WELL BEING

Καρκίνος μαστού: Τι αλλάζει στη σεξουαλική ζωή των survivors


JTeam

17 Οκτωβρίου 2023

Καρκίνος μαστού: Τι αλλάζει στη σεξουαλική ζωή των survivors
pexels
Οι περισσότερες γυναίκες με καρκίνο του μαστού βιώνουν προβλήματα ελκυστικότητας, σεξουαλικής επιθυμίας, ικανοποίησης και οργασμού, αλλά αποφεύγουν να το συζητήσουν

Μια γυναίκα που δίνει μάχη με τον καρκίνο του μαστού, νιώθει άβολα να μιλάει για τη σεξουαλική της ζωή και τις αλλαγές που δέχεται. Οι περισσότερες σύμφωνα με έρευνες, παρατηρείται ότι κάνουν λιγότερο σεξ συγκριτικά με πριν, και αυτό συμβαίνει για διάφορους λόγους.

Ειδικοί στο breastcancer.org εξηγούν ότι η εμπειρία μιας γυναίκας με καρκίνο του μαστού, επηρεάζει αρνητικά τον οργανισμό. Χρειάζεται πολύ περισσότερος χρόνος για να κάνει κάποιες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένου του έρωτα. Η πρόωρη εμμηνόπαυση για παράδειγμα λόγω της χημειοθεραπείας, έχει τεράστιο συναισθηματικό κόστος. Κι αυτό γιατί επηρεάζεται η ξηρότητα του κόλπου, και συνεπώς η libido με αποτέλεσμα να ξεκινάει η σεξουαλική δυσλειτουργία.

Δεν προκαλεί καμία έκπληξη που πολλές γυναίκες κάνουν ελάχιστο ή καθόλου σεξ από τη στιγμή της διάγνωσης μέχρι την ολοκλήρωση του κύκλου των θεραπειών
Οι περισσότερες γυναίκες με καρκίνο του μαστού βιώνουν προβλήματα ελκυστικότητας, σεξουαλικής επιθυμίας, ικανοποίησης και οργασμού, αλλά αποφεύγουν να το συζητήσουν. Η απώλεια του μαστού ή οι αλλαγές στο στήθος μπορεί να έχουν μεγάλες επιπτώσεις στη σεξουαλική τους ζωή.

Μερικές περιοχές του μαστού μπορεί να έχουν μικρότερη αισθητικότητα ή να είναι ευαίσθητες

Jenny.Gr
pexels

Η ογκολόγος Φραν Μπόιλ από την άλλη, μιλώντας στο Refinery29 ανέλυσε περισσότερο τις «αόρατες» πλευρές της ασθένειας. Μαζί της, η Άνγκους που νόσησε, η οποία εξήγησε πως στην αρχή «έχασε τον εαυτό της». «Θεωρώ πως παύεις να εμπιστεύεσαι το σώμα σου. Και, προσωπικά, δε μου άρεσε ο άνθρωπος που γινόμουν. Χάνεις μαλλιά – δεν ήθελα να με βγάζουν φωτογραφίες, ήθελα να το αντιμετωπίσω όλο μόνη, στο σπίτι μου. Δεν πίστευα ότι θα έπαιρνα πίσω την αυτοπεποίθησή μου και έπρεπε να επιστρέψω στη δουλειά χωρίς μαλλιά, οπότε δε γινόταν να μην αποδεχθώ αυτό που συνέβη και να μη μάθω να το συζητάω. Δε γινόταν να το αποφύγω. Πρέπει να μάθεις να είσαι καλός με τον εαυτό σου», εξήγησε η δεύτερη.

Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπιζε το σώμα της, άλλαξε. Σύμφωνα με τη Μπόιλ, «αν ξαφνικά περάσεις εμμηνόπαυση, ίσως δεις περισσότερες τρίχες στο πρόσωπό σου. Ασθενής μου μού είπε ότι ένιωθε αρρενωπή, ότι είχε τρίχες στο πρόσωπό της, η φωνή της βάθυνε, έχασε τη θηλυκότητά της. Αυτό επηρεάζει την ταυτότητα των ανθρώπων, πάνω απ’ όλα».

Οι παραπάνω δυσκολίες περνούν και στη σεξουαλική ζωή των ασθενών. H Άνγκους δεν ήθελε καν να εξερευνήσει τη δική της, στην αρχή. «Αναρωτιέσαι αν ο άνθρωπος που γίνεσαι θα ελκύει τον σύντροφό σου όπως πριν. Γίνεσαι προσεκτική και σκέφτεσαι τα πάντα, επειδή όλοι έχουμε σεξουαλικές ανάγκες αναρωτιέσαι αν θα μπορέσεις να καλύψεις τις δικές του. Όταν είσαι άρρωστη και κουρασμένη, απλώς δεν έχεις όρεξη να το κάνεις αυτό», είπε.

Το σημαντικό είναι να υπάρχει κατανόηση και επιβεβαίωση. Να είναι διατεθειμένοι και οι δύο να προσπαθήσουν, να εξερευνήσουν τα νέα δεδομένα και να πειραματιστούν. Χρειάζεται χώρος, χρόνος και οικειότητα, χωρίς αυτή να συνεπάγεται το σεξ.

Όσον αφορά στον καρκίνο, δεν υπάρχει «επιστροφή στην κανονικότητα». Υπάρχει η ζωή πριν και μετά. Και το μετά είναι δύσκολο.
Τα ζευγάρια μπορούν να πάρουν πίσω την ερωτική τους ζωή – με τη βοήθεια ειδικού, αν χρειαστεί. Οι σκοτεινές ημέρες είναι πολλές και αναπόφευκτες, όμως υπάρχει ελπίδα.

«Όπως κάθε αλλαγή που συμβαίνει στο γυναικείο σώμα, αν τις αποδεχθείς και τις δουλέψεις, τότε θα βρεθεί η λύση. Πάλεψέ το, μην τα παρατήσεις», τόνισε η Μπόιλ. «Ας δούμε τη θετική πλευρά – με την εμμηνόπαυση περνούν οι ημικρανίες και ο φόβος της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης εξαφανίζεται. Δεν είναι όλα τόσο άσχημα, ακόμη κι αν δε φαίνεται στην αρχή».

Η απώλεια του μαστού ή οι αλλαγές στο στήθος συνεπάγονται τα παραπάνω και προκαλούν μια σειρά από σωματικές, ψυχολογικές, σεξουαλικές επιπτώσεις αλλά το σημαντικό είναι η αποδοχή της νέας εικόνας... «Πάλεψέ το, μην τα παρατήσεις».

Δες όλο το αφιέρωμα Be PROactive εδώ