WELL BEING

Bed rotting: Όσο και αν θέλεις να λιώσεις στο κρεβάτι σου, να γιατί δεν πρέπει να το κάνεις


JTeam

31 Αυγούστου 2023

Bed rotting: Όσο και αν θέλεις να λιώσεις στο κρεβάτι σου, να γιατί δεν πρέπει να το κάνεις
Η νέα τάση του TikTok δεν είναι τόσο αθώα όσο φαντάζει και σίγουρα δεν βοηθά στην ψυχική σου υγεία

Σίγουρα θα υπάρξουν ημέρες που θα θέλεις να ξεκουραστείς, να κοιμηθείς παραπάνω, και να μη κουνήσεις ούτε το μικρό σου δάχτυλο. Όταν αυτό συμβαίνει σπάνια, και μετά από μια πολύ έντονη και δραστήρια περίοδο, τότε είναι απόλυτα κατανοητό. Όταν όμως συμβαίνει τακτικά, και αυτή η εξάντληση αποτελεί σχεδόν καθημερινότητα, τότε μάλλον κάτι πάει λάθος.

Στο TikTok όλο και περισσότεροι μιλούν για το «bed rotting». Για την ανάγκη τους δηλαδή να μείνουν όλη μερά στο κρεβάτι τους, και να μην κάνουν τίποτα. Αν σου ακούγεται δελεαστική αυτή η ιδέα, η αλήθεια είναι πως αυτή η τακτική δεν είναι και ότι καλύτερο.

Jenny.Gr


Σύμφωνα με τους ειδικούς ψυχολόγους και ψυχίατρους, μια τέτοια τακτική θα μπορούσε στην πραγματικότητα να φέρει πολύ πιο άσχημα αποτελέσματα από την ξεκούραση που αναμένουμε. Για την ακρίβεια, όταν τέτοιες συνήθειες γίνουν μοτίβο συμπεριφοράς, τότε φλερτάρουμε με διαταραχές διάθεσης, και θα μπορούσε να αποτελέσει ένα από τα πρώτα σημάδια κατάθλιψης.

«Η πρακτική του bed rotting θα μπορούσε να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης διαταραχών της διάθεσης, να μας οδηγήσει στην απομόνωση, αλλά και σε διαταραχές ύπνου».

Για τους ψυχοθεραπευτές ο τρόπος που ένα άτομο επιλέγει να περάσει τον ελεύθερο χρόνο του, μπορεί να πει πολλά για την ψυχική του κατάσταση. Και αν αυτό που ονειρεύεσαι ή ακόμη χειρότερα, αν αυτό που κάνεις είναι να λιώνεις όλη μέρα στο κρεβάτι σου, τότε ίσως θα ήταν μια καλή στιγμή να αναθεωρήσεις. Το σίγουρο είναι πως η αδράνεια γεννά περισσότερη αδράνεια, και αυτό με τη σειρά του δημιουργεί ακόμη περισσότερα προβλήματα ή επιβαρύνει τα ήδη υπάρχοντα. Επίσης, το bed rotting μπορεί να αποτελέσει αιτία για διαταραχές διάθεσης ή και να αποτελεί το αποτέλεσμα αυτών.

Είναι σημαντικό να ακούς τις ανάγκες σου και όποτε το νιώθεις να ξεκουράζεσαι όπως πραγματικά θες, ωστόσο οι ειδικοί τονίζουν την τήρηση του μέτρου και να μην υπερβάλλουμε στα μοτίβα συμπεριφοράς μας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.