WELL BEING

Πώς είναι να ζεις με αδενομύωση- «Τα συμπτώματα έχουν επιτέλους όνομα»


JTeam

23 Μαΐου 2023

Πώς είναι να ζεις με αδενομύωση- «Τα συμπτώματα έχουν επιτέλους όνομα»
pexels
Οι έντονες αιμορραγίες κατά την περίοδο είναι ένα βασικό σύμπτωμα

Η αδενομύωση είναι μία επώδυνη κατάσταση, κατά την οποία κύτταρα παρόμοια με αυτά του ενδομητρίου διεισδύουν στο μυομήτριο. Κατά την διάρκεια της περιόδου ο ιστός αυτός που βρίσκεται εντός του μυός της μήτρας αιμορραγεί και οδηγεί σε φλεγμονή, οξύ πυελικό πόνο και συχνά σε βαριές αιμορραγίες.

Υπάρχουν όμως μελέτες που δείχνουν ότι υψηλότερου ρίσκου για εμφάνιση αδενομύωσης είναι οι γυναίκες που έχουν τεκνοποιήσει και οι γυναίκες που έχουν ήδη ενδομητρίωση. Η αδενομύωση μπορεί να εμφανιστεί και σε νεαρότερες γυναίκες ηλικίας 20-25 ενώ συχνά συγχέεται με την ενδομητρίωση.

Τα βασικά συμπτώματα είναι ο έντονος πόνος κατά την περίοδο, πολύ και πολλές μέρες αίμα στην έμμηνο ρήση, διαρκές αίσθημα πρηξίματος στην κοιλιά, αίσθημα πίεσης χαμηλά στην κοιλιά

Η διάγνωση της αδενομύωσης γίνεται με κολπικό υπερηχογράφημα και Μαγνητική Τομογραφία. Χρειάζεται όμως προσοχή γιατί πολλές φορές εστίες αδενομύωσης μπορούν να παραπλανήσουν και να αναφερθούν ως ινομυώματα.

Η Karen Dugmore είναι μία από τις γυναίκες που έχουν μάθει να ζουν με αδενομύωση και αποφάσισε να αφηγηθεί την εμπειρία της στον Guardian μετά την ευαισθητοποίηση για το θέμα στο show της Naga Munchetty.

Η Karen είναι 44 χρονών και ζει στο Birmingham της Αγγλίας. Η περίοδος της ήταν κανονική μέχρι που έγινε μητέρα. «Έκανα δύο παιδιά σε λιγότερο από τρία χρόνια και άρχισα να νιώθω έντονο πόνο στις περιόδους γύρω στα 35 μου. Πήγα στον γιατρό και με καθησύχασε πως ήταν πόνοι περιόδου».

Στα 41 της και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα συμπτώματα χειροτέρεψαν. «Είχα τόσο έντονες αιμορραγίες που κάθε φορά που ήμουν όρθια, φοβόμουν ότι το αίμα θα έπεφτε στο πάτωμα. Άλλαζα πέντε σερβιέτες την ώρα κι ένιωθα εντελώς αδύναμη».

Η Dugmore δούλευε από το σπίτι και θεωρούσε ότι μπορούσε να το ελέγχει. Μέχρι τουλάχιστον τη στιγμή που μια συνάδελφός της, της είπε ότι δεν θα έπρεπε να είναι έτσι.

Στην περίπτωσή της, η διάγνωση δεν καθυστέρησε πολύ συγκριτικά με άλλες γυναίκες. Πήρε 8 μήνες για να μάθει ότι πάσχει από αδενομύωση και όπως λέει: «Αισθάνομαι τυχερή. Αλλά συνεχίζω να υποφέρω από πόνους, οι οποίοι είναι συνεχόμενοι. Πιστεύω ότι η υστερεκτομή είναι η μοναδική λύση παρόλο που πρώτα θα μπω σε πρόωρη εμμηνόπαυση για να δω αν βοηθάει. Ήταν πολύ δύσκολο να περιγράψω όλο αυτόν τον πόνο και νιώθω χαρούμενη που πλέον μπορώ να μιλήσω γι' αυτό».

«Δεν είχα ακούσει ποτέ κανέναν να περιγράφει την κατάσταση όπως ο γιατρός στο show της Naga Munchetty. Υπήρχε γενικά, πολλή παραπληροφόρηση. Αυτή είναι μία από τις μαρτυρίες των γυναικών με αδενομύωση στον Guardian και όσες έχουν μάθει να συνυπάρχουν με αυτή, δηλώνουν «χαρούμενες» που τα συμπτώματά τους «έχουν επιτέλους όνομα».

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.