίσεις τον εαυτό σου κατά τη διάρκεια προσαρμογής, αλλά να επιλέξεις ένα σταθερό χρόνο. Για παράδειγμα 20 λεπτά περπάτημα. Όταν το περπάτημα είναι άνετο στο χρονικό αυτό διάστημα, τότε μπορείς να ξεκινήσεις το τρέξιμο για τον ίδιο χρόνο και αντίστοιχα και σε υπόλοιπες ασκήσεις.

Από την άλλη, αν έχεις σκοπό να αυξήσεις σημαντικά και γρήγορα την αντοχή σου, τότε πολλοί προπονητές συμβουλεύουν περισσότερη ένταση. Όσο πιο έντονο πρόγραμμα γυμναστικής, τόσο ταχύτερη επιστροφή.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.