WELL BEING

Η καλύτερη ώρα να τρως πρωινό για να κρατάς χαμηλά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα


JTeam

4 Αυγούστου 2023

Η καλύτερη ώρα να τρως πρωινό για να κρατάς χαμηλά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
pexels
Οι διατροφολόγοι μοιράζονται τις συμβουλές τους. Μπορείς να μαντέψεις ποια είναι η ιδανική ώρα για να καταναλώνεις το πρωινό σου;

Παρόλο που η αντίληψη ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα μες στη μέρα θεωρείται τελικά μύθος, οι ειδικοί συμφωνούν ότι το να ξεκινάς τη μέρα σου με ένα θρεπτικό γεύμα, είναι ό, τι καλύτερο μπορείς να προσφέρεις στον οργανισμό σου.

Η σημασία του πρωινού για τον οργανισμό

«Το πρωινό είναι σημαντικό γιατί ενεργοποιεί τον μεταβολισμό και παρέχει ενέργεια για την υπόλοιπη μέρα», λέει η διαιτολόγος του Balance One Supplements, Trista Best. «Σπάει» δηλαδή, την ολονύκτια νηστεία. Το σώμα μας εξακολουθεί να χρησιμοποιεί ενέργεια ενώ κοιμόμαστε για ανάπτυξη και αποκατάσταση. Και αν μείνουμε 8 με 12 ώρες χωρίς φαγητό, ο εγκέφαλος και οι μυς μας χρειάζονται ενέργεια, ή γλυκόζη, για να ξεκινήσουν τη μέρα.

Η Best εξηγεί επίσης, πως «το πρωινό μάς αποτρέπει από το να παραφάμε αργότερα, μες στη μέρα, μειώνοντας την πείνα και τις λιγούρες». Σχετικά με τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, φαίνεται πως υπάρχουν αρκετά στοιχεία που αποδεικνύουν πως το πρωινό παίζει μεγάλο ρόλο σε αυτά.

Jenny.Gr
pexels

Για παράδειγμα, σύντομη έρευνα του 2017 με 50 συμμετέχοντες, έδειξε πως το να τρώμε πρωινό, βελτιώνει την ικανότητα του ατόμου να καίει λίπος και βοηθάει στην πρόληψη και την αποφυγή εμφάνισης διάφορων παθήσεων, όπως του διαβήτη τύπου 2.

Η ιδανική ώρα

Οι experts λένε μάλιστα πως υπάρχει η ιδανική ώρα για να τρώμε πρωινό αν θέλουμε να ρυθμίσουμε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μας, και αυτή είναι μέσα σε δύο ώρες αφότου ξυπνήσουμε.

Σε περίπτωση που αναρωτιέσαι, μπορείς άνετα να κάνεις ντους ή το καθιερωμένο σου workout με το που ξυπνήσεις, φτάνει να αφήσεις να περάσει λίγος χρόνος πριν φας. Και φυσικά, να προσέξεις ώστε να μην έχεις ξεπεράσει το απαιτούμενο δίωρο. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν πως τα άτομα με διαβήτη, πρέπει να τρώνε πρωινό πιο σύντομα.

Jenny.Gr
pexels

«Η καλύτερη ώρα γι' αυτά τα άτομα, είναι να τρώνε το πρωινό τους, μέσα στα επόμενα 30 - 60' αφότου ξυπνήσουν για να σταθεροποιήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα», καταλήγει η Best.

Το πρωινό μπορεί να μην είναι πιο σημαντικό από το βραδινό αλλά αν καταναλώνεται σταθερά μια συγκεκριμένη ώρα, κρατάει σταθερά και τα επίπεδα της γλυκόζης στον οργανισμό. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί αποτρέπει τις διακυμάνσεις στις τιμές του σακχάρου στο αίμα.

«Το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα είναι σημαντικό για τη συνολική ευεξία», σημειώνει η διαιοτολόγος, προσθέτοντας: «δεν μειώνει την ενέργεια, αποτρέπει από τις ψυχολογικές διακυμάνσεις, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και άλλων διαταραχών του μεταβολισμού».

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.