WELL BEING

Μπορούμε να πάθουμε τροφική δηλητηρίαση από ρύζι που περίσσεψε;


JTeam

4 Απριλίου 2023

Μπορούμε να πάθουμε τροφική δηλητηρίαση από ρύζι που περίσσεψε;
pexels
Το TikTok και οι experts έχουν την ίδια γνώμη αλλά υπάρχει τρόπος να το αποφύγεις

Όταν περισσεύουν μία ή και περισσότερες μερίδες ρυζιού, συνήθως αποφασίζουμε να τις κρατήσουμε στο ψυγείο για μελλοντική κατανάλωση. Τι γίνεται όμως όταν οι μέρες περνούν και μένει στο ψυγείο; Πόσο ασφαλής είναι η κατανάλωσή του;

Όλο και περισσότεροι χρήστες στο TikTok ισχυρίζονται ότι το περισσευούμενο ρύζι μπορεί να προκαλέσει μία από τις χειρότερες τροφικές δηλητηριάσεις. Μιλώντας με βάση τις δικές τους εμπειρίες, περιγράφουν εφιαλτικά συμπτώματα, όπως είναι η διάρροια που ακολουθούν μετά την κατανάλωσή του.

@thedrewniak #foodpoisoning #rice #ricepoison ♬ Love Grows (Where My Rosemary Goes) - Edison Lighthouse

Και οι ειδικοί συμφωνούν. Το ρύζι είναι μία από τις τροφές που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης. Το ωμό ρύζι μπορεί να περιέχει σπόρια ενός βακτηρίου που ονομάζεται Bacillus cereus (Βάκιλος των δημητριακών), το οποίο συχνά επιβιώνει όταν μαγειρεύεται το ρύζι και προκαλεί τροφικές δηλητηριάσεις. Αν αφήσεις το ρύζι σε θερμοκρασία δωματίου μετά το μαγείρεμα, από τα σπόρια θα αναπτυχθούν βακτήρια και τα βακτήρια αυτά θα πολλαπλασιαστούν.

Σε χαμηλά ποσοστά, το Bacillus cereus δεν προκαλεί συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης. Κατά τη διαδικασία αναπαραγωγής των βακτηρίων απελευθερώνονται ωστόσο τοξίνες που οδηγούν σε συμπτώματα όπως η διάρροια και ο εμετός.

Σύμφωνα λοιπόν με τους experts, το μαγειρεμένο ρύζι δεν πρέπει να διατηρείται στο ψυγείο για περισσότερο από 24 ώρες. Μπορούμε να το ξαναζεσταίνουμε μόνο μία φορά και να το βάζουμε στο ψυγείο μέσα σε μία ώρα αφού το μαγειρέψουμε. Όταν το ρύζι μένει για αρκετή ώρα σε θερμοκρασία δωματίου, υπάρχει πιθανότητα να πολλαπλασιαστούν τα βακτήρια.

Μπορεί να πάθουμε τροφική δηλητηρίαση και από άλλα φαγητά;

Πέρα από τον κίνδυνο που διατρέχουμε όταν καταναλώνουμε ρύζι που περίσσεψε, γνωστό και ως fried rice syndrome, τα βακτήρια μπορεί να ζήσουν και να αναπτυχθούν και στα ζυμαρικά, τα noodles, στο κουσκούς. Ωστόσο, ο κίνδυνος για δηλητηρίαση από το ρύζι είναι πολύ υψηλότερος σε σχέση με τα υπόλοιπα.

Πόσο κρατάει στο ψυγείο το περισσευούμενο ρύζι;

Το ρύζι μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο και να καταναλωθεί μέσα σε 4- 6 ημέρες, σύμφωνα με το USDA. Αν ανοιγοκλείνουμε συχνά το ψυγείο, το βακτήριο Bacillus cereus μπορεί να βρει πιο εύκολα εύφορο έδαφος να αναπτυχθεί, κάτι που επιταχύνει την τροφική δηλητηρίαση γι' αυτό καλό είναι να προσέχουμε τις εφόδους μας στο αγαπημένο μας μέρος.

Σε περίπτωση τροφικής δηλητηρίασης, μαζί με τις συμβουλές του γιατρού, βεβαιώσου ότι πίνεις πολλά υγρά και ότι τρως τροφές που βοηθούν να αισθάνεσαι καλύτερα. Καλό είναι επίσης να αποφεύγεις τους χυμούς φρούτων, καθώς αυτό μπορεί να επιδεινώσει τη διάρροια.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.