WELL BEING

Γιατί ανοίγει η όρεξη πριν την έμμηνο ρύση - Ο ρόλος της ινσουλίνης


JTeam

27 Σεπτεμβρίου 2023

Γιατί ανοίγει η όρεξη πριν την έμμηνο ρύση - Ο ρόλος της ινσουλίνης
@karajewelll
Νέα επιστημονική μελέτη, επιβεβαιώνει την έντονη ανάγκη για φαγητό και γλυκά κατά τη διάρκεια ωορρηξίας και κατά τη διάρκεια της περιόδου

Δεν είναι κάτι νέο, τόσο οι γυναίκες, όσο και οι άνθρωποι γύρω μας μπορούν εύκολα να καταλάβουν την έντονη ανάγκη για περισσότερο φαγητό και γλυκά, σε συγκεκριμένες ημέρες του μήνα.

Όπως δείχνει μια νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο Nature Metabolism, υπάρχει μια σημαντική εξήγηση για την ανεβασμένη πείνα κατά τη διάρκεια των περιόδων ή της ωορρηξίας. Σύμφωνα με την ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Τύμπιγκεν, οι διατροφικές ανάγκες αλλάζουν κατά την έμμηνο ρύση και αυτό εξαιτίας της ευαισθησίας του εγκεφάλου στην ινσουλίνη -την ορμόνη που επηρεάζει τη διατροφική συμπεριφορά και τον μεταβολισμό και η οποία, σύμφωνα με μελέτες, επιδρά σε συγκεκριμένα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου.

Jenny.Gr


Η ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Martin Heni εξέτασαν την επίδραση από τη δράση της ινσουλίνης στον εγκέφαλο σε 11 γυναίκες κατά τη διάρκεια της ωοθυλακικής φάσης ή πρo-ωορρηξίας (πρώτη ημέρα του κύκλου έως την ωορρηξία) μέχρι και την ωχρινική φάση (μετά την ωορρηξία έως την τελευταία ημέρα του κύκλου) του εμμηνορροϊκού κύκλου.

Οι γυναίκες υποβλήθηκαν σε τέσσερα ευγλυκαιμικά-υπερινσουλιναιμικά clamp, μια μέθοδο για την εκτίμηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη που περιλαμβάνει την έγχυση της ορμόνης στον οργανισμό. Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές χορήγησαν ενδορινικά ινσουλίνη και συνέκριναν την επίδρασή της.

Τα ευρήματα έδειξαν αυξημένη ευαισθησία στην ινσουλίνη στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της ωοθυλακικής φάσης, εύρημα που δεν παρατηρήθηκε και κατά την ωχρινική φάση. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν επιπλέον μαγνητικές τομογραφίες σε 15 γυναίκες για να αξιολογήσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη σε μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου, τον υποθάλαμο, διαπιστώνοντας παρόμοια αποτελέσματα για τις δύο φάσεις του μηνιαίου κύκλου.

Όλα αυτά σημαίνουν πως από την ωορρηξία και μετά, η πείνα είναι πολύ πιο έντονη και η ευαισθησία του εγκεφάλου στην ινσουλίνη, επίσης αυξημένη.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.