WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Υπόθεση «Περίοδος»: 5 tips για να την περνάς εύκολα και ανώδυνα


JTeam

20 Μαΐου 2023

Υπόθεση «Περίοδος»: 5 tips για να την περνάς εύκολα και ανώδυνα
Δες τι μπορείς να κάνεις, για μην ταλαιπωρείσαι τόσο κάθε μήνα

Πόσες φορές έχεις ευχηθεί να υπήρχε ένας πιο απλός, πιο γρήγορος κι ανώδυνος τρόπος να σε ενημερώσει το σώμα σου πως δεν είσαι έγκυος; Ιδανικά, να σου ερχόταν ένα μήνυμα στο κινητό – όχι η περίοδος, πάντως. Πάνω που ξεφορτώνεσαι σερβιέτες, ταμπόν και απολαμβάνεις, επιτέλους, τη ζωή, νιώθεις τις πρώτες κράμπες χαμηλά στη μέση. Και ξέρεις – ξέρεις πολύ καλά ότι πλησιάζει το PMS και, μαζί του, η αρχή ενός ακόμη κύκλου.

Το κακό νέο είναι ότι η περίοδός σου, έρχεται κατά μέσο όρο 13 φορές τον χρόνο – όχι 12, επειδή ο μέσος κύκλος διαρκεί 28 μέρες, οπότε αν είσαι στα τυχερά άτομα, έχεις 12+1, για δωράκι. Το καλό νέο είναι ότι παρακάτω, θα βρεις μερικά tips που θα σε βοηθήσουν να τη βιώνεις ευκολότερα.

Tip #1: Μέτρα τις μέρες

Είναι 2023, δεν χρειάζεται να έχεις το τετραδιάκι και να σημειώνεις τις μέρες. Το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι να κατεβάσεις ένα από τα τόσα apps που κυκλοφορούν εκεί έξω, και θα έχεις τις πληροφορίες του κύκλου σου στο κινητό σου – το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι να βάζεις την ημερομηνία της εμμήνου ρύσης.

Tip #2: Νίκησε τον πόνο

Ο πόνος είναι ο βασικότερος λόγος που μισούμε τόσο το πρώτο τριήμερο της περιόδου, αλλά και τις ημέρες ακριβώς πριν. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να παίρνεις παυσίπονα όταν έρχονται αυτές οι κράμπες, αντί να περιμένεις να κορυφωθούν. Επίσης, να έχεις στο μυαλό σου ότι το φυσιολογικό, είναι να αισθάνεσαι μέχρι έντονη ενόχληση. Αν αυτό που βιώνεις είναι ανυπόφορο και δεν σου επιτρέπει να εκτελείς τις καθημερινές σου δραστηριότητες, χρειάζεται να συμβουλευτείς τον γιατρό σου.

Tip #3: Πάρε τον κατάλληλο εξοπλισμό

Το δεύτερο δυσάρεστο μετά τον πόνο, είναι το κομμάτι της αιμορραγίας. Καταρχάς, το αίμα φαίνεται πολύ αλλά δεν είναι. Κι όταν σε κοιτά από το λερωμένο σου εσώρουχο, τις φορές που η περίοδος έρχεται εκεί που δεν την περιμένεις, νιώθεις ότι πεθαίνεις. Στην πραγματικότητα, η συνολική ποσότητα αντιστοιχεί σε 2-3 κουταλιές της σούπας.

Παρακάτω, θα δεις τις μορφές ροής που δεν είναι φυσιολογικές.

  • Ροή τόσο μεγάλη, που χρειάζεσαι αλλαγή σερβιέτας ή ταμπόν κάθε μία ώρα
  • Ροή με διάρκεια πολύ μεγαλύτερη των 8 ημερών
  • Κηλίδες μεγαλύτερες από δίευρο

Αν αναγνωρίζεις τη δική σου ροή στις παραπάνω, μην πανικοβληθείς. Δεν σημαίνει πως υπάρχει πρόβλημα – συμβουλεύσου τον γιατρό σου, για να δεις τι συμβαίνει και αιμορραγία είναι τόσο έντονη. Αν, τώρα, έχεις φυσιολογική ροή, επίλεξε τα ανάλογα προϊόντα. Στο ταμπόν δώσε προσοχή – πάρε το μεγάλο, μόνο τις δύσκολες μέρες. Αλλιώς, το μικρό θα είναι μία χαρά. Κι αυτό γιατί αν είναι πιο απορροφητικό απ’ όσο χρειάζεται, θα προκαλέσει ξηρότητα, άρα θα νιώθεις άβολα. Θα προκαλέσει, επίσης, δυσοσμία.

Tip #4: Μάθε τι είναι φυσιολογικό

Πέρα από το πρήξιμο, τη ροή και τις κράμπες, ποικίλλει και η μυρωδιά του αιδοίου σου, τις ημέρες της περιόδου. Αν η τελευταία θυμίζει εκείνη του ψαριού, και τη συνοδεύουν γκρίζα ή λευκά υγρά, ή ενόχληση στον τράχηλο, χρειάζεται να επικοινωνήσεις άμεσα με τον γιατρό σου, καθώς θα μπορούσε να οφείλεται σε μόλυνση, την οποία προκαλεί η ανισορροπία στη χλωρίδα του κόλπου.

Ακριβώς όπως το έντερό μας έχει το δικό του μικροβίωμα, έτσι κι ο κόλπος. Και μπορείς να το διατηρήσεις σε ισορροπία, με τους εξής τρόπους:

  • Σωστή υγιεινή
  • Κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού
  • Αποφυγή προϊόντων καθαρισμού με χημικά
  • Βαμβακερά εσώρουχα που αφήνουν το δέρμα να αναπνέει
  • Συχνή αλλαγή σερβιέτας και ταμπόν, κατά τη διάρκεια της περιόδου

Tip #5: Κάνε τη γυμναστική σου

Έχει βρεθεί πως η τακτική σωματική άσκηση, περιορίζει τους πόνους περιόδου. Όσο κι αν βαριέσαι να αθληθείς, λοιπόν, βάλε το κολάν και τα παπούτσια σου, και ξεκίνα. Δεν χρειάζεται να κάνεις crossfit – ακόμη και μισή ώρα έντονου βαδίσματος, μετράει.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.