Ενδομητρίωση: H Αυστραλία προχώρησε σε σημαντική ανακάλυψη για τη θεραπεία της νόσου
JTeam
1 Ιουνίου 2023
Περίπου 176 εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο υπολογίζεται ότι πάσχουν από την ενδομητρίωση, για την οποία δεν υπάρχει η απαιτούμενη ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση.
Η ενδομητρίωση είναι μια καλοήθης γυναικολογική πάθηση η οποία αφορά 1 στις 10 γυναίκες παγκοσμίως. Αυτό συμβαίνει όταν έκτοπος ιστός του ενδομητρίου (φυσιολογική επένδυση της μήτρας), βρίσκεται εκτός από αυτήν και εγκαθίσταται κυρίως σε όργανα της πυέλου όπως, ωοθήκες, μήτρα (αδενομύωση), σάλπιγγες, έντερο, ουροδόχος κύστη, ουρητήρες και κάποιες φορές πιο μακριά από αυτή όπως στο διάφραγμα. Ο ιστός αυτός συμπεριφέρεται όπως αυτός του ενδομητρίου με αποτέλεσμα να επηρεάζεται από τις ορμόνες οι οποίες εκκρίνονται σε κάθε κύκλο και να αιμορραγεί σε κάθε έμμηνο ρύση. Με την πάροδο του χρόνου αυτό το αίμα και ο ιστός εξελίσσονται είτε σε κύστες, είτε σε ουλώδη ιστό, είτε σε όζους και παράλληλα προκαλούνται συμφύσεις στην περιοχή. Πολλές φορές τα όργανα κολλάνε μεταξύ τους λόγω των συμφύσεων με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται η ανατομία της πυέλου».
Ερευνητές έκαναν πρόσφατα μια σημαντική ανακάλυψη η οποία δυνητικά αλλάζει τον τρόπο που αντιμετωπίζεται μέχρι σήμερα και μπορεί έτσι να βελτιώσει την υγεία των γυναικών που ζουν με τη νόσο. Ειδικότερα, επιστήμονες στο Βασιλικό Γυναικολογικό Νοσοκομείο του Sydney καλλιέργησαν ιστό από κάθε γνωστό τύπο ενδομητρίωσης, παρατηρώντας τις αλλαγές και συγκρίνοντας τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεται στις θεραπείες.
Τα κυριότερα συμπτώματα της ενδομητρίωσης είναι πόνος σε διάφορες θέσεις χαμηλά στη λεκάνη που συνήθως περιγράφεται από τις ασθενείς ως αφόρητος. Ο πόνος εκδηλώνεται κατά τη διάρκεια της περιόδου ή κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής ή είναι μόνιμος. Μπορεί να έχει και άλλα συμπτώματα. Ανάλογα με το όργανο που έχει προσβληθεί, μπορεί τα συμπτώματα να είναι εστιασμένα (π.χ. πόνος κατά την ούρηση με ή χωρίς αίμα στα ούρα). Επίσης μπορεί ο έμμηνος κύκλος να έχει διαταραχές.
Οι ερευνητές τώρα μπορούν να διαφοροποιούν τα θεραπευτικά σχήματα, καθορίζοντας αν μια γυναίκα θα χρειαστεί υποβοήθηση γονιμότητας
Ο καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Βασιλικό Νοσοκομείο Γυναικών του Sydney, Jason Abbott, εξήγησε στον Guardian ότι η εξέλιξη αυτή είναι συγκρίσιμη με εκείνες που σημειώθηκαν για την θεραπεία του καρκίνου του μαστού πριν από τρεις δεκαετίες.
Όπως συμπλήρωσε μάλιστα, η ανακάλυψη σημαίνει ότι οι διάφοροι τύποι ενδομητρίωσης θα αντιμετωπίζονται αποτελεσματικότερα, με παρόμοιο τρόπο όπως ο καρκίνος του μαστού. «Πριν από τριάντα χρόνια, αντιμετωπίζαμε όλους τους καρκίνους του μαστού με τον ίδιο τρόπο», είπε. «Τώρα γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι καρκίνου του μαστού και τους αντιμετωπίζουμε ανάλογα».
«Γνωρίζοντας τον τύπο της ενδομητρίωσης, θα είμαστε σε θέση να προβλέψουμε αν μια ασθενής είναι πιθανό να εμφανίσει μια επιθετική, επεμβατική μορφή της νόσου και να προσφέρουμε θεραπεία για τη διατήρηση της γονιμότητάς της»
Μια γυναίκα με ενδομητρίωση μπορεί εξ όψεως να δείχνει υγιής αλλά παράλληλα να παλεύει να ανταπεξέλθει στην καθημερινότητά της. Ο απρόσμενος έντονος πόνος που μπορεί να βιώσει εντός και εκτός του μηνιαίου κύκλου της, οι ακανόνιστες αιμορραγίες, οι παρενέργειες των φαρμάκων, σε βάθος χρόνου έχουν σοβαρές σωματικές, κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις στη ζωή της. Υπάρχει στρες για καθημερινές καταστάσεις, το οποίο μετατρέπεται σε μόνιμο άγχος. Η έλευση της περιόδου της σημαίνει αποχή από κάθε είδους μικρή δραστηριότητα και μετακίνηση. Η γυναίκα αυτή προσπαθεί να δημιουργήσει δικλείδες ασφαλείας για όταν θα πονέσει. Αναλγητικά, ορμόνες, ηλεκτρικές κουβέρτες, θερμοφόρες, ροφήματα. Οτιδήποτε μπορεί να ανακουφίσει έστω και λίγο, όλο αυτό που βιώνει.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.