WELL BEING

Είσαι σε σχέση; Οι μύθοι και οι αλήθειες που πρέπει να ξέρεις, για να διαρκέσει


JTeam

9 Ιουνίου 2023

Είσαι σε σχέση; Οι μύθοι και οι αλήθειες που πρέπει να ξέρεις, για να διαρκέσει
pexels
Για αρχή, οι ειδικοί σε συμβουλεύουν να μην ακολουθείς πάντα τους «κανόνες»

Είναι κακό να φλερτάρεις με άλλους όσο είσαι σε σχέση; Τελικά, μετράει μόνο το σεξ; Πρέπει να μπαίνουν πάντα όροι για να περνούν καλά, δύο σύντροφοι; Ειδικοί στον Guardian έβαλαν στο μικροσκόπιο τους, αλήθειες και μύθους πίσω από τον παραδοσιακό ορισμό της σχέσης.

Αν θες να πετύχει η σχέση σου και να απαλλαγείς από μερικές παγιωμένες αντιλήψεις, καλό είναι να έχεις τα παρακάτω στο μυαλό πριν θέσεις «κανόνες» στον σύντροφό σου.

1. To σεξ δεν είναι τα πάντα

Αλήθεια

«Για τους περισσότερους, είναι σημαντικό κομμάτι μιας καλής σχέσης», περιγράφει η ψυχοθεραπεύτρια, Susanna Abse, συμπληρώνοντας: «Παρόλο που το σεξ δεν είναι τα πάντα, είναι σημάδι χημείας, που είναι απαραίτητο, ειδικά στην αρχή. Αν κάνεις κακό σεξ με κάποιον, γιατί να θες να το επαναλάβεις;».

2. Ο σύντροφός σου πρέπει να ξέρει τις ανάγκες και τα θέλω σου

Μύθος

Σύμφωνα με τη δικηγόρο διαζυγίων, Joanna Harrison, πρόκειται για έναν μύθο. Αν ίσχυε μάλιστα, θα ήταν «πολύ βαρετό». «Οι άνθρωποι αλλάζουν και εξελίσσονται», όπως λέει. Αυτό που έχει σημασία, είναι να μοιράζεστε μεταξύ σας τα συναισθήματά σας, να ακούτε ο ένας τον άλλον, και να προσπαθείτε να βλέπετε κάποιες φορές τα πράγματα και από την οπτική του συντρόφου σας.

3. Μην ξαπλώνετε ποτέ μαλωμένοι

Μύθος

Σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια, Terrence Real, δεν χρειάζεται να λυθεί μια αντιπαράθεση αν δεν ευνοούν οι συνθήκες. Αν νυστάζετε, αν έχετε πιει, αν είστε κουρασμένοι, αν απλώς δεν θέλετε να μιλήσετε ο ένας στον άλλον, είναι απολύτως ok. «Δεν πρόκειται να λύσετε τίποτα απόψε. Πηγαίντε για ύπνο και το επόμενο πρωί, πιείτε μαζί καφέ, κάνοντας μια ανοιχτή κουβέντα».

4. Είναι λάθος να φλερτάρεις με άλλους

Αλήθεια

Η Real το περιγράφει εύστοχα. «Μπορεί να παίζεις με κάποιον αλλά το πού θα φτάσει το παιχνίδι, εξαρτάται από τα σήματα που στέλνεις». Το λες και «μικρό δεσμό» όταν αναπτύσσεται σεξουαλική ενέργεια με κάποιον άλλον πέρα από τον σύντροφό σου. Αν ειδικά όλο αυτό ταράζει τη σχέση σου, δεν είναι καθόλου ok να συμβαίνει.

5. Οι άνθρωποι δεν αλλάζουν

Μύθος

Σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια, «η θεραπεία σε φέρνει αντιμέτωπο με τις συμπεριφορές σου ώστε να κατανοείς τι πρέπει να αλλάξεις». Από την άλλη, η ψυχοθεραπεύτρια Simone Bose υποστηρίζει ότι «οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν αρκεί να το θέλουν. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αντιμετωπίσουν πτυχές της προσωπικότητάς τους που τους προκαλούν αμηχανία ή πόνο. Το πιο δύσκολο είναι να "αμυνθείς" στους μηχανισμούς της άμυνάς σου».

6. Οι διαφωνίες δεν είναι απαραίτητα κακές

Αλήθεια

Οι ειδικοί ξεκαθαρίζουν πως αν ένας τσακωμός καταλήγει σε βία ή ο ένας από τους δύο συντρόφους δεν νιώθει καμία ασφάλεια, η σχέση πρέπει να λήξει άμεσα. Οι διαφωνίες όμως γενικά, δείχνουν ότι επικοινωνείτε και περνάτε χρήσιμες πληροφορίες ο ένας στον άλλον για το τι έχει σημασία για εσάς και τι δεν ανέχεστε. Όταν τα ζευγάρια σταματούν να μιλούν για ό,τι τα ενοχλεί, τότε σταδιακά έρχεται η αποσύνδεση.

7. Είναι προφανές όταν μια σχέση τελειώνει

Μύθος

Μπορεί να μην είναι καθόλου ξεκάθαρο. Δεν είναι ποτέ κάτι απόλυτο, ούτε υπάρχει συγκεκριμένη στιγμή που καθορίζει πότε μια σχέση έχει φτάσει στο τέλος της. Τα όρια και οι αντοχές κάθε συντρόφου είναι πολύ διαφορετικές ως προς τη διαχείριση των προβλημάτων.

8. Αν απατήσεις μια φορά, θα γίνεται για πάντα

Αλήθεια και μύθος

Η απιστία συνδέεται με τον εγωισμό. Aν έμαθες όμως από αυτό και προχώρησες, το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα απιστήσει ξανά το άτομο. Ο σύντροφός του βέβαια μπορεί να μη νιώσει ποτέ ξανά εμπιστοσύνη απέναντί του, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.