WELL BEING

8 συνήθειες μπορούν να σου προσθέσουν 24 χρόνια ζωής, σύμφωνα με νέα έρευνα


JTeam

25 Ιουλίου 2023

8 συνήθειες μπορούν να σου προσθέσουν 24 χρόνια ζωής, σύμφωνα με νέα έρευνα
@thepilatesclass / instagram
Η μελέτη που παρουσιάστηκε από την Αμερικανική Εταιρεία Διατροφής «Nutrition 2023», στη Βοστώνη

Είναι συνήθειες που λίγο - πολύ γνωρίζουμε, ωστόσο μια νέα έρευνα θέλησε να μας τις υπενθυμίσει, καθώς έχουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία του οργανισμού. Εξετάζοντας 700.000 βετεράνους ηλικίας 40-99 ετών στις ΗΠΑ, οι επιστήμονες κατέληξαν σε 8 συμβουλές που αν ακολουθήσουμε έως τη μέση ηλικία, μπορούμε να κερδίσουμε μέχρι και 24 χρόνια ζωής.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι άνδρες που έχουν υιοθετήσει και τις οκτώ αυτές συνήθειες στην ηλικία των 40 ετών προβλέπεται ότι θα ζήσουν κατά μέσο όρο 24 χρόνια περισσότερο από τους άνδρες που δεν έχουν καμία από αυτές τις συνήθειες. Για τις γυναίκες, οι οκτώ αυτοί παράγοντες στη μέση ηλικία συσχετίστηκαν με 21 επιπλέον χρόνια ζωής σε σχέση με τις γυναίκες που δεν είχαν καμία από αυτές τις συνήθειες.

Συγκεκριμένα, η χαμηλή σωματική δραστηριότητα, η χρήση οπιοειδών και το κάπνισμα είχαν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στη διάρκεια ζωής και συσχετίστηκαν με περίπου 30-45% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης. Το άγχος, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η κακή διατροφή και η κακή ποιότητα ύπνου σχετίζονται με περίπου 20% αύξηση του κινδύνου θανάτου, ενώ η έλλειψη θετικών κοινωνικών σχέσεων συνδέεται με 5% αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Αναλυτικά οι οκτώ συνήθειες μπορούν να σου προσθέσουν 24 χρόνια ζωής

  • Η μη εξάρτηση από τα οπιοειδή
  • Η συστηματική άσκηση, μέτριας έντασης
  • Όχι στο κάπνισμα
    (Αν κάποιος δεν έχει καπνίσει ποτέ στη ζωή του, έχει μειώσει τον κίνδυνο θανάτου κατά 29%, σύμφωνα με τη μελέτη).
  • Διαχείριση του στρες
  • Ποικιλία στη διατροφή (Δεν έχει σημασία αν ακολουθείτε ένα συγκεκριμένο διατροφικό πλάνο, το σημαντικό είναι να έχετε ποικιλία και να λαμβάνεται πολλές και διαφορετικές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία).
  • Όχι αλκοόλ
  • Καλός ύπνος
  • Kαλές κοινωνικές σχέσεις

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.