WELL BEING

Τι αποκαλύπτουν τα μάτια για την υγεία σου


JTeam

13 Μαρτίου 2023

Τι αποκαλύπτουν τα μάτια για την υγεία σου
pexels
Δεν είναι μόνο το παράθυρο της ψυχής μας, μπορούν να αποκαλύψουν πολλά περισσότερα

Τα μάτια μπορούν να μαρτυρήσουν πολλά για την υγεία μας πέρα από το πώς είμαστε στην ψυχή. Ειδικά, όταν υπάρχουν κάποια «ύποπτα» σημάδια, καλό είναι να δώσετε λίγο παραπάνω προσοχή καθώς μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι για κάποιο νόσημα. Κάποια συμπτώματα είναι πιο ήπια και «αθώα» ενώ άλλα χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Αν λοιπόν παρατηρήσετε κάτι από τα παρακάτω, καλό είναι να μην τα αγνοήσετε.

Κόκκινα ή πρησμένα μάτια

Αν παρατηρείτε κοκκινίλα στα μάτια, αυτό έχει να κάνει περισσότερο με έλλειψη ύπνου και συσσωρευμένη κούραση. Αν τα μάτια σας εκτός από κόκκινα, είναι και πρησμένα, αυτό είναι ένα ισχυρό σημάδι ότι έχετε ανάγκη από έναν καλό και ποιοτικό ύπνο. Αν ωστόσο τα συμπτώματα είναι επίμονα, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχετε πάθει κάποια μόλυνση που θα περάσει με αγωγή.

Κίτρινα μάτια

Αυτό σημαίνει ότι έχετε ηπατικά προβλήματα και προκαλείται από υψηλά επίπεδα χολερυθρίνης, κάτι που συνήθως προκαλείται όταν το συκώτι σας έχει φλεγμονή ή βλάβη. Η κακή διατροφή, η μόλυνση και χρόνιες καταχρήσεις, όπως το αλκοόλ μπορούν να βλάψουν το συκώτι σας. Η θεραπεία κυμαίνεται από αλλαγές στον τρόπο ζωής και φαρμακευτική αγωγή έως μεταμόσχευση ήπατος.

Πτώση βλεφάρων

Η πτώση βλεφάρων ενδέχεται να είναι σύμπτωμα της μυασθένειας Gravis, η οποία κάνει το ανοσοποιητικό σας σύστημα να επιτίθεται στους μύες σας και να τους αποδυναμώνει. Επηρεάζει τους μύες των ματιών, του προσώπου και του λαιμού σας περισσότερο από άλλους και μπορεί να δυσκολέψει τη μάσηση, την κατάποση ή ακόμη και την ομιλία.

Ξαφνική θολή όραση

Αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι που ίσως θα έπρεπε να σας ανησυχήσει καθώς μπορεί να συνδέεται με πρόβλημα στη ροή του αίματος στο μάτι ή στον εγκέφαλό σας. Η άμεση ιατρική φροντίδα μπορεί να αποτρέψει σοβαρές βλάβες και μπορεί ακόμη και να σας προστατεύσει τη ζωή.

«Ξαφνικές» σκιές

Οι σκιές στα μάτια ίσως είναι προειδοποιούν για την εμφάνιση διαβήτη, ο οποίος αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα σας. Εάν δεν αντιμετωπιστεί όπως πρέπει, μπορεί να προκαλέσει διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, δηλαδή όταν μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία στα μάτια σας διαρρέουν αίμα και άλλα υγρά).

Δαχτυλίδι γύρω από τον κερατοειδή

Εάν είστε μεγαλύτεροι, μάλλον δεν πρέπει να ανησυχείτε αλλά εάν είστε κάτω των 40 ετών, μπορεί να είναι σημάδι επικίνδυνα υψηλής χοληστερόλης που πρέπει να δείτε άμεσα με τον γιατρό σας.

Συσπάσεις στα μάτια

Συνήθως, φεύγουν μόνες τους και δεν ενέχουν κίνδυνο καθώς συνήθως προκαλούνται από κόπωση, καφεΐνη, μη επαρκή ύπνο, άγχος ή κάπνισμα. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να είναι σημάδι προβλήματος του νευρικού σας συστήματος, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, αλλά σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν και άλλα συμπτώματα όπως δυσκολία στο περπάτημα και την κίνηση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.